LEZANTA_20_7_I_900X600.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε στις 13/7/2022 η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του διοικητικού συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Εργάτες γης».

Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα συνεχώς μειώνεται (παρά τις πολιτικές δηλώσεις), όχι διότι δεν υπάρχει ζήτηση, αλλά επειδή δεν υπάρχει προσφορά εργαζομένων. Σχεδόν κανένας δεν θέλει να δουλέψει στη φυτική παραγωγή (π.χ. θερμοκήπια φράουλας ή συλλογή ροδάκινων) και τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα στη ζωική παραγωγή. Κανένας δεν θέλει να γίνει βοσκός, τσομπάνης, εργάτης στάβλου.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι αστοί και οι σκεπτόμενοι με τον αστικό τρόπο της τεχνητής κοινωνίας δεν μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο λειτουργίας της φυσικής αγροτικής κοινωνίας. Προσπαθούν να στριμώξουν τη ζωντανή φύση και την εργασία των φροντιστών του περιβάλλοντος (των αγροτών) στα αστικά τεχνητά πρότυπα του 8ώρου, της εβδομαδιαίας αργίας (weekend) και της ομαλής ετήσιας εργασίας σε 48 εβδομάδες χωρίς να αντιλαμβάνονται τη συνέχεια της ζωής στη φύση, στο φυσικό περιβάλλον.

Εάν φυσάει αλλά πρέπει να ψεκάσεις και βέβαια να μη σκοτώσεις όλες τις μέλισσες, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να βγεις για ψέκασμα στις 02.00 τα μεσάνυχτα και ο αστικός αλγόριθμος για τον υπολογισμό της εργατοώρας μάλλον δεν μπορεί να βρει πεδίο εφαρμογής. Και μάλλον δεν θα βρεις διαθέσιμο εργαζόμενο για αυτή την αγροτική εργασία εκείνη την ώρα.

Τώρα με τις ζέστες ακούω τους κτηνοτρόφους που μου λένε ότι τα πρόβατα βγαίνουν για να βοσκήσουν το βράδυ και την ημέρα αναζητούν σκιές και δροσιά. Πιο μεροκάματο μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη των κοπαδιών;

Η κα Αθηνά Μιχαηλίδου, απόφοιτος ενός από τα καλύτερα αγροτικά σχολεία της δεκαετίας του ’90, θυμάται ότι, ως μαθήτρια και υπεύθυνη ενός έργου (project) με αρμεγόμενες αγελάδες, έπρεπε να σηκωθεί από τους κοιτώνες στις 04.00 για να αρμέξουν τις αγελάδες και να προλάβουν να πάνε στο αστικού τύπου σχολείο. Ποιο «σπαστό» ή συνεχές ωράριο θα μπορούσε να καλύψει αυτή τη δραστηριότητα;

Όταν συναγωνίζεσαι (ή μήπως ανταγωνίζεσαι) τον καιρό, «τρέχεις» να τον προλάβεις πριν βρέξει, τότε το γνωστό αστικό ωράριο είναι άνευ αντικειμένου.

Και οι προαγγελίες και οι υπολογισμοί υπερωριών και οι αστικές διαδικασίες «γραφιάδων», που δεν μπορούν να καταλάβουν την πραγματική ζωή, απλώς ταλαιπωρούν τους επιχειρηματίες κτηνοτρόφους.

Αυτά και άλλα πολλά περνούσαν από το μυαλό μας καθώς ακούγαμε την κα Βενετσάνα (Βανέσα) Κοράκη, δικηγόρο (δηλαδή τεχνολόγο των νομικών διαδικασιών), να προσπαθεί να εξηγήσει τις υπάρχουσες νομικές διαδικασίες για την εργασία στον πρωτογενή τομέα, ακόμα και στην πρώτη μεταποίηση.

Στη συζήτηση μετείχαν οι: Μιχαηλίδου Αθηνά, Κοντογιάννη Μάγδα, Νόβας Θανάσης, Ναστούλης Ζαφείρης, Σαπουνάκη Ιωάννα, Δημόπουλος Νίκος, Χερουβείμ Γιάννης, Κοντογιάννης Γιάννης, Παπαβασίλης Γιώργος, Μαντζουράνης Κώστας και Κελμάγερ Αθανάσιος με συντονιστή τον γράφοντα.

Η συζήτηση είναι στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/1396381770843536

Από όσα χρήσιμα και διευκρινιστικά ακούστηκαν προλάβαμε να καταγράψουμε:

  • Ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή στις 30/6/2021 η τροπολογία που αναφέρεται στους διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών (ΠΤΧ) οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει ακόμη τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα για την (προσωρινά) νόμιμη διαμονή και εργασία τους.
  • Μέχρι σήμερα δεν άνοιξε ακόμα η πλατφόρμα και οι δημόσιες υπηρεσίες αρνούνται τις προβλέψεις ρύθμισης ισχυριζόμενες άγνοια.
  • Υπάρχουν τρεις δυνατότητες απασχόλησης αλλοδαπού σε εργασίες στον πρωτογενή τομέα:
  1. Μετάκληση για εργασία. Η πιο σωστή διαδικασία που τον προσκαλείς (πώς τον βρίσκεις;), κάνει τα χαρτιά του στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία (και αν δεν έχουμε πρεσβεία, όπως στο Μπαγκλαντές;) και αφού εκδοθεί η άδεια έρχεται στα σύνορα.
  2. Μετάκληση για εποχική εργασία. Προβλέπει πριν έρθει ο αλλοδαπός να γίνουν κάποιες διαδικασίες σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που έχουν καταγραφεί στην Αποκεντρωμένη για φυτική ή ζωική παραγωγή και εφόσον δεν έχει καλυφθεί ο αριθμός. Αλλιώς δεν γίνεται τίποτε. Η δυνατότητα απασχόλησης είναι ανάλογα με τη δήλωση ΟΣΔΕ (είδος, στρέμματα, κεφάλια εκτροφής). Προβλέπεται μέχρι 9 μήνες παραμονή στο 12μηνο και πρέπει να φύγει οπωσδήποτε.
  3. Έκτακτη απασχόληση. Αυτή είναι μια συνήθης ανάγκη για παρανόμως διαμένοντες στην Ελλάδα, όπου όμως ζητείται ακόμα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Με την τροπολογία 30/6/2022 προβλέπεται η κάλυψη του πιστοποιητικού με «Υπεύθυνη δήλωση», που όμως οι δημόσιες υπηρεσίες δεν αποδέχονται ακόμη. Θα δούμε. Ίσως μετά το καλοκαίρι, όταν δεν θα υπάρχει επείγουσα ανάγκη.
  • Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου γνώρισα Έλληνες που εργάζονται στην Ολλανδία, στον πρωτογενή τομέα (κήποι κ.λπ.). Το ωρομίσθιό τους ήταν για παρανόμως διαμένοντες 10 €/ώρα και για νομίμως εργαζόμενους μέχρι 30 €/ώρα (δηλαδή μέχρι 240 €/ημέρα, ενώ στην Ελλάδα είναι 24-30 €/ημέρα και προβλέπεται να πάει στα 40-50 €/ημέρα λόγω έντονης ζήτησης).
  • Στη Γαλλία σε επίσκεψη μάθησης σε φάρμες κρεοπαραγωγής (μοσχάρια και πρόβατα) μας είπαν ότι το μηνιάτικο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 2.200-2.500 € και επιπλέον τους παρέχεται σπίτι για να μένουν με την οικογένειά τους, θέρμανση, ηλεκτρικό, τροφή και κήπος όπου καλλιεργούσαν, όπως είδαμε, κάθε είδους ζαρζαβατικά, ενώ υπήρχε και πισίνα για τους τέσσερις 4 εργαζόμενους.
  • Σε πραγματικό αίτημα κτηνοτρόφου μας στη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ο παλαιός ΟΑΕΔ) για εργάτες στην κτηνοτροφία και μάλιστα για στάβλο (όχι για βόσκηση) η υπηρεσία δήλωσε ότι έχει 2.500 περίπου ανέργους, οι οποίοι όμως δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν και βέβαια δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν στον πρωτογενή τομέα, αλλά εγγράφονται για να παίρνουν τα επιδόματα ανεργίας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932 094231, αποτύπωσε τη διάχυτη εντύπωση στη δημόσια συζήτηση ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι αποφεύγουν τις υποτιμημένες και υποβαθμισμένες χειρωνακτικές εργασίες. Σχεδόν όλοι θέλουν διευθυντικούς τίτλους και εργασία σε τεχνητά κλιματιζόμενες αίθουσες.

Ο κ. Γιώργος Παπαβασίλης (με εμπειρίες από τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων) εξέφρασε τη συνεχή αγωνία του από τη «μάχη» με τη δημόσια διοίκηση και τη σχεδόν συνεχή αντίδραση των υπαλλήλων στην επίλυση προβλημάτων.

Ο κ. Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανθοπαραγωγών Αθηνών) υπερτόνισε την έλλειψη εργατικών χεριών, που εξαναγκάζει όλους τους αγρότες σε υπερεργασία από τις 06.00 έως τις 22.00 κάθε ημέρα.

Δεν γίναμε σοφότεροι αλλά συνειδητοποιήσαμε την τραγική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, την επείγουσα ανάγκη να συμφιλιωθούν οι αστοί καταναλωτές με τη διαδικασία παραγωγής τροφής και την απαίτηση να σέβονται όλοι όλους. Ίσως ξεκινώντας από τα σχολεία να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τοποθετήσουμε ξανά τις διαχρονικές αξίες της ζωής στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία μας.

Μια περίεργη κατάσταση υπάρχει. Οι Έλληνες με το κοινό ευρώ και ελευθερία μετακίνησης και εργασίας αναζητούν εργασία και ποιότητα ζωής στα άλλα κράτη της Ε.Ε. Οι χωρίς χαρτιά αλλοδαποί εργάτες πρέπει να τακτοποιηθούν και να μην είναι παράνομοι και τα έξοδα για αυτούς να μετράνε στα έξοδα της εκμετάλλευσης και όχι να φαίνονται σαν «κέρδη» του κτηνοτρόφου.

Μόλις τακτοποιηθούν με χαρτιά στην Ελλάδα προσπαθούν να φύγουν νόμιμα σε άλλο κράτος της Ε.Ε. και εκεί, αφού δηλωθούν ως παράνομα διαμένοντες, λόγω της μεγάλης ανάγκης για εργατικά χέρια νομιμοποιούνται αμέσως και παίρνουν τους παραπάνω αναφερθέντες μισθούς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει τέτοιους μισθούς διότι έχει υπερβολικά μεγάλο κόστος διατροφής στην κτηνοτροφία και στην ενέργεια, που δεν το έχουν στη Γαλλία. Διότι εκεί επιτρέπεται η κτηνοτροφία μόνο αν έχεις αντίστοιχη γη για βόσκηση και ιδιοπαραγωγή της ζωοτροφής που χρειάζεσαι. Και πάλι «πέφτουμε» στις αποκλειστικές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής για την τοπική κοινωνία. Ανοργάνωτοι…

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn