modelisme_11.10.jpg

Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν τα ψηφιακά παιχνίδια και η εικονική πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα «ρομαντικοί», οι οποίοι επιλέγουν να κάθονται μπροστά σε έναν πάγκο χειροτεχνίας παρά σε μια οθόνη για να ψυχαγωγηθούν στον  ελεύθερο χρόνο τους. Μια ξεχωριστή κατηγορία χειροτεχνιών με εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο είναι αυτή του στατικού μοντελισμού ή μικρομοντελισμού (scale modeling). Αντικείμενο του στατικού μοντελισμού είναι η κατασκευή σε σμίκρυνση και κατόπιν η βαφή ανθρώπινων φιγούρων, πραγματικών αντικειμένων (π.χ. αεροπλάνα, αυτοκίνητα, πλοία, πολεμικά οχήματα) ή φανταστικών (π.χ. δράκοι, διαστημόπλοια, ήρωες από ταινίες ή βιβλία επιστημονικής φαντασίας κ.λπ.), όπως μπορείτε να δείτε στο κανάλι μας  https://www.youtube.com/watch?v=ZLMIBnRjv7M.

Ο μοντελισμός είναι ένα κατεξοχήν δημιουργικό χόμπι. Κατά την ενασχόλησή του με αυτό ο μοντελιστής χρειάζεται να εξασκήσει συνδυαστικά πλήθος δεξιοτήτων, ξεκινώντας από τη φαντασία του και συνεχίζοντας με την έρευνα και τη μελέτη της κάθε είδους βιβλιογραφίας, τη λογική σκέψη, την αντίληψη των τριών διαστάσεων των αντικειμένων, τη χειρωνακτική εργασία ως την αρμονία, την καλαισθησία, π.χ. στο βάψιμο του μοντέλου, που είναι ζωγραφική σε τρεις διαστάσεις. Για τις κατασκευές των μοντέλων χρησιμοποιούνται υλικά όπως πλαστικό, ξύλο, μέταλλα, πηλός και ρητίνες και τεχνικές που προέρχονται  από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη ναυπηγική, τη λεπτουργία και τη μηχανική.

Ο πλέον πολυπληθής  διεθνής σύλλογος ανθρώπων που ασχολούνται με τον μοντελισμό είναι ο IPMS (International Plastic Modeling Society), ο οποίος αριθμεί πάνω από 40 εθνικά παραρτήματα ανά την υφήλιο, τα οποία  είναι διοικητικά ανεξάρτητα.  Το 1981 ιδρύθηκε το ελληνικό παράρτημά του,  ο  IPMS Ελλάδος.  Πρόκειται για  έναν  σύλλογο  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό του την προώθηση και την ανάπτυξη του μοντελισμού στην Ελλάδα, ο οποίος διοργανώνει ανελλιπώς εδώ και 38 χρόνια τη μεγαλύτερη έκθεση μοντελιστικών κατασκευών στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια η έκθεσή μας πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη (Γκάζι) Δήμου Αθηναίων. Πέρσι προσέλκυσε  8.000 επισκέπτες  όλων των ηλικιών, 350 μοντελιστές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και περιείχε 1.000 εκθέματα. Φέτος η έκθεσή μας θα λάβει χώρα και πάλι στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στις αίθουσες «Μηχανουργείο» και «Αποθήκη», στις 25, 26 και 27 Οκτωβρίου και σας προσκαλούμε να έρθετε να μας δείτε, να μας γνωρίσετε και να διασκεδάσετε μαζί μας.

Παράλληλα με την έκθεση των μοντέλων μας θα υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις, όπως ένα ειδικό μοντελιστικό αφιέρωμα για την επέτειο των 50 χρόνων από την 1η προσσελήνωση και έκθεση αεροπορικής ζωγραφικής. Στους προαύλιους εκθεσιακούς χώρους θα μπορείτε να θαυμάσετε την 8η  έκθεση ιστορικής αναβίωσης με αυθεντικά οχήματα και στολές του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου και, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής, δεκάδες πανέμορφα αυτοκίνητα αντίκες. Τέλος, στην αίθουσα «Αποθήκη» στις 26 και 27 Οκτωβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί διαδραστική ψυχαγωγική εκδήλωση μαζικού μοντελισμού για παιδιά 6-12 ετών, στα οποία θα προσφέρουμε δωρεάν απλά μοντέλα για να τα κατασκευάσουν μαζί μας και, φυσικά, μετά να τα κρατήσουν.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια ετήσια γιορτή του μοντελισμού, στην οποία είστε όλοι και όλες καλεσμένοι. Σας περιμένουμε.

Γεώργιος Γιαννόπουλος
Πρόεδρος IPMS – Hellas
https://www.ipms-hellas.gr
https://www.facebook.com/IPMS.Hellas.official

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn