Gat12.jpg

 

Γράφει ο Γατούδης Γιώργος,

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων LABORA

Το 2ο επιστημονικό πεδίο αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο των θετικών (τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών κ.λπ.), μηχανικών (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.), καθώς και τεχνολογικών επιστημών (τμήματα ηλεκτρολόγων μηχανικών, μηχανικών υπολογιστών, μηχανολόγων μηχανικών, Πληροφορικής κ.λπ.). Oι περισσότερες επιλογές σπουδών που προσφέρονται εδώ συνδέονται με την τεχνολογική ανάπτυξη και την κατασκευαστική πρόοδο. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που προκάλεσε τα τελευταία χρόνια η 4η Βιομηχανική Επανάσταση μας έφεραν πιο κοντά στην αγορά εργασίας του αύριο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνολογία ευρύτερα αποτελούν ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Με την άνοδο του αυτοματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής την επόμενη δεκαετία αναμένεται να  βιώσουμε ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές. Με το εύρος των επιλογών να είναι λοιπόν τεράστιο και απροσδιόριστο, οι απόφοιτοι των σχολών του 2ου επιστημονικού πεδίου  αναζητούν ειδικότητες προκειμένου να διαφοροποιηθούν και να βελτιώσουν τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας. Τέσσερις έξυπνες ειδικότητες για αποφοίτους του 2ου επιστημονικού πεδίου  είναι οι παρακάτω:

Βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη (sustainability development)

Η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη (sustainability development) ερευνά τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες της οικονομικής ανάπτυξης και της παγκοσμιοποίησης και προσπαθεί να βρει πιθανές λύσεις στα προβλήματα που προκαλούνται από την εκβιομηχάνιση και την αύξηση του πληθυσμού. Ασχολείται με την ανάγκη παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς και με τον σχεδιασμό διαδικασιών για τη μείωσή τους. Περαιτέρω εξειδικεύσεις σχετίζονται με την περιβαλλοντική έρευνα (environmental research), αξιολογώντας, μετρώντας και προβλέποντας πιθανούς κινδύνους, καθώς και την περιβαλλοντική πολιτική (environmental policy), προτείνοντας λύσεις και αναπτύσσοντας στρατηγικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (renewable εnergy sources)

Η ανάγκη μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, λόγω της υψηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν, επιτάσσει την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ώθηση προς βιώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική, αυξάνεται παγκοσμίως, ανοίγοντας ένα ευρύ πεδίο επαγγελματικών επιλογών από τον τεχνικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη ενεργειακών συστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. φωτοβολταïκά πάρκα, γεωθερμικές εγκαταστάσεις κ.ά.) έως την επισκευή και τη συντήρησή τους, αλλά και ευκαιρίες στον σχεδιασμό σχετικών επενδυτικών προγραμμάτων και στις πωλήσεις. 

Ρομποτική μηχανική (robotic engineering)

Τα ρομπότ μπορούν να εκτελέσουν πολλές κοινές εργασίες πλέον, όπως η συναρμολόγηση πολύπλοκων ηλεκτρονικών και η βοήθεια στη χειρουργική επέμβαση. Με την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, τα αυτοματοποιημένα ρομποτικά συστήματα και μηχανές αναμένεται να κυριαρχήσουν σε πολλές βιομηχανίες, οι οποίες υιοθετούν την αυτοματοποίηση για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.  Κατά συνέπεια,  οι μηχανικοί ρομποτικής αναμένεται να έχουν αξιοσημείωτη ζήτηση, με πολλές διαφορετικές εξειδικεύσεις να διαμορφώνονται γι’ αυτούς, όπως o βιομηχανικός σχεδιασμός, ο έλεγχος συμπεριφοράς ρομπότ και ο σχεδιασμός αυτοματοποιημένων προϊόντων.

Βιομηχατρονική (Biomechatronics)

Η εξέλιξη της μηχανολογίας και της ρομποτικής οδηγούν στην ταχεία ανάπτυξη της βιομηχατρονικής (Biomechatronics), ένα σύγχρονο πεδίο που επιδιώκει να συγχωνεύσει σώμα και μηχανή και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη δοκιμή σύνθετων και περίπλοκων αρχιτεκτονικά συσκευών  (αισθητήρες, ελεγκτές και ενεργοποιητές βιοϊατρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται σε προσθετικά ιατρικά εμφυτεύματα), οι οποίες μιμούνται τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος. Εφαρμογές της βιομηχατρονικής συναντάμε και στη στρατιωτική βιομηχανία.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn