×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 729

stentoras-teuxos9-ellhnes-ergodotes-dunates-pro8esies-proslhpsewn-q2-2018-header.jpg

Οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν δυνατές προθέσεις προσλήψεων για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Με το 26% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 5% να προβλέπει μείωση και το 65% να μην αναμένει κάποια αλλαγή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται σε +21%.

Μετά την εποχική αναπροσαρμογή των δεδομένων οι προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε  +16% και πρόκειται για την ισχυρότερη πρόβλεψη που έχει καταγραφεί σε περισσότερα από εννέα χρόνια. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σχετικά με την έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης

Η έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης διεξάγεται κάθε τρίµηνο και καταγράφει τις προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να µειώσουν τον αριθµό των ατόµων που απασχολούν στην επιχείρησή τους κατά το προσεχές κάθε φορά τρίµηνο.

H έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το β΄ τρίμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2018, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;».

Στη συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιείται ο όρος «συνολικές προοπτικές απασχόλησης». Το μέγεθος αυτό προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους κατά το επόμενο τρίμηνο. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτό τον υπολογισμό ονομάζεται «συνολικές προοπτικές απασχόλησης».

Εφεξής όλα τα δεδομένα που σχολιάζονται είναι εποχικά προσαρμοσμένα, εκτός εάν σημειώνεται διαφορετικά.

Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή

Βόρεια Ελλάδα

Οι εργοδότες αναμένουν αξιόλογη αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το β΄ τρίμηνο του 2018, καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +14% για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο. Σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2017 οι προοπτικές βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ευρύτερη περιφέρεια Αττικής

Κατά το προσεχές τρίμηνο τα άτομα που αναζητούν εργασία αναμένεται να επωφεληθούν από την ισχυρότερη αγορά εργασίας που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερα από εννέα χρόνια. Οι εργοδότες καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης ύψους +17%, βελτιωμένες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το β΄ τρίμηνο του 2018. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας προβλέπονται στον τομέα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +22%, σε πέντε τομείς με προοπτικές της τάξης του +16%, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των ασφαλειών, της ακίνητης περιουσίας και της παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, του δημοσίου και των κοινωνικών υπηρεσιών, των μεταφορών και των επικοινωνιών και του εμπορίου (λιανική και χονδρική), καθώς και στον τομέα των κατασκευών με προοπτικές της τάξης του +15%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι εργοδότες καταγράφουν ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι πιο αξιοσημείωτες βελτιώσεις, 9 και 8 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται στον τομέα των κατασκευών και τον τομέα του τουρισμού αντίστοιχα. Τα σχέδια προσλήψεων είναι κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες ισχυρότερα για τον τομέα του εμπορίου (λιανική και χονδρική) και οι εργοδότες καταγράφουν αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης. Ωστόσο οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών.

Οι εργοδότες σε 8 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταγράφουν ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εργοδότες του τομέα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της ύδρευσης καταγράφουν ισχυρή βελτίωση της τάξης των 22 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα οι προοπτικές για τον τομέα του εμπορίου (λιανική και χονδρική) είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες ισχυρότερες, ενώ αυξήσεις της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και του δημοσίου και των κοινωνικών υπηρεσιών. Στο μεταξύ οι εργοδότες στον τομέα της βιομηχανίας / της παραγωγής καταγράφουν σχετικά σταθερές προθέσεις προσλήψεων.

stentoras teuxos9 ellhnes ergodotes dunates pro8esies proslhpsewn q2 2018 photo2

Βιομηχανία / παραγωγή

Το επιφυλακτικά ευνοϊκό κλίμα προσλήψεων αναμένεται να διατηρηθεί κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, με τους εργοδότες να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +10% για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές.

Γεωργία

Οι εργοδότες προβλέπουν σταθερό ρυθμό προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο, καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +16%. Οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και είναι κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες ισχυρότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Δημόσιος τομέας και κοινωνικές υπηρεσίες

Το προσεχές τρίμηνο αναμένεται η ισχυρότερη αγορά εργασίας σε περισσότερα από εννέα χρόνια, με τους εργοδότες να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +16%. Οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2017.

Εμπόριο (χονδρική και λιανική)

Κατά το β΄ τρίμηνο οι εργοδότες προβλέπουν την ισχυρότερη αγορά εργασίας εδώ και περισσότερα από εννέα χρόνια. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +16%, σημειώνοντας βελτίωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ύδρευση

Καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +22% κατά τους επόμενους τρεις μήνες, οι εργοδότες κάνουν την ισχυρότερη πρόβλεψη από τότε που ξεκίνησε η έρευνα πριν από 10 χρόνια, ισοδύναμη με την πρόβλεψη που καταγράφηκε το γ΄ τρίμηνο του 2008. Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 22 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Κατασκευές

Σύμφωνα με τους εργοδότες που καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +15%, τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να αναμένουν ένα ευνοϊκό κλίμα προσλήψεων κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2018 και βελτιώνονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2017.

Μεταφορές και επικοινωνίες

Για το προσεχές τρίμηνο αναμένεται σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, με τους εργοδότες να καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +16%. Οι προοπτικές προσλήψεων μειώνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι ενισχυμένες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τουρισμός

Σύμφωνα με τους εργοδότες που καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +12%, κατά τους προσεχείς τρεις μήνες τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να αναμένουν τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων των τελευταίων τριών ετών. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κατά 8 και 6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Χρηματοοικονομικά, ασφάλειες, ακίνητη περιουσία και παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις

Οι εργοδότες καταγράφουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +16%. Οι προοπτικές ενισχύονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Οι συμμετέχοντες εργοδότες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού: Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν λιγότερους από 10 υπαλλήλους, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν 10-49 υπαλλήλους, οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν 50-249 υπαλλήλους και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 250 ή περισσότερους υπαλλήλους.

Κατά το προσεχές τρίμηνο οι εργοδότες και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων. Η ισχυρότερη αγορά εργασίας προβλέπεται από τους εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις, που καταγράφουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +23%. Οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού απασχολουμένων με προοπτικές της τάξης του +16%, ενώ οι προοπτικές σύμφωνα με τους εργοδότες στις μεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι της τάξης του +14% και +13% αντίστοιχα.

stentoras teuxos9 ellhnes ergodotes dunates pro8esies proslhpsewn q2 2018 photo1

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι εργοδότες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική βελτίωση 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ενισχυμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στο μεταξύ οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις καταγράφουν σχετικά σταθερά σχέδια προσλήψεων, ενώ οι εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι εργοδότες στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντικά ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους με προοπτικές αυξημένες κατά 16 και 9 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Ωστόσο οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και οι προοπτικές για τους εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης της ManpowerGroup αποτελεί τον τριμηνιαίο δείκτη για τα σχέδια προσλήψεων των εργοδοτών.

Περισσότεροι από 59.000 εργοδότες σε 44 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της  ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας κατά το β΄ τρίμηνο του 2018.

Οι εργοδότες προβλέπουν μεγαλύτερη ή μικρότερη αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 43 από τις 44 χώρες και επικράτειες κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, όπου οι εργοδότες, που συμμετείχαν για πρώτη φορά στην έρευνα, καταγράφουν θετικές προθέσεις προσλήψεων βάσει των μη εποχικά προσαρμοσμένων δεδομένων της έρευνας. Εάν οι προβλέψεις συγκριθούν με εκείνες που καταγράφτηκαν το α΄ τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε 17 χώρες και επικράτειες, αποδυναμώνονται σε 17 και διατηρούνται αμετάβλητες σε 9. Αισθητή αύξηση παρατηρείται σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τις προβλέψεις να ενισχύονται σε 25 από τις 43 χώρες και επικράτειες, να φθίνουν σε 13 και να διατηρούνται αμετάβλητες σε 5.

Από τις χώρες και επικράτειες που παρουσιάζουν εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι εργοδότες στην Ταϊβάν, στην Ιαπωνία, στην Ουγγαρία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι πιο εξασθενημένες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στην Ιταλία, στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στην Ελβετία.

Παρατηρούνται κάποιες αξιοσημείωτες εξελίξεις στην πρόβλεψη του β΄ τριμήνου. Η αυτοπεποίθηση των εργοδοτών στη Βραζιλία βελτιώνεται σταθερά για 5 διαδοχικά τρίμηνα και η επιφυλακτικά αισιόδοξη πρόβλεψη του β΄ τριμήνου της Βραζιλίας υποδεικνύει πρόοδο προς την ανάκαμψη μετά από τις αρνητικές προοπτικές που κυριαρχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος του 2015 και όλο το 2016. Παράλληλα οι εργοδότες στη Φινλανδία καταγράφουν την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από την έναρξη της έρευνας το 2012. Επίσης οι εργοδότες στη Γερμανία καταγράφουν τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων των τελευταίων 6 ετών, καθώς και την ισχυρότερη πρόβλεψη του τομέα της βιομηχανίας / της παραγωγής από το δ΄ τρίμηνο του 2008.

Στην περιφέρεια Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 25 από τις 26 χώρες. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σε 13 χώρες και διατηρούνται αμετάβλητα σε 4. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ο αριθμός των θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθεί σε 16 από τις 25 χώρες για τις οποίες υπάρχουν δεδομένα σύγκρισης, να μειωθεί σε 6 και να διατηρηθεί αμετάβλητος σε 3. Βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων δεδομένων οι εργοδότες στην Ουγγαρία καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων στην περιφέρεια ΕΜΕΑ. Αντίθετα οι εργοδότες στην Ιταλία καταγράφουν τις πιο αποδυναμωμένες προθέσεις προσλήψεων του β΄ τριμήνου, καθώς και τη μοναδική αρνητική πρόβλεψη όλων των χωρών και επικρατειών που συμμετέχουν στην έρευνα.

Ο αριθμός απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί και στις 8 χώρες της περιφέρειας Ασίας – Ωκεανίας κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Ωστόσο οι προβλέψεις του β΄ τριμήνου βελτιώνονται σε δύο μόνο χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με τους πρώτους 3 μήνες του έτους, σημειώνουν πτώση σε 3 και διατηρούνται αμετάβλητες σε 3. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σε 5 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αποδυναμώνονται σε 2 και διατηρούνται αμετάβλητα σε μία. Οι εργοδότες στην Ταϊβάν και στην Ιαπωνία καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων της περιφέρειας, ενώ για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο οι εργοδότες στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφουν τις πιο αποδυναμωμένες προθέσεις προσλήψεων της περιφέρειας.

Οι εργοδότες σε καθεμία από τις 10 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα από την περιφέρεια της Βόρειας, της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής αναμένουν διαφορετικά επίπεδα αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού κατά το προσεχές τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο οι προοπτικές βελτιώνονται σε 2 χώρες, φθίνουν σε 6 και διατηρούνται αμετάβλητες σε 2. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι προοπτικές προσλήψεων είναι ισχυρότερες σε 4 χώρες, σημειώνουν πτώση σε 5 και διατηρούνται αμετάβλητες σε μία. Οι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στο Μεξικό καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων του β΄ τριμήνου της περιφέρειας, ενώ οι εργοδότες στον Παναμά, στην Αργεντινή και στην Κολομβία προβλέπουν την πιο εξασθενημένη αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων του β΄ τριμήνου.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn