fwteina.jpg

 

Στις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη και τη γρήγορη υλοποίηση πρωτοπόρων λύσεων που θα βοηθήσουν κυρίως το ιατρικό προσωπικό έρχονται να προστεθούν οι ιδέες από τα χιλιάδες «φωτεινά μυαλά» των προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών σε όλο τον πλανήτη.

Μέλη της ομάδας ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συμμετείχαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό design challenge, που έχει στόχο την πρoσέλκυση νέων ιδεών, σχετικών με την πανδημία του κορονοϊού.

Η διαδικασία του διαγωνισμού, την πρόσκληση για τον οποίο απηύθυνε το The Johns Hopkins Center for Bioengineering Innovation & Design (CBID) με στόχο την αναζήτηση μεγάλου εύρους λύσεων στην εποχή του Covid-19, ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. «Το challenge αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την πανδημία. Οι 235 πανεπιστημιακές ομάδες που συμμετέχουν αναζήτησαν καινοτόμες, άμεσες και πρακτικές λύσεις στα πιο πιεστικά προβλήματα της ασθένειας. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται από την προσπάθεια για μείωση της μεταδοτικότητας μέχρι και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων βρισκόμαστε σε καραντίνα», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φοιτητής Αστέριος Αραμπατζής, μιλώντας εκ μέρους μιας εκ των ομάδων.

Ο κ. Αραμπατζής, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH Zurich), είναι μέλος μιας εκ των πανεπιστημιακών ομάδων που αναζήτησαν καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα της ασθένειας, η οποία και εργάστηκε πάνω στη βελτίωση της υγιεινής των χεριών μέσα από σχέδιο για τη δημιουργία απλών «σημείων καθαρισμού» σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στο νερό.

Η ομάδα επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς η υγιεινή των χεριών είναι, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΠΟΥ, κύρια σύσταση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 στον γενικό πληθυσμό και επιπλέον αποτελεί μεγάλη πρόκληση για περιοχές όπου οι πολίτες δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Έτσι, η πρόταση της ομάδας στην οποία συμμετέχουν οι Έλληνες φοιτητές έχει ως πυρήνα την τοπική παραγωγή ενός αντισηπτικού σκευάσματος χεριών, αλλά και τη φτηνή διανομή του από διαθέσιμα σημεία διανομής στον πληθυσμό.

Συνεργασία στη μάχη για την υγεία με στόχο εφαρμόσιμες πρωτοποριακές ιδέες

«Κάθε ομάδα δέχθηκε υποστήριξη από μέντορες σε συνδυασμό με γνώσεις από επιστήμονες, γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ με τη λήξη του διαγωνισμού οι φιναλίστ θα λάβουν υποστήριξη από το Johns Hopkins για να πραγματοποιήσουν την ιδέα τους», πρόσθεσε ο κ. Αραμπατζής, ο οποίος συνεργάστηκε στην ίδια πανεπιστημιακή ομάδα με τους Ανδρέα Αγραφιώτη, επίσης από το ETH Zurich, Κωνσταντίνο Καναβούρα και Ορέστη Ουσουλτζόγλου, Manuel Kraus από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (University of Basel) και Sean William Metcalfe (από το ETH Zurich).

«Η ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΑΠΘ, του ETH Zurich και του University of Basel. Κατά τη διάρκεια του challenge οι συμμετέχοντες επικοινωνούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως π.χ. οι Zoom, Slack και Skype, ενώ μέσα στις 5 ημέρες του διαγωνισμού ακολουθούσαν ένα χρονοδιάγραμμα που είχε διαμορφωθεί από την ίδια την ομάδα. Το πλάνο για τα επόμενα βήματα είναι η άμεση υλοποίηση της προτεινόμενης ιδέας σε διάστημα εβδομάδων/μηνός», εξηγεί ο κ. Αραμπατζής. Όπως σημειώνει, σκοπός όλων των προσπαθειών που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του συγκεκριμένου design challenge είναι η υλοποίηση λύσεων «το συντομότερο δυνατόν».

«Μια διοργάνωση σαν κι αυτή, παρά την κρισιμότητα των συνθηκών, έδωσε σε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες την ευκαιρία να βάλουν μπρος τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν λύσεις που θα προκαλέσουν πραγματικό αντίκτυπο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά τον χρόνο, την κούραση και τα ξενύχτια το αίσθημα του να σχεδιάζεις κάτι που μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες άτομα είναι ανεκτίμητο», καταλήγει ο Αστέριος Αραμπατζής.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn