hoc3.jpg

Το άθλημα του χόκεϊ επί χόρτου είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο. Αποτελείται από μια ομάδα 11 παικτών που αντιμετωπίζουν μια άλλη ομάδα 11 παικτών με κοινό στόχο ποιος θα σκοράρει τα περισσότερα τέρματα. Ο αγώνας παίζεται σε γήπεδο με συνθετικό τάπητα, ο οποίος πριν από τον αγώνα πρέπει να έχει βραχεί, κάνοντας την μπάλα να κυλά πιο γρήγορα και δίνοντας στον αγώνα έναν πιο γρήγορο ρυθμό. Το χόκεϊ έχει κι άλλες παραλλαγές, όπως, για παράδειγμα, το χόκεϊ σάλας, που παίζεται σε κλειστά γήπεδα με ομάδες των 6 παικτών.

Οι ρίζες του αθλήματος πάνε πολλά χρόνια πίσω μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όμως η σύγχρονη μορφή του προήλθε από τους Άγγλους προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Πολλοί έχουν στο μυαλό τους ότι το άθλημα κυριαρχεί σε Ινδία και Πακιστάν, χώρες που όντως συνέβαινε αυτό μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όμως πολλές νέες δυνάμεις άρχισαν να επικρατούν και να εξελίσσουν το άθλημα τα τελευταία 20 χρόνια. Κάποιες από τις χώρες που αυτή τη στιγμή είναι μεγάλες δυνάμεις στον χώρο του χόκεϊ και που εξελίσσουν το άθλημα είναι η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Αυστραλία και η Αργεντινή.

Το χόκεϊ είναι μέσα στα τρία ολυμπιακά αθλήματα ομαδικού σε συμμετοχές στην Ολυμπιάδα. Εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως, καθώς ο ρυθμός και η ταχύτητά του το καθιστούν ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα είτε παίζεις είτε απλώς βλέπεις. Γυμνάζει σώμα και πνεύμα, απαιτεί δεξιότητα, καλή φυσική κατάσταση, τεχνική κατάρτιση, ομαδικότητα και ταχύτητα. Με τον καιρό η αντίληψη και η ικανότητά σου αναβαθμίζονται εφόσον πάντα έχεις και τη σωστή κατεύθυνση.

Η τακτική και τα συστήματα του χόκεϊ επίσης είναι κάτι που έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο. Όπως αποκάλυψαν αρκετά αστέρια του ποδοσφαίρου στην Ολλανδία και τη Γερμανία, το χόκεϊ έχει βοηθήσει αρκετά στην εξέλιξη της τακτικής του ποδοσφαίρου.

Φυσικά, όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο, τόσο πιο μεγάλες είναι και οι απαιτήσεις του αθλήματος.

Στην Ελλάδα το χόκεϊ παίζεται αρκετές δεκαετίες και από τα πρώτα χρόνια διοργανώθηκαν πρωταθλήματα και μάλιστα με μεγάλη απήχηση. Μία από τις πρώτες ομάδες που εμφανίστηκαν ήταν ο Παναθηναϊκός προπολεμικά και στη συνέχεια η σχολή των Αναβρύτων το 1949. Στην πιο πρόσφατη εποχή η Ελληνική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1996 με τη διεξαγωγή πανελλήνιων πρωταθλημάτων.

Τα Ανάβρυτα διατηρούν τη δραστηριότητά τους μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Η ομάδα διατηρεί όλα τα αγωνιστικά τμήματα με κύριο στόχο την εποικοδομητική εκμάθηση του αθλήματος σε όλες τις ηλικίες (γυναίκες, άνδρες, βετεράνοι και παιδιά) με τον συνδυασμό ψυχαγωγίας και άθλησης για όλους. Κάθε χρόνο η ομάδα αγωνίζεται σε ευρωπαϊκά τουρνουά, επίσημα ή ανεπίσημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία δεκαετία η ομάδα έχει ταξιδέψει και έχει παίξει σε τουλάχιστον 9 χώρες μαζί με πάνω από 100 αθλητές.

Ένα από τα μέλη του συλλόγου μας λέει τα εξής: «Πέρα από την πλούσια δραστηριότητά μας, αυτό που μας κάνει επιτυχημένους όλα αυτά τα χρόνια είναι το ευχάριστο κλίμα που έχουμε στην προπόνηση και στους αγώνες, ακόμα και στις εκτός γηπέδου δραστηριότητές μας. Επίσης υπάρχει σεβασμός και υπομονή σε όλους τους αθλητές όταν έρχονται νέοι και πρέπει να διδαχθούν από την αρχή».

Στόχος του ομίλου Ανάβρυτα είναι η διατήρηση και η εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα, η ανάδειξη αθλητών και η προώθηση νέων προπονητών, καθώς και διαιτητών.

Το άθλημα του χόκεϊ μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές στη χώρα μας, αλλά αξίζει κανείς να το δοκιμάσει και να ανακαλύψει τη δυναμική του.

Ανδρέας Μιχαήλ,
Anavryta Hockey Club

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn