ereuna-12maiou2018-stentoras-header.jpg

Ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος τον Απρίλιο παραµένει στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη (στις 112,7 µον.), ενώ σχεδόν αµετάβλητος διατηρείται και στην Ε.Ε., κερδίζοντας 0,3 µονάδες (στις 112,5 µον.). Οι δείκτες γενικά σταθεροποιούνται µετά από ένα τρίµηνο πτωτικής πορείας, παραµένοντας σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριµένα στην Ευρωζώνη η σταθεροποίηση των προσδοκιών είναι το αποτέλεσµα αφενός της µείωσης των δεικτών στις κατασκευές (-0,7), στο λιανικό εµπόριο (-1,3) και στις υπηρεσίες (-1,0), αφετέρου της οριακής ανόδου της καταναλωτικής εµπιστοσύνης (+0,3), µε τον δείκτη της βιοµηχανίας (+0,1) να σηµειώνει σταθερότητα. Σε επίπεδο των µεγαλύτερων χωρών ο δείκτης επιδεινώνεται στην Ολλανδία (-2,3) και στην Ιταλία (-0,4), ενώ βελτιώνεται αντίθετα στην Ισπανία (+1,6), στη Γερµανία (+0,0) και στη Γαλλία (+1,1).

Σε επίπεδο Ε.Ε. καταγράφεται πτώση στον δείκτη κλίµατος στην Πολωνία (-0,7) και οριακά στο Ηνωµένο Βασίλειο (-0,4). Σε τοµεακό επίπεδο οι προσδοκίες ακολουθούν την τάση της Ευρωζώνης στις υπηρεσίες και στο λιανικό εµπόριο, αλλά στη βιοµηχανία και στις κατασκευές καταγράφεται βελτίωση, ενώ στην καταναλωτική εµπιστοσύνη επιδείνωση. Αναλυτικότερα:

  • Στη βιοµηχανία οι δείκτες προσδοκιών διαµορφώθηκαν στις +6,6 και +7,1 µονάδες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής µεταβάλλονται θετικά και στις δύο ζώνες, αντίθετα µε τις εκτιµήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, ενώ τα εκτιµώµενα αποθέµατα παραµένουν στα ίδια επίπεδα.
  • Στις υπηρεσίες οι δείκτες προσδοκιών διαµορφώθηκαν στις +12,8 και +14,9 µονάδες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους µεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της όµως µόνο στην Ευρωζώνη.
  • Στο λιανικό εµπόριο οι σχετικοί δείκτες διαµορφώθηκαν στις +0,1 και -0,6 µονάδες αντίστοιχα στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα επιχειρηµατική δραστηριότητα µεταβάλλονται αρνητικά και στις δύο ζώνες, ενώ οι εκτιµήσεις για τα αποθέµατα υποδηλώνουν κλιµάκωση. Τέλος, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόµενους µήνες επιδεινώνονται οριακά στην Ευρωζώνη.
  • Στις κατασκευές ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών κινήθηκε στις +3,5 µονάδες στην Ε.Ε. και στις +4,5 µονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών επιδεινώνονται ελαφρά στην Ε.Ε., όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες αντίθετα κερδίζουν έδαφος στην Ευρωζώνη.
  • Ο δείκτης καταναλωτικής εµπιστοσύνης διαµορφώνεται στις -0,8 και +0,4 µονάδες στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους παραµένουν σχεδόν αµετάβλητες, ενώ οι αντίστοιχες για τη γενική κατάσταση της οικονοµίας µεταβάλλονται αρνητικά σε αµφότερες τις ζώνες. Στην πρόθεση αποταµίευσης καταγράφεται ανάκαµψη στην Ε.Ε., ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται στην Ε.Ε. και βελτιώνονται στην Ευρωζώνη.
  • Τέλος, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στις χρηµατοοικονοµικές υπηρεσίες (δεν περιλαµβάνεται στον δείκτη κλίµατος) δεν µεταβάλλεται επί της ουσίας τόσο στην Ε.Ε. (+20,9 από +21,3 µον.), όσο και στην Ευρωζώνη (+21,1 από +20,8 µον.). Οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται στην Ευρωζώνη και βελτιώνονται στην Ε.Ε., ενώ οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόµενο τρίµηνο χειροτερεύουν στην Ε.Ε.

Ελλάδα: Ανάκαµψη του οικονοµικού κλίµατος, βελτίωση και στην καταναλωτική εµπιστοσύνη

Ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος επανέρχεται τον Απρίλιο σε ανοδική τροχιά, συνεχίζοντας τη γενική θετική τάση των προηγούµενων µηνών µετά την έντονη υποχώρησή του τον προηγούµενο µήνα και διαµορφώνεται στις 103,6 µονάδες από 99,8 τον Μάρτιο (και 104,3 τον Φεβρουάριο). Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσµα της ανόδου των επιµέρους δεικτών σε όλους τους επιχειρηµατικούς τοµείς της οικονοµίας πλην των κατασκευών, αλλά και στην καταναλωτική εµπιστοσύνη. Η τάση που πλέον διαµορφώνεται κατά τους τελευταίους πολλούς µήνες είναι συνεπής µε τον ρυθµό ανάπτυξης που διαγράφεται στην οικονοµία, η οποία ανακάµπτει σταδιακά, ακολουθώντας και την ισχυρή ανάπτυξη στο διεθνές περιβάλλον.

Σε κάποιο βαθµό η βελτίωση του δείκτη τον Απρίλιο πρέπει επίσης να αποδοθεί και σε εποχικούς παράγοντες και στην εκκίνηση της τουριστικής περιόδου, όπου διαφαίνεται ισχυρή άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό µε θετικές επενέργειες στην απασχόληση και στην ευρύτερη οικονοµική δραστηριότητα.

Επίσης η αναµενόµενη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και του προγράµµατος, παρά τις σηµαντικές αβεβαιότητες που παραµένουν, δηµιουργεί την προσδοκία ότι η οικονοµία θα κινηθεί ανοδικά σε σύγκριση µε το πρόσφατο παρελθόν. Η εξέλιξη όµως των προσδοκιών τους επόµενους µήνες θα εξαρτηθεί κατά κρίσιµο τρόπο από τις συνθήκες που θα διαµορφωθούν για την πορεία της ίδιας της οικονοµίας εκτός του προγράµµατος. Εάν δηλαδή θα µπορεί να δηµιουργηθεί µία ισχυρή αναπτυξιακή δυναµική ή εάν η οικονοµία θα κινηθεί αδύναµα µέσα σε κινδύνους.

Αναλυτικότερα:

Στη βιοµηχανία το ισοζύγιο των εκτιµήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραµένει αµετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εζκτιµήσεις για τα αποθέµατα αποκλιµακώνεται, µε τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες να χάνουν έδαφος, αλλά ήπια. Στις κατασκευές οι προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων κινούνται θετικά, αλλά εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται. Στο λιανικό εµπόριο οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σηµαντικά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους ενισχύονται περαιτέρω, µε τον δείκτη εκτιµήσεων για το ύψος των αποθεµάτων να αποκλιµακώνεται.Στις υπηρεσίες οι θετικές εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, χάνουν έδαφος, µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της να βελτιώνονται οριακά. Στην καταναλωτική εµπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταµίευση βελτιώνονται αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφεται οριακή βελτίωση.

Βιοµηχανία: Μικρή βελτίωση στις επιχειρηµατικές προσδοκίες παρά την επιδείνωση στις προβλέψεις για την παραγωγή

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στη βιοµηχανία διαµορφώνεται τον Απρίλιο οριακά υψηλότερα έναντι του προηγούµενου µήνα στις 103,4 (από 102,6) µονάδες, υψηλότερα πάντως έναντι του αντίστοιχου περυσινού του επιπέδου (98,4 µον.). Από τις βασικές µεταβλητές του δείκτη το ισοζύγιο των εκτιµήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραµένει αµετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα αποκλιµακώνεται, µε τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες να χάνουν έδαφος, αλλά ήπια.

Κατασκευές: Οριακή επιδείνωση προσδοκιών κυρίως λόγω των δηµόσιων έργων

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στις κατασκευές κινείται οριακώς πτωτικά τον Απρίλιο στις 49,7 (από 50,6) µονάδες, χαµηλότερα και έναντι της αντίστοιχης περυσινής τους επίδοσης (52,4 µον.). Σε κλαδικό επίπεδο η τάση είναι ανοδική στις ιδιωτικές κατασκευές, αλλά πτωτική στα δηµόσια έργα, µε την αρνητική µεταβολή στον δεύτερο κλάδο να υπερβαίνει την άνοδο των προσδοκιών στον πρώτο κλάδο. Από τις βασικές µεταβλητές του δείκτη οι προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων κινούνται θετικά, αλλά εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται. Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης των -70 µονάδων στις προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων αµβλύνεται στις -63 µονάδες, µε το 66% (από 74%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει απαισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών τους το επόµενο τρίµηνο. Στις προβλέψεις για την απασχόληση ο σχετικός δείκτης µεταβάλλεται αρνητικά στις -51 (από -42) µονάδες, µε το 58% (από 51%) των ερωτηθέντων να προβλέπει µείωση των θέσεων εργασίας στον τοµέα και το 6% (από 8%) άνοδο.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας ο αρνητικός δείκτης των εκτιµήσεων για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων διευρύνεται στις -43 (από -39) µονάδες, ενώ οι µήνες εξασφαλισµένης δραστηριότητας µειώνονται στους 6,6 (από 7,8). Στο πεδίο των τιµών οι αποπληθωριστικές προσδοκίες περιορίζονται στις -22 (από -32) µον. το ισοζύγιο. Τέλος, το 14% (από 8%) από τις ερωτηθείσες επιχειρήσεις αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηµατική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες το 27% επισηµαίνει τη χαµηλή ζήτηση και το 40% την ανεπαρκή χρηµατοδότηση ως τα βασικότερα εµπόδια στη λειτουργία του.

Λιανικό εµπόριο: Σηµαντική βελτίωση στις επιχειρηµατικές προσδοκίες, ανάκαµψη πωλήσεων

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στο λιανικό εµπόριο διακόπτει την πτωτική του πορεία και ενισχύεται σηµαντικά τον Απρίλιο στις 106,4 (από 94,9) µονάδες, κινούµενος αισθητά υψηλότερα σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περυσινή του επίδοση (95 µον.).

Από τις κύριες µεταβλητές του δείκτη οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σηµαντικά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους ενισχύονται περαιτέρω, ενώ και ο δείκτης του ύψους των αποθεµάτων υποχωρεί, γεγονός που υποδηλώνει ρευστοποιήσεις.

Αναλυτικά, οι εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους ενισχύονται, µε τον σχετικό δείκτη να αλλάζει τάση και να γίνεται θετικός στις +10 (από -9) µονάδες, καθώς το 43% (από 35%) των επιχειρήσεων δηλώνει αυξηµένες πωλήσεις έναντι ενός 33%, που αναφέρει το αντίθετο. Κλιµακώνονται εξάλλου και οι αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόµενο τρίµηνο (στις +23 από +18 µον. το ισοζύγιο), ενώ και οι εκτιµήσεις για τα αποθέµατα υποδηλώνουν αποκλιµάκωση (-7 από +6 µον. ο δείκτης).

Στις παραγγελίες προς προµηθευτές καταγράφεται σταθερότητα, καθώς το σχετικό ισοζύγιο παραµένει στις +16 µονάδες, ενώ κατά 5 µονάδες διευρύνεται το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την απασχόληση (στις +16 µον.). Τέλος, ως προς τις τιµές το 91% των επιχειρήσεων αναµένει σταθερότητα.

Υπηρεσίες: Ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιµήσεις και προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης, ανάκαµψη επιχειρηµατικών προσδοκιών

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στις υπηρεσίες κινείται ανοδικά τον Απρίλιο και διαµορφώνεται στις 100,3 (από 92,4) µονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τα αντίστοιχα περυσινά (82,4 µονάδες).

Από τις επιµέρους µεταβλητές του δείκτη οι θετικές εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιµήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διευρύνεται στις +15 (από +4) µονάδες, εξέλιξη ανάλογη µε εκείνη στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (+5 από +1 µον.). Στο ίδιο µήκος κύµατος ενισχυµένες βαίνουν και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόµενου τριµήνου (+30 από +18 µον. το σχετικό ισοζύγιο), µε τις προβλέψεις για την απασχόληση να µεταβάλλονται επίσης θετικά (+26 από +11 µον. ο σχετικός δείκτης). 

Στις τιµές το σχετικό ισοσκελισµένο ισοζύγιο αυξάνεται κατά 7 µονάδες, ενώ το 30% των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηµατική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις το 26% επισηµαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικότερο εµπόδιο στη λειτουργία του, το 23% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 17% την τρέχουσα οικονοµική συγκυρία (κεφαλαιακοί έλεγχοι, καθυστέρηση εισπράξεων δηµοσίου, υψηλή φορολογία κ.ά.).

Καταναλωτική εµπιστοσύνη:βελτίωση στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, καλύτερες προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών

Ο δείκτης καταναλωτικής εµπιστοσύνης διαµορφώθηκε τον Απρίλιο υψηλότερα σε σύγκριση µε τον Μάρτιο στις -48,8 (από -52,8) µονάδες, στην υψηλότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας και αισθητά υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (-72,2 µονάδες). 

Το γεγονός ότι για ακόµα έναν µήνα δεν σηµειώθηκαν σηµαντικές πολιτικοοικονοµικές εξελίξεις, π.χ. σχετικά µε την τέταρτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράµµατος και τα µέτρα για το δηµόσιο χρέος, θεωρείται ότι αποτελεί τη βασική αιτία της ενίσχυσης της καταναλωτικής εµπιστοσύνης. 

Ενδεχοµένως η αύξηση του δείκτη τον Απρίλιο να οφείλεται εν µέρει σε εποχικούς παράγοντες, όπως η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου µε τις θετικές επενέργειές της στην απασχόληση και στην οικονοµική δραστηριότητα. Άλλωστε ο σχετικός κλαδικός δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε σηµαντικά.

Οι Έλληνες καταναλωτές παραµένουν για άλλο έναν µήνα οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ε.Ε., ενώ ακολουθούν αυτοί από τη Βουλγαρία (-22,9 από -22,2), τη Ρουµανία (-23,2 από -24,5), την Κροατία (-11 από -12,3) και το Ηνωµένο Βασίλειο (-8,3 από -7,9). Ο µέσος δείκτης στην Ε.Ε. διαµορφώθηκε στις -0,8 (από -0,3) µονάδες και στην Ευρωζώνη στις +0,4 (από +0,1) µονάδες. Ανοδική τάση σηµειώνεται τον Απρίλιο σε 13 (από 10 τον Μάρτιο) χώρες, ενώ θετικό πρόσηµο διατηρούν 15 χώρες: οι σκανδιναβικές (∆ανία, Σουηδία, Φινλανδία), το Λουξεµβούργο, η Τσεχία, η Γερµανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και το Βέλγιο.

Αναλυτικά:

  • Σηµαντική βελτίωση στις προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση των νοικοκυριών. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 µήνες βελτιώνονται τον Απρίλιο, µε τον σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις -45,8 (από -50,7) µονάδες. Το 57% (από 61%) των νοικοκυριών αναµένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονοµικής του κατάστασης, ενώ το 5% (από 4%) προβλέπει εκ νέου µικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαµορφώνονται στις +0,8 και -0,2 µονάδες αντίστοιχα.
  • .Ανάκαµψη και στις προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση της χώρας. Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονοµική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12µηνο βελτιώθηκε τον Απρίλιο και διαµορφώθηκε στις -44,4 (από -51,5) µονάδες. Το 59% (από 63%) των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασης της χώρας έναντι του 10% (από 7%), το οποίο αναµένει ελαφρά βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαµορφώθηκαν στις -4 και +1,6 µονάδες.
  • Βελτίωση στην πρόθεση για αποταµίευση. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταµίευση τους προσεχείς 12 µήνες ανέρχεται τον Απρίλιο στις -72,8 (από -76,3) µονάδες. Το 72% (από 73%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταµίευση στο επόµενο 12µηνο, ενώ το 11% (από 10%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαµορφώθηκαν στις +1,1 και -2,2 µονάδες αντίστοιχα.
  • Οριακά λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας. Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 µήνες µειώνεται οριακά τον Απρίλιο στις +32,1 (από +32,8) µονάδες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει µικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαµορφώνεται στο 53% (από 52%), µε το 18% (από 16%) των ερωτηθέντων να αναµένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή µείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαµορφώθηκαν στις +1,4 και -2,3 µονάδες αντίστοιχα.
  • Σχεδόν αµετάβλητες οι πληθωριστικές προσδοκίες. Σχεδόν στο ίδιο επίπεδο διαµορφώνονται οι προβλέψεις µεταβολών στις τιµές τους προσεχείς 12 µήνες, µε τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στις +9,1 (από +9,4) µονάδες. Το 41% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιµών µε τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθµό και το 35% αναµένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαµορφώθηκαν στις +20,1 και +16,1 µονάδες.
  • Επιδείνωση στην πρόθεση για µείζονες αγορές. Η πρόθεση των καταναλωτών για σηµαντικές αγορές τους προσεχείς 12 µήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) επιδεινώνεται τον Απρίλιο, µε τον σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις -54 (από -51,7) µονάδες. Το 63% (από 60%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 3% αναµένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαµορφώνονται στις -14,1 µονάδες στην Ε.Ε. και στις -15,6 µονάδες στην Ευρωζώνη.
  • Μείωση του ποσοστού των καταναλωτών που δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί». Σχετικά µε τις εκτιµήσεις για την τρέχουσα οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «µόλις τα βγάζει πέρα» αυξάνεται τον Απρίλιο στο 70% (από 67%), ενώ διατηρείται σχεδόν σταθερό στο 10-11% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταµιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταµιεύουν λίγο ή πολύ αυξάνονται στο 10% (από 7%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» µειώνονται στο 9% (από 15%).

ereuna 12maiou2018 stentoras vasikoi deiktes

Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε µήνα από το 1981 έρευνες οικονοµικής συγκυρίας στις επιχειρήσεις στους τέσσερις τοµείς της οικονοµίας και από τον Μάιο του 2008 και στους καταναλωτές. Οι έρευνες αποτελούν µέρος του κοινού εναρµονισµένου προγράµµατος που χρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG ECFIN) και διεξάγονται αποκλειστικά και µόνο από το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα για λογαριασµό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα αποτελέσµατά τους χρησιµοποιούνται για τον υπολογισµό του δείκτη οικονοµικού κλίµατος σε Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δηµοσιεύονται αναλυτικά στις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε µήνα το ΙΟΒΕ δηµοσιεύει στην ιστοσελίδα του το πλήρες δελτίο οικονοµικής συγκυρίας.

Όλα τα δελτία συγκυρίας µπορείτε να τα βρείτε εδώ: http://iobe.gr/ec_situation.asp?PD=2017

Πηγή: Έρευνες οικονοµικής συγκυρίας ΙΟΒΕ.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn