top3.jpg

 

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, στις 12:00 το μεσημέρι, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ελληνική κτηνοτροφία και chef» στην πλατφόρμα Zoom, την οποία όσοι θέλουν μπορούν να παρακολουθήσουν στο Facebook μέσω του προφίλ του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις ή μόνο να τη δουν στο https://vgainoumemprosta.skywalker.gr/

Στην Αττική υπάρχουν περίπου 3.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που εκτρέφουν σε οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις 200.000 περίπου αιγοπρόβατα και περίπου 3.000 βοοειδή, κυρίως από Αρβανίτες, Σαρακατσάνους και Βλάχους, οι οποίες είναι συνδεδεμένες στενά με τον τρόπο ζωής, τον διαχρονικό πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των γηγενών πληθυσμών.

Οι κτηνοτρόφοι των οικογενειακής μορφής εκτροφών ενδιαφέρονται πάρα πολύ  για τη σύζευξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής με την τοπική επεξεργασία και μεταποίηση με τοπικές συνταγές με βάση τον ελληνικό πολιτισμό (παράδοση και γαστρονομία) για τοπική κυρίως κατανάλωση και με ενίσχυση της τοπικής (κοινοτικής) ανάπτυξης.

Στηριζόμενοι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος, που βρίσκονται κυρίως στην ελληνική γαστρονομία, τη μοναδική ελληνική βιοποικιλότητα και βέβαια στα ελληνικά αρνάκια, τα ερίφια, στις προβατίνες, αλλά και στις άλλες ελληνικές αυτόχθονες φυλές, επιζητούν οι μικροί κτηνοτρόφοι την προώθηση της συνεργασίας τους με τους chef, δηλαδή αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επαφής της παραγόμενης ελληνικής τροφής με τους καταναλωτές.

Στην Αττική παραδοσιακά έχουν αναπτυχθεί περιοχές που διατηρούν την αναγνωρισιμότητά τους και είναι γνωστές για την έντονη προβολή της παραδοσιακής γαστρονομίας, όπως στη Βάρη, τη Χασιά, την Κερατέα και σε πολλά άλλα μέρη, όπου το «χοντρό» (παΐδια από προβατίνα) βασιλεύει. Και πάνω σε αυτή την παραδοσιακή γαστρονομία έχουν στηρίξει την τοπική ανάπτυξη, δηλαδή την ευημερία των κατοίκων της περιοχής.

Ο τελευταίος αιώνας στην Ελλάδα ήταν ο αιώνας της δόξας της γαλλικής κουζίνας, της ιταλικής και άλλων ξενικών κουζινών. Είναι τα χρόνια που το εισαγόμενο γαλλικό ή ολλανδικό ή γερμανικό ποιοτικό βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας κατέλαβε το 85% της ελληνικής κατανάλωσης. Στα σχολεία επαγγελματικής κατάρτισης μαγείρων δεν βρίσκαμε να διδάσκεται η ελληνική γαστρονομία.

Τα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε να ξανααποκτούν κάποια από τη μαγεία τους οι τοπικές παραδοσιακές κουζίνες και να δημιουργούνται φεστιβάλ τοπικών γαστρονομιών. Παλιότερα στα βιβλιοπωλεία βρίσκαμε βιβλία γαλλικής κουζίνας ή έστω μόνο τον ελληνικό «Τσελεμεντέ». Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες εκδόσεις για τις ελληνικές τοπικές κουζίνες και την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία από ιδιώτες, οργανώσεις, ακόμα και την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που «ξύπνησαν» και ακολουθούν την κοινωνική απαίτηση για επιστροφή στην εθνική κουζίνα και στο τοπικό.

Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και δομές τοπικής ανάπτυξης, τοπικά σύμφωνα ποιότητας στον τουρισμό, τοπικά cluster βασισμένα στην τοπική γαστρονομία, δίκτυα γαστρονομίας, γαστρονομικός τουρισμός με βάση τον τοπικό πολιτισμό, και υπερτοπικά δίκτυα ανταλλαγής εμπειριών γύρω από την τοπική γαστρονομία, διαπεριφερειακά, ακόμα και διεθνικά, πάντα με μέγεθος εταίρων που δεν υπερβαίνουν την περιφερειακή ενότητα (την παλαιά νομαρχία).

Ήδη από τη δεκαετία του 1990 φωτισμένα μυαλά εντόπισαν τη νέα τάση τοπικοποίησης, απέναντι στην πολυδιαφημισμένη παγκοσμιοποίηση, και τη «soft» διάσταση αυτής, που μπορεί να είναι η τοπική γαστρονομία, και ανέπτυξαν συστήματα όπως το Culinary Heritage (Γαστρονομική Κληρονομιά) ως εργαλεία τοπικής ανάπτυξης. Είναι η τοπική οργάνωση, δικτύωση και προβολή ώστε η τοπική αγροτική παραγωγή να επεξεργάζεται τοπικά με τοπικές συνταγές (πολιτισμό, γαστρονομία) και να καταναλώνεται τοπικά, στα τοπικά εστιατόρια.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής παρασκεύασε επί τόπου και πρόσφερε ελληνικό τυρί φέτα (από γάλα του Καϊδατζή) και φρεσκοψημένο χοντρό (από προβατίνες του Κορδαλή) σε 350 διεθνείς γαστρονόμους και οινολόγους στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου, που έγινε στο Ζάππειο (19-21/10/18) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (Conseil Européen des Confréries Oenogastronomiques, CEUCO) με πρόσκληση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου από τον κ. Κ. Μουζάκη, αντιπρόεδρο για την Ελλάδα της CEUCO και πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων «Acropolis».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (69320 94231), κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, δήλωσε: Ο σημαντικός διαμεσολαβητής και πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαδικασία είναι ο Έλληνας αρχιμάγειρας, ο chef. Οι κτηνοτρόφοι περιμένουμε από τους φυσικούς μας συμμάχους, τους συμπατριώτες μας, να συζητήσουν μαζί μας και να περιγράψουν τι θέλουν ώστε να προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία και την τοπική αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι περιμένουμε προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος στα αρνιά, τα ερίφια και στις προβατίνες προς όφελος της τοπικής ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, που όλος ο κόσμος εξυμνεί τη μεσογειακή διατροφή, είναι αδικία, ίσως και μεγάλη ανοησία, να μην προβάλλεται και να μην αξιοποιείται στο έπακρο η ευκαιρία της χρήσης τοπικών προϊόντων. Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής πήραν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν μερικές από τις οργανωμένες λέσχες αρχιμαγείρων σε μια πρώτη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ελληνική κτηνοτροφία και chef» την Τετάρτη 18/11, στις 12:00, την οποία όσοι θέλουν μπορούν να παρακολουθήσουν στο Facebook μέσω του προφίλ του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα ή στο https://vgainoumemprosta.skywalker.gr/

 

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn