900x600.16-6-22_sent.jpg

 

Ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος γεννιέται. Ο κόσμος της διασυνδεσιμότητας! Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια, πάνω από τα δύο τρίτα (ένα ποσοστό που φτάνει στο 67,1 τοις εκατό) χρησιμοποιεί πλέον ένα κινητό τηλέφωνο, με τους μοναδικούς χρήστες να υπολογίζονται, στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, σε 5,31 δισεκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, οι χρήστες του Internet έφτασαν τα 4,95 δισεκατομμύρια, με τη διείσδυση του Διαδικτύου να ανέρχεται στο 62,5% του συνολικού πληθυσμού της γης. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι συνολικοί χρήστες αυξήθηκαν κατά 192 εκατομμύρια μέσα στο 2021, αριθμός που στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος.

Παράλληλα, επεκτείνονται και τα δίκτυα 5G. Σχετικές αναλύσεις προβλέπουν ότι οι συνδρομές 5G θα φτάσουν τα 4,4 δισ. παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2027, ενώ, σύμφωνα με την Ericsson, το ποσοστό απορρόφησης αυτών αναμένεται πως θα είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο που καταγράφηκε για τα δίκτυα τέταρτης γενιάς (4G). Μόνο στο 3ο τρίμηνο του 2021 οι συνδρομές 5G σε συσκευές που προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες αυξήθηκαν κατά 98 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 570 εκατομμύρια.

Άλλωστε το 2021 ήταν και για την ελληνική αγορά το έτος κατά το οποίο τα δίκτυα 5ης γενιάς έγιναν από εργαλείο marketing και επιστημονική φαντασία τεχνολογική πραγματικότητα.

Πλέον οι πάροχοι στη χώρα μας προσφέρουν ολοένα και ευρύτερη κάλυψη 5G, με έναν από αυτούς να δηλώνει 100% κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 80% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη. Παράλληλα, η γκάμα των συμβατών συσκευών διευρύνεται, με τα κόστη να μειώνονται και να τείνουν να αγγίξουν τα 150 ευρώ, γεγονός που καθιστά το 5G προσιτό σε όλους!

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το οικοσύστημα που αναπτύσσεται γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς προσφέρει σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Άλλωστε πρόσφατα ανακοινώθηκε πως ξεκινά πλέον και η επενδυτική δραστηριότητα του ταμείου «Φαιστός», το οποίο θα εστιάσει σε υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και στην ανάπτυξη 5G και σχετικών με το 5G προϊόντων και υπηρεσιών.

Ίσως ακόμα σημαντικότερη να είναι η θέση του 5G στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με μελέτες, ο τομέας των ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 1,4% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει έως και 15% μείωση των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και να υποστηρίξει έμμεσα μια περαιτέρω μείωση κατά 35%!

Σε αυτό το πλαίσιο, με την υλοποίηση των σχετικών υποδομών, έρχεται στο προσκήνιο η επόμενη ημέρα και το πώς θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα δίκτυα για να επεκτείνουμε στην πράξη τα όρια της συνδεσιμότητας. Άλλωστε, πέρα από μια αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών οικοσυστημάτων, το 5G και οι λοιπές τεχνολογίες ενισχύουν και την παγκόσμια καινοτομία, «συνδεόμενο» με τεχνολογίες όπως το edge computing. Και όλα αυτά συνδυαστικά οδηγούν σε real-time επεξεργασία τεράστιων όγκων δεδομένων με πολλαπλά οφέλη.

Φτάνοντας μέχρι και το 6G, για το οποίο εταιρίες όπως η Samsung προβλέπουν πως θα διασυνδέσει έως και 500 δισεκατομμύρια συσκευές, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων και αυτοκινήτων, και πως θα φέρει στο προσκήνιο την εκτεταμένη πραγματικότητα (XR) και τα ολογράμματα υψηλής πιστότητας, ενώ η απόδοση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων θα βελτιωθεί σημαντικά χάρη στην εφαρμογή τεχνολογιών AI. Η ίδια εμπειρία χρήσης θα είναι πλέον διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή σε κάθε σημείο του πλανήτη μας.

Στο φετινό Mobile Connected World θα εξετάσουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα, θα δούμε τα ανοικτά πρότυπα που αλλάζουν την αγορά, θα αναλύσουμε τα ζητήματα ενεργειακής απόδοσης και τα οφέλη από τις εφαρμογές του 5G και του Internet of Things, θα συζητήσουμε το θέμα του «ανταγωνισμού» με την ευρυζωνική και τις οπτικές ίνες, αλλά και τον ρόλο των υποδομών στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην τηλεργασία. Τέλος, θα βάλουμε για πρώτη φορά στο «τραπέζι» της συζήτησης το μέλλον το Industry 4.0 και το 6G.

Αναλυτικότερα, οι τομείς στους οποίους θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του το φετινό Mobile Connected World είναι:

  • Η εξάπλωση των 5G δικτύων στην Ελλάδα, η προσφερόμενη κάλυψη, η διαθεσιμότητα συσκευών και ο ρόλος της Πολιτείας.
  • Ο «ανταγωνισμός» με τα δίκτυα ευρυζωνικής, τις οπτικές ίνες και το Wi-Fi. Συνέργειες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
  • Η σημασία των ανοικτών προτύπων για τα 5G δίκτυα και ο ρόλος του Open RAN.
  • Τα ζητήματα ενεργειακής απόδοσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην εποχή του 5G και ο ρόλος τους για ένα βιώσιμο μέλλον.
  • Οι νέες τεχνολογίες κινητών τηλεπικοινωνιών και οι δυνατότητες που προσφέρουν στη βιομηχανία σε σχέση και με το Internet of Things.
  • Η παγκόσμια αγορά και οι τεχνολογίες που μεταβάλλουν κάθε τομέα – διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα, τηλεϊατρική, έξυπνες πόλεις.
  • Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και η ανάπτυξη καινοτομιών στο ελληνικό οικοσύστημα.
  • Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και το μέλλον της εργασίας σε συνδυασμό με την εξάπλωση της απομακρυσμένης εργασίας.
  • Πέρα από το 5G: Η επόμενη μέρα, το μέλλον και ο δρόμος προς τα δίκτυα έκτης γενιάς (6G)

Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας εδώ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn