dim.jpg

 

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 στις 21.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί στην ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο https://us02web.zoom.us/j/89322307368?pwd=UXNVU0dxdkYwYlZLY3BkODBqaTRYUT09 με θέμα τη «Συμβολή της γυναίκας στην τοπική ανάπτυξη».

Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 στις 14.30 το Πράσινο Κίνημα και το Ίδρυμα «Θεόφραστος» θα οργανώσουν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για όλους στο www.facebook.com/prasinokinima με θέμα «Σπάσε την προκατάληψη».

Με συντονίστρια την κα Π. Καραμπάτου, οι συμμετέχουσες θα προσεγγίσουν τα: «Γυναίκα με καρκίνο: Σύντροφος, μητέρα, εργαζόμενη», «Γυναίκα στην πολιτική: Όχι στο πολιτικό bullying», «Γυναίκα και κακοποίηση: Καμία ανοχή στη βία, καμία ποτέ μόνη ξανά», «Γυναίκα τσιγγάνα: Μόρφωση, καριέρα, κόντρα στον κοινωνικό ρατσισμό», «Γυναίκα κτηνοτρόφος στην Αττική: Καταξίωση σε ανδροκρατούμενο χώρο» και «Γυναίκα στην αυτοδιοίκηση και μονογονεϊκή οικογένεια, μητέρα αυτιστικού παιδιού».

Με μακρά προϊστορία αγώνων και δράσης κυρίως στον χώρο των σοσιαλιστών, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1977, ανακηρύσσοντας την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, τέταρτη γενιά κτηνοτρόφος με αδειοδοτημένο στάβλο στο Μενίδι Αττικής από το 1966, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, εισηγήθηκε για τη «Γυναίκα κτηνοτρόφο στην Αττική: Καταξίωση σε ανδροκρατούμενο χώρο».

Η κα Κοντογιάννη είπε: Αν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Αν εκπαιδεύσεις τους 20 άνδρες, έχεις πιθανόν έναν λόχο. Αν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό.

Συζητώντας με κτηνοτρόφους διακρίνουμε την αίσθηση της δυσκολίας εξεύρεσης συντρόφου, διότι κτηνοτρόφος δεν είναι επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής. Οι νέες γυναίκες δεν αισθάνονται ελκυστικό τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων. Η ποιότητα ζωής των κτηνοτρόφων δεν είναι το προβαλλόμενο life style. Ούτε το διδασκόμενο στα σχολεία πρότυπο γυναίκας προωθεί τη γυναίκα της υπαίθρου. Ταυτόχρονα ο κοινωνικός ρατσισμός και το bullying εις βάρος των κτηνοτρόφων δεν βοηθά να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Η γυναίκα στο κτηνοτροφικό περιβάλλον είναι «πολυεργαλείο» με πάρα πολλές απαιτήσεις γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Και αυτές τις υψηλές απαιτήσεις δεν τις καλύπτουν αρκετές νέες σήμερα.

Πέραν των κλασικών ρόλων της γυναίκας ως συντρόφου, μητέρας και εργαζόμενης στην αραιοκατηκοιμένη ύπαιθρο, η γυναίκα κτηνοτρόφος είναι και οδηγός μηχανημάτων, χειρίστρια φυτευτικών και συλλεκτικών, μικρο-μηχανικός αρμεκτηρίων, κτηνίατρος, πάροχος Α’ βοηθειών ανθρώπων και ζώων, συντηρητής τροφίμων, διαιτολόγος, παραγωγός της τροφής της οικογένειας, μικρο-τεχνίτης, τεχνολόγος υγιεινής, φροντιστής υγείας, χειροτέχνης, υφάντρα, δημιουργός σαπουνιού κ.λπ., συντηρητής ενδυμάτων, φύλακας της τοπικής γαστρονομίας, φύλακας της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας (που είναι όλη η λαϊκή θυμοσοφία επιβίωσης), φροντιστής του ισόρροπου περιβάλλοντος, εφαρμοστής της απόλυτα κυκλικής οικονομίας, αποκλείεται από το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», εργάζεται με συνεχή αδήλωτη εργασία στα χωράφια και στους στάβλους, θα έπρεπε να ακολουθεί στην ποιμενική κτηνοτροφία τις μετακινήσεις στο πλαίσιο της εποχικής βλάστησης της φύσης, ενώ συμπληρώνει την οικονομική αυτάρκεια της οικογένειας με συμπληρωματική οικο-μικροεκτροφή, οικο-μικροκαλλιέργεια και οικο-τεχνία.

Η αγρότισσα, αφού καταφέρνει να διατηρεί εν ζωή και με υγεία τα μέλη της οικογένειας, είναι άριστη μάνατζερ. Από έρευνες την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις που χρεωκόπησαν με μάνατζερ γυναίκες ήταν αριθμητικά και στατιστικά πολύ λιγότερες από τις επιχειρήσεις με άνδρες επικεφαλής. Ίσως οι γυναίκες, συνδυάζοντας τα βιώματα από όλες τις παραπάνω ιδιότητες, όντας δημιουργοί ζωής, να λαμβάνουν επιχειρηματικές αποφάσεις πιο ισόρροπες, με σεβασμό σε όλους και λιγότερο εκτεθειμένες σε ριψοκίνδυνες επιλογές.

Η κα Κοντογιάννη συνέχισε: Τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε να κάνουμε πάνω από 150 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις, και με τη νέα χρονιά 2022 καθιερώσαμε τις τακτικές συζητήσεις κάθε Τετάρτη στις 21.00.

Στις 2 Μαρτίου 2022 στις 21.00 συζητήσαμε για την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, στις 9 Μαρτίου 2022 στις 21.00 θα συζητήσουμε για τη συμβολή της γυναίκας στην τοπική ανάπτυξη, στις 16 Μαρτίου 2022 στις 21.00 το θέμα είναι η επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο, στις 23 Μαρτίου 2022 στις 21.00 το αντικείμενο είναι οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), στις 30 Μαρτίου 2022 στις 21.00 θα συζητήσουμε για την εκπαίδευση στην τοπική ανάπτυξη.

Και όλα αυτά στο πλαίσιο της προετοιμασίας όλων για το υβριδικό συνέδριο «Αγροτικό Σύμφωνο 2040 Αττικής Υπαίθρου» στις 18 Μαρτίου 2022 (10.00-16.00), ενώ ήδη ανακοινώθηκε η Γιορτή Κουράς Κτηνοτρόφων στις 22 Μαΐου 2022 στις 10.00 και η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου 2022.

«Οι αγρότισσες κατέχουν μόλις το 12% της συνολικής αγροτικής έκτασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι του 61% των ανδρών (το υπόλοιπο 28% ανήκει σε νομικές οντότητες)» (Eurostat, 2020). Όμως η αγρότισσα ήταν και είναι ο θησαυρός της ελληνικής αγροτικής οικογένειας, απλώς καταγράφεται ο άνδρας ως αρχηγός της οικογένειας, διότι στις αγροτικές περιοχές επιβιώνει ακόμα η οικογένεια με μπαμπά, μαμά, παιδιά και παππούδες. Πάντως σήμερα αρκετές αγροτικές επιχειρήσεις έχουν επικεφαλής γυναίκες.

Η κα Κοντογιάννη τονίζει: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες καλλιέργειες και οι πρώτες εκτροφές γύρω από τον χώρο κατοικίας οφείλονται κυρίως στις γυναίκες. Η διατροφή της οικογένειας στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις που έχει μέσα της η κάθε γυναίκα. Και βέβαια, η καλλιέργεια και η εκτροφή είναι καθαρά πολιτιστικές πράξεις, και σε αυτές διακρίνεται κυρίως το γυναικείο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλες στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση «Συμβολή της γυναίκας στην τοπική ανάπτυξη» στο https://us02web.zoom.us/j/89322307368?pwd=UXNVU0dxdkYwYlZLY3BkODBqaTRYUT09 την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 στις 21.00.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn