sel.28.jpg

To TRX είναι μια μορφή γυμναστικής που βοηθά στη μυϊκή ανάπτυξη και την απώλεια βάρους.  Είναι ιμάντας με λαβές με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει πληθώρα ασκήσεων. Οι ιμάντες μπορούν να στηριχθούν σε μια βάση στο ταβάνι, αλλιώς και σε πόρτα σπιτιού. Όλες οι ασκήσεις στο TRX γίνονται με βάση το σωματικό βάρος του ασκουμένου.

Μπορεί κανείς να κάνει μόνος του στο σπίτι, αλλά, αν δεν το έχει ξανακάνει, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί κάποιο γυμναστή. Επίσης, αν πηγαίνετε ήδη σε κάποιο γυμναστήριο, μπορεί να υπάρχει εκεί πρόγραμμα TRX, που μπορείτε να παρακολουθήσετε πριν ξεκινήσετε μόνοι σας στο σπίτι.

Ο αυθεντικός ιμάντας TRX κοστίζει κοντά στα 200 ευρώ, αλλά κυκλοφορούν ιμάντες εξίσου καλοί με μικρότερο κόστος. Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί πολλές απομιμήσεις δεν τηρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας και υπάρχει κίνδυνος απάτης και έτσι να προκληθεί ατύχημα κατά τις ασκήσεις. Για να ξεχωρίσετε έναν αυθεντικό ιμάντα, καλό θα ήταν να ψάξετε για το ταμπελάκι που γράφει με άσπρα γράμματα «TRX», ενώ συνήθως ο αυθεντικός ιμάντας έχει χρώμα κίτρινο και μαύρο.

Ο ρουχισμός πρέπει να είναι άνετος και είναι απαραίτητο να φοράτε καλά αθλητικά παπούτσια. Η άσκηση με TRX απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και σωματικού βάρους. Επειδή οι ασκήσεις ποικίλλουν, μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε ασκουμένου. Ο χώρος δεν είναι δεσμευτικός, οπότε μπορείτε να ασκηθείτε οπουδήποτε μπορεί να περαστεί το TRX.

Γυμνάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματος, καθώς λόγω του ότι οι ιμάντες δημιουργούν μια αστάθεια ο αθλούμενος καλείται να κρατήσει την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μεταβολισμός και το κάψιμο του λίπους, ενώ τονώνεται η δύναμη του σώματός του.

Ένα καλός αριθμός προπονήσεων μέσα στην εβδομάδα είναι 2-3 φορές, ανάλογα σε πόσο χρονικό διάστημα θέλει κανείς να δει αποτελέσματα στο σώμα του.

Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, όπως σε όλα τα αθλήματα, κι αυτό τις περισσότερες φορές συμβαίνει επειδή ο ασκούμενος δεν κάνει σωστά την άσκηση.

Επίσης, το TRX μπορεί να συνδυαστεί και με άλλο είδος γυμναστικής. Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να βρει μια γκάμα ασκήσεων για TRX και διάφορα άλλα ωφέλιμα tutorials.

Τα αποτελέσματα είναι φανερά από τον πρώτο κιόλας μήνα στο σώμα του αθλουμένου. Εντύπωση ίσως θα σας κάνει ότι από τον πρώτο μήνα η μυϊκή σας δύναμη θα έχει αυξηθεί. Όταν μιλάμε για μυϊκή δύναμη, δεν σημαίνει ότι το λίπος που έχουμε στο σώμα μας θα γίνει μυς – αυτό το λέμε κυρίως για τις γυναίκες που ανησυχούν ότι με τέτοιου είδους γυμναστική δεν θα χάσουν βάρος, αλλά θα «πρηστούν». Ίσα ίσα σώματα αυξημένου λίπους βοηθιούνται να κάψουν λίπος με σωστό τρόπο, όπως συμβαίνει στα περισσότερα είδη γυμναστικής με βάρη.

Συνιστάται για γυναίκες που αναζητούν ένα είδος γυμναστικής, αλλά δεν ξέρουν τι τους ταιριάζει.

Ακόμα, μέσα από το TRΧ μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για το σώμα του και τις δυνάμεις του. Είναι πολύ ωραίο το αίσθημα να ξεπερνάς τα όριά σου και να θέτεις καινούργια, γιατί βλέπεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις ακόμα καλύτερα. Επίσης, αισθάνεσαι ακόμα πιο όμορφα όταν κατά τη χρονική περίοδο που κάνεις TRX  χάνεις βάρος. Το καταλαβαίνεις ακόμα πιο έντονα πάνω στους ιμάντες γιατί όλες οι ασκήσεις εξαρτώνται από το βάρος του σώματός σου.

Από ιστορικής πλευράς, εικάζεται ότι το TRX ξεκίνησε από έναν πεζοναύτη του αμερικανικού στόλου, ο οποίος δεν ήθελε να χάσει την επαφή του με τη γυμναστική και, θέλοντας να καλύψει την ανάγκη του σε έναν μικρό χώρο, σκέφτηκε να κάνει κάποιες ασκήσεις πάνω σε ιμάντες.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn