topan_31.8_I_900x600.jpg

 

Πραγματοποιήθηκαν στον Νέο Σκοπό Σερρών οι Εκδηλώσεις Αυγούστου 2022, αφιερωμένες στις αλησμόνητες πατρίδες, με υπεύθυνους διοργάνωσης τον Σύλλογο «Ορφέας» Ν. Σκοπού και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Εμμ. Παππά.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν: μουσική βραδιά ροκ και παράδοση, 100 δεκάδες «γερανούς» με μια ευχή «Ξεριζωμός να μην ξανασυμβεί», θεατρική παράσταση, 1.000 «γερανούς» origami με μια ευχή, μουσικό οδοιπορικό στη Θράκη-Πόντο-Μικρά Ασία, παρουσίαση του βιβλίου «Σκοπός Αν. Θράκης», παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακό κουρμπάνι (φασολάδα) και παιδική μουσική διαδραστική παράσταση.

Την Παρασκευή 26/8/2022, στις 10.30, στην κεντρική πλατεία, μπροστά στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Σκοπού, πάνω από 70 παιδιά και πάρα πολλοί μεγαλύτεροι ευχήθηκαν προς όλους «Ξεριζωμός να μην ξανασυμβεί» με ζωγραφιές και με την κατασκευή «γερανών» origami.

Κρεμάστηκαν σε κορδέλες πάνω από 700 «γερανοί» origami, οι οποίοι κατασκευάστηκαν με τις οδηγίες της κας Νάστιας Ντάνου, origamist, και της κας Ελισάβετ-Ειρήνης Μιχαηλίδου, αγρότισσας, ενώ την οργάνωση είχε η κα Λένα Παπασταυροπούλου (παιδική βιβλιοθήκη «Οι Βιβλιοφάγοι») και την υποστήριξη ο Χρήστος Χαμάλης (πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ν. Σκοπού). Παρών σε όλα και ο πολύ δραστήριος Σύλλογος «Ορφέας» με τον κ. Κώστα Παπασταύρου. Επίσης δημιουργήθηκαν πάνω από 57 ζωγραφιές με τις εντυπώσεις, τις ευχές, την προσευχή και την κραυγή των συμμετεχόντων παιδιών για «Ειρήνη στον κόσμο».

Η κα Ντάνου εξήγησε ότι το origami είναι ένα χόμπι και ένας τρόπος να ξεκουράζεται το μυαλό από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από το αυτό, από 5 μέχρι 95 ετών, από όλα τα φύλα και όλα τα επαγγέλματα. Το origami δεν είναι μόνο για παιδιά ή για όσους έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, είναι πρωτίστως ένας τρόπος να συνδεθούμε πάλι με τη χαρά του να κατασκευάσουμε κάτι με τα χέρια μας. Σήμερα ειδικοί του origami σχεδιάζουν τον τρόπο που πρέπει να κατασκευαστούν μηχανισμοί πάνω στη γη που θα μπορούν να μεταφερθούν εύκολα διπλωμένοι και να ξεδιπλώσουν στο Διάστημα, δημιουργώντας διαστημικούς σταθμούς και άλλες δομές.

Ο γερανός είναι ίσως το πιο παραδοσιακό και αναγνωρίσιμο μοντέλο origami που συνδέεται άρρηκτα με τον ιαπωνικό πολιτισμό και τον ακολουθούν μύθοι και παραδοσιακές ιστορίες. Οι Ιάπωνες πιστεύουν πως αν διπλώσεις 1.000 γερανούς, πραγματοποιείται μία ευχή σου. Η προσευχή όλων ήταν για «Ειρήνη στον κόσμο» και ευχή όλων ήταν «Ξεριζωμός να μην ξανασυμβεί» σε κανέναν.

Την Παρασκευή 26/8/2022 στην κεντρική πλατεία Ν. Σκοπού και το Σάββατο 27/8/2022 στο προαύλιο του Προφήτη Ηλία Ν. Σκοπού μικροί και μεγαλύτεροι κατασκεύασαν 100 δεκάδες (1.000) χάρτινους γερανούς origami, και για την εύκολη καταγραφή τούς κρέμασαν σε κορδέλες των 10 χάρτινων γερανών.

Την Κυριακή 28/8/2022, στις 10.30, στην αίθουσα του Συλλόγου «Ορφέας» έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Σκοπός Ανατολικής Θράκης» του συγγραφέα Μιχάλη Β. Τζαχείλη. Το βιβλίο, που εκδόθηκε από τον Σύλλογο «Ορφέας», στηρίχθηκε στο πόνημα του Μιχάλη Τζαχείλη «Η ιστορία του Σκοπού Αν. Θράκης», το οποίο παρουσιάστηκε με την ευκαιρία του διαγωνισμού της Κοινότητας Νέου Σκοπού το 1965 και παρέμεινε αδημοσίευτο.

Φέτος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων (1922-2022) από τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες, με την επιμέλεια των: Κατερίνας Καραμπαΐρη, Κώστα Παπασταύρου και Σταύρου Πανιόπουλου ο Σύλλογος «Ορφέας» εξέδωσε το σύγγραμμα, εμπλουτίζοντάς το με σχετικές φωτογραφίες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν όλοι, νεότεροι και ηλικιωμένοι, την ιστορία της «πατρίδας» του Σκοπού, την οποία αναγκάστηκαν να αφήσουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας.

Ο κ. Τάσος ΧατζηΒασιλείου, βουλευτής Σερρών, είπε: «Τον Σκοπό στην Ανατολική Θράκη, στους πρόποδες του όρους Στράτζας, κοντά στις Σαράντα Εκκλησιές, δεν τον έκανε ξεχωριστό μόνο ο φιλοπρόοδος πληθυσμός του. Τον έκανε ξεχωριστό και το φρόνημα και η κουλτούρα των κατοίκων, γνωρίσματα που τον κατέστησαν κέντρο εθνικής και πνευματικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, λαμπρή κοιτίδα στάθηκε το αναγνωστήριο «Ορφεύς», το οποίο λειτούργησε ως κυψέλη για την καλλιέργεια των γραμμάτων, των τεχνών και των εθνικών ιδεωδών.

Ο Νέος Σκοπός στις Σέρρες είναι αντάξιος του Σκοπού της Αν. Θράκης, επειδή οι κάτοικοί το έχουν υπάρξει διαχρονικά άξιοι της πατρίδας. Και το βιβλίο «Ο Σκοπός Ανατολικής Θράκης» επιβεβαιώνει με το παραπάνω όλα τα ανωτέρω: θυμίζει στον κάθε αναγνώστη ότι τα άξια τέκνα του Νέου Σκοπού, τα οποία ζουν και δημιουργούν σε κάθε γωνιά του κόσμου (και βέβαια και στον Ν. Σκοπό), είναι υπερήφανα για τον τόπο καταγωγής τους.

»Η ταλαιπωρία και οι διωγμοί των διαχρονικών αιώνιων Ελλήνων στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, με τον ίδιο διαχρονικά πολιτισμό, από μεταφερθέντες εισβολείς, περιγράφονται χωρίς εξάρσεις στην εξαίρετη έκδοση του Συλλόγου “Ορφέας” «Ο Σκοπός Ανατολικής Θράκης».

Αν θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε τις Εκδηλώσεις Αυγούστου 2022, τις αφιερωμένες στις αλησμόνητες πατρίδες (από όσες μπορέσαμε να έχουμε επαρκή πληροφόρηση ή/και να απολαύσουμε τη συμμετοχή), θα τις χαρακτηρίζαμε εξαιρετικές και άξιους συγχαρητηρίων τους οργανωτές και τους εθελοντές υποστηρικτές. Μπράβο.

Ιδιαίτερα αξίζει να επισημανθεί η μεταλαμπάδευση του συλλογικού τοπικού φρονήματος και του πολιτισμού με τη συμμετοχή όλων στην κατασκευή 1.000 χάρτινων γερανών origami. Και ακόμα περισσότερο, διότι εθίζονται και τα νεότερα μέλη της τοπικής κοινωνίας του Νέου Σκοπού στη συστράτευση σε κοινούς στόχους για την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας.

Εργαλείο και μέσον για την κοινωνική ζύμωση της τοπικής κοινωνίας είναι το κέντρο ενδυνάμωσης της τοπικής ανάπτυξης, ο Σύλλογος «Ορφέας». Σήμερα, μετά τον ανασχηματισμό της Ελλάδος σε μεγάλους Δήμους, ο Σύλλογος «Ορφέας» είναι το ισχυρότερο εργαλείο συσπείρωσης και τοπικής δράσης για την τοπική ανάπτυξη.

Ο Σύλλογος και οι Σύλλογοι Σκοπηνών Θεσσαλονίκης εκδίδουν τρίμηνη έκδοση σε φόρμα εφημερίδας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., +30 23210 31455).

Μεταξύ άλλων συζητήσαμε με τον κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη, αγρότη (6944 229816), και την κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου, αγρότισσα, μέλος του Συλλόγου «Σερραίες Μανούλες», μέλος του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος, εισηγήτρια στην κυκλική οικονομία (zero waste) και παραγωγός προϊόντων υγιεινής (www.elismadeit.gr, 69720 22499).

Εάν κάποιοι «τεχνοκράτες» καρεκλοκένταυροι, δημοσιοβίωτοι, «απλώς» μοσθοδοτούμενοι, αναζητούν τρόπους μιας κάποιας επανεκκίνησης της ανάπτυξης της υπαίθρου μετά την πανδημία Covid-19, ο Σύλλογος «Ορφέας», οι κάτοικοι και οι εθελοντές του Νέου Σκοπού έχουν να εισφέρουν πολλά παραδείγματα.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn