1_MIRAGE_series_acrylic_on_canvas_100x100_cm_2018.jpg

Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας και ο Γιώργος Αλέξανδρος Σαμαράς σχολιάζουν: «Ο Νίκος Σαμαράς ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Κλουζ της Ρουμανίας και στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το βίντεο, οι εγκαταστάσεις και κυρίως η ζωγραφική είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, παράγοντας έργα που πραγματεύονται την ιστορία και τη δημιουργία ως δύο αλληλένδετα γεγονότα. Η ιστορία τροφοδοτεί με εικόνες και η δημιουργία με οπτικές.

»Ζώντας μακριά από τα δύο καλλιτεχνικά “κέντρα” της Ελλάδας, είχε την τύχη να παρακολουθεί χωρίς να ανταγωνίζεται. Η εξέλιξη του έργου του, τολμηρή και με ανατροπές, τον οδηγεί ξανά και ξανά στη ζωγραφική ως μόνιμο ερώτημα και ως δυναμική απάντηση.

»Η σειρά ζωγραφικών έργων που παρουσιάζεται στην έκθεση αποτελεί επιλογή από έργα των τελευταίων δύο ετών. Το διάστημα αυτό ο Νίκος Σαμαράς μελέτησε συστηματικά τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και την αινιγματική μεταφυσική ζωγραφική του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα. Στα έργα του τμήματα από μοντέρνα αρχιτεκτονήματα αντανακλώνται και αναδιπλασιάζονται. Το αποτέλεσμα σχεδιαστικά παραπέμπει περισσότερο σε μοτίβο παρά σε τοπίο. Το χρώμα όμως, απαλλαγμένο από περιορισμούς επαναληπτικότητας, επαναφέρει τα χαρακτηριστικά του βάθους και της προοπτικής.

»Τα χρώματα της παλέτας του δεν χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους ως έντονα εκτός από κάποιες μη επαναλαμβανόμενες εξαιρέσεις. Η τοποθέτησή τους μέσα στη σύνθεση γίνεται κυρίως βάσει τονικότητας και έπειτα μέσα από αντιθετικούς ή συμπληρωματικούς συνδυασμούς, καταλήγοντας φαινομενικά να μη συνδέονται με τίποτα το ρεαλιστικό. Οι διαφορετικές τονικότητες επιτρέπουν στο μοτίβο να αποκτήσει ξανά την αίσθηση του βάθους και να πραγματευτεί τον χώρο μέσα σε μια καλειδοσκοπική εικόνα, που μοιάζει περισσότερο οργανωμένη παρά ψυχεδελική».

Ο Νίκος Σαμαράς εξηγεί: «Στο έργο μου υπάρχει πάντα η αναφορά στον χώρο στην πραγματιστική του διάσταση ή ως σενάριο για το μέλλον. Στη σειρά των δυναμικών σεναρίων που παρουσιάζονται στην ενότητα “Mirage“ η αφετηρία είναι ο αντικατοπτρισμός. Ταυτόχρονα οι τολμηρές επιλογές της προοπτικής ως οπτικής παραμόρφωσης, το παιχνίδι του έσω με το έξω, του φωτός με τη σκιά, η εναλλαγή του κενού με το πλήρες, αναδομούν έναν τρισδιάστατο χώρο που φέρει ταυτόχρονα στοιχεία παρελθόντος και μέλλοντος. Αναπτύσσονται σε μια νέα δομή αιωρούμενα περιβάλλοντα, έχοντας χαρακτηριστικά κοσμικά και απόκοσμα ταυτόχρονα.

»Τα ισχυρά γεωμετρικά στοιχεία παραπέμπουν στη στήλη που χρησιμοποιεί ο Σ. Κιούμπρικ στην «Οδύσσεια του διαστήματος» για να θέσει το ζήτημα της ύπαρξης για τον άνθρωπο του μέλλοντος και για τον πρόγονό του, δίνοντας διαχρονική διάσταση σε αυτό το ερώτημα. Στην ενότητα “Mirage” ο χώρος ανοίγεται προς κάθε κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο δυναμικό μόρφωμα, απεκδύεται του κελύφους του, αποκαλύπτοντας ό,τι περιέχεται και ανα-προσεγγίζει τολμηρά αλλά και διαλλακτικά τον χρόνο μέσα από ένα έργο-διαδικασία που σταδιακά μας αποκαλύπτεται».

                                                                                               

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, ώρα: 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου έως 20 Ιουλίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Σάββατο 12:00-17:00, Πέμπτη-Παρασκευή 12:00-19:00

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn