e41d840b86e879bab6fd9d0b03ceeef8_w700.jpg

Με κίνητρο την αγάπη για τη στρατιωτική ιστορία, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση της ιδέας της αναβίωσης, της αναπαράστασης, ξεκίνησε το 2010 από φίλους με κοινά αυτά τα ενδιαφέροντα η δημιουργία ερασιτεχνικής ομάδας ιστορικής αναβίωσης (reenactment), μια δραστηριότητα η οποία σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι πολύ διαδεδομένη.


Η δραστηριότητα, ή το χόμπι αν προτιμάτε, βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε άτομα που είναι λάτρεις της ιστορίας και που για κάποιο λόγο ελκύονται από εποχές στις οποίες δεν έχουν ζήσει. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ατόμων που μετά το πέρας μιας φωτογράφισης εποχής ή μιας αναπαράστασης μάχης εξομολογούνται ενθουσιασμένοι ότι για λίγο ένιωσαν σαν να ήταν εκεί.

Το χόμπι αυτό δεν έχει χρονικούς περιορισμούς και ο κάθε ασχολούμενος με αυτό επιλέγει την εποχή που θέλει να αναπαραστήσει. Γι' αυτό, ιδίως στο εξωτερικό, θα δείτε αναβιώσεις που ξεκινούν από τη δράση στρατιωτικών τμημάτων όλων των εποχών έως τον τρόπο π.χ. που μια οικογένεια περνούσε τη ζωή της σε μια φάρμα.

Γενικότερα, στην αναβίωση δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τι θα αναβιώσεις, όσο στο πώς θα το κάνεις. Η πιστότητα των ενδυμάτων και των αντικειμένων γύρω από αυτά αναδεικνύει πόσο σοβαρή δουλειά έχει κάνει μια ομάδα αναβίωσης. Σε αυτό τον τομέα είμαστε όσο μπορούμε αυστηροί, ώστε να υπάρχει ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα προς το κοινό και ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης για εμάς.

Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχουν ομάδες που κινούνται κάτω από το όριο του επιτρεπτού, κάνοντας κακό σε όλους τους υπόλοιπους και εν τέλει στο ίδιο το χόμπι. Από τη μεριά μας προσπαθούμε όσο μπορούμε να ενημερώνουμε το κοινό, το οποίο δεν γνωρίζει πώς και τι πρέπει να κάνει κάποιος για μια επιτυχημένη αναβίωση, ώστε να μπορεί το ίδιο να ξεχωρίζει τη σοβαρή δουλειά από την προχειρότητα.

Η ιστορική αναβίωση εμπεριέχει και μια θεατρικότητα, καθώς είναι αναγκαίο να ξέρεις να μιμείσαι και να κινείσαι όπως ακριβώς το πρόσωπο που αναπαριστάς. Έτσι, η ύπαρξη καλλιτεχνικής φλέβας είναι πολύ χρήσιμη γι' αυτόν που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το χόμπι.

Επίσης, αυτό που παρατηρείται είναι το δέσιμο μεταξύ των μελών της ομάδας αναβίωσης, καθώς όλοι περνούν και αισθάνονται τα ίδια πράγματα: προβληματισμό, αγωνία, αλλά και χαρά, ακόμα και περηφάνια. Δημιουργούνται ισχυρές φιλίες, που συνεχίζουν και πέραν αυτής της κοινής δραστηριότητας.

Το χόμπι της ιστορικής αναβίωσης σου προσφέρει επίσης μια συχνή επαφή με τη φύση, καθώς το φόντο των αναπαραστάσεων επιβάλλει την ένταξή μας σε φυσικό περιβάλλον ως επί το πλείστον. Πολλές φωτογραφίσεις μας έχουν οδηγήσει σε οικογενειακές εκδρομές στο δάσος ή σε γραφικά χωριά της επαρχίας.

Στις επίσημες εκδηλώσεις όπου λαμβάνουμε μέρος, όπως ιστορικές επέτειοι, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με Δήμους, μουσεία, υπουργεία, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, υπάρχει μια πιο «επαγγελματική» συμπεριφορά, γιατί η συμμετοχή μας υπόκειται σε κανόνες που θέτουν οι διοργανωτές της εκάστοτε εκδήλωσης. Με τον όρο «επαγγελματική» αναφέρομαι στην εικόνα, την παρουσίαση και τη συμπεριφορά των μελών της ομάδας και όχι κατ' ανάγκην σε οικονομικές απολαβές.

Απαραίτητη διευκρίνιση για εμάς είναι ότι σκοπός των δραστηριοτήτων μας είναι η παρουσίαση, η αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και μόνο. Οι δραστηριότητές μας έχουν καθαρά ερασιτεχνικό χαρακτήρα και είναι εθελοντικές. Δεν έχουμε ουδεμία σχέση ή ταύτιση με πολιτικό χώρο ή ιδεολογία. Συσχέτιση με κόμματα, οργανώσεις, κινήσεις πολιτών κ.λπ. δεν υφίσταται και επιθυμούμε τη μη εμπλοκή μας στον χώρο της πολιτικής.

Φάνης Πρασσάς,
Μέλος της ομάδας Ελληνική Ιστορική Αναβίωση, GRHRG

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn