Elpida900x600.jpg

 

Το όραμα του οργανισμού είναι να εκπαιδεύσει χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ώστε να ξεπεράσουν τα όρια και τα στερεότυπα που τους έχουν επιβληθεί από την κοινωνία.O οργανισμός ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους, ενώ μετά την εκπαίδευσή τους παρακολουθεί την πρόοδό τους και τις οδηγεί «στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή» για να μπορέσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. H Ελπίδα Κόκκοτα, Ιδρύτρια & CEO της Mexoxo, μιλάει στο stentoras.gr και μας συστήνει τις δράσεις του.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα «INCO Academy-Work in Tech». Ποιος είναι ο στόχος του;

Η Mexoxo μαζί με την Inco Academy & υποστηρικτή τον Google.org προσφέρει σε 500  Ελληνίδες πρόσβαση σε δύο υψηλής ποιότητας πλήρως χρηματοδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής πιστοποίησης στις θεματικές project management & IT support.

Το πρόγραμμα έκτος του εκπαιδευτικού υλικού συμπεριλαμβάνει ευκαιρίες επαγγελματικής καθοδήγησης και mentoring, ώστε οι ωφελούμενες να  αποκτήσουν τη γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να γίνουν επιτυχημένες στον κλάδο της τεχνολογίας.

Το Work In Tech δίνει στις συμμετέχουσες συμβουλές σταδιοδρομίας και τις δικτυώνει με experts που μπορούν να τις βοηθήσουν στην εκκίνηση της σταδιοδρομίας τους στον χώρο της τεχνολογίας.

Πώς η Mexoxo βοηθά τη γυναίκα να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς της ρόλους;

Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση βοηθά τον άνθρωπο να ανακαλύψει τη δυναμική του και να πατήσει γερά στα πόδια του. Δημιουργεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, προσδίδει δεξιότητες και διευρύνει τη δυναμική του. Στη Mexoxo στόχος μας είναι να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις ωφελούμενές μας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στη σημερινή πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες κατακλύζονται από πολλαπλές ευθύνες και ρόλους. Αυτό που παρατηρούμε όμως στις συμμετέχουσες των προγραμμάτων μας είναι ότι μέσα από την ενδυνάμωση και την εκπαίδευση αποκτούν την αυτοπεποίθηση να ιεραρχούν και να αποκτούν τη δύναμη να επιλέγουν μεταξύ του ναι και του όχι.

Παρόλο που ζούμε σε εξελιγμένη κοινωνία, ωστόσο η θέση της γυναίκας είναι ακόμη στερεοτυπική. Θεωρείται το αδύναμο φύλο και ενδεχομένως αυτό να εμποδίζει την επαγγελματική της ανέλιξη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας γι’ αυτό;

Νιώθω ότι ζούμε σε μια κοινωνία που εξελίσσεται καθημερινά και μάλιστα με ρυθμούς υψηλών ταχυτήτων. Όμως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο. Μια εξελιγμένη κοινωνία είναι μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού. Είναι μια κοινωνία που δεν ξεχωρίζει με βάση το φύλλο, το χρώμα, την καταγωγή, την οικονομική κατάσταση ή την εθνικότητα αλλά μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται πως ο κάθε κρίκος της αλυσίδας είναι σημαντικός στην επίτευξη ενός κοινού στόχου ευημερίας και ειρήνης. Σε μια τέτοια κοινωνία οι γυναίκες θα είχαν πολύ σημαντικό ρόλο, αφού φέρουν χαρακτηρίστηκα υψηλής ποιότητας ηγεσίας. Είναι μια πολύ ιδεολογικά τοποθετημένη άποψη και πιθανόν να μη ζήσουμε για να τη δούμε. Κατά τη γνώμη μου όμως, οφείλουμε να την οραματιστούμε. Αν μπορούμε να οραματιστούμε κάτι, μπορούμε και να το πραγματοποιήσουμε. Ο χρόνος είναι σχετικός.

Μπορείτε να μας αναφέρετε περιπτώσεις γυναικών που ωφελήθηκαν, ακολουθώντας τα προγράμματα της Mexoxo;

Η ερώτηση αυτή πάντα με ενθουσιάζει γιατί στον νου μου έρχονται οι χιλιάδες γυναίκες που φτιάχνουν τη Mexoxo. Από τα βάθη της Ινδίας έρχονται γυναίκες, που με την εκπαίδευσή μας ανακαλύπτουν έναν σκοπό ζωής και αυτό τις βοηθά να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην οικογένεια και στην κοινότητα όπου ζουν. Στη μακρινή Κένυα νέα κορίτσια μπορούν πια να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση και να προσφέρουν ακόμα και θέσεις εργασίας σε άλλες γυναίκες της οικογένειας ή της κοινότητάς τους.

Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι οι γυναίκες Mexoxo, έπειτα από την εξειδίκευση, επιτυγχάνουν να βρεθούν σε πιο ηγετικές θέσεις και να ανέβουν στην κατάταξη του corporate ladder. Όλα αυτά, βέβαια, είναι εφικτά, διότι υπάρχει μια εξαιρετική ομάδα πίσω από το όνομα Mexoxo, που καθημερινά καταθέτει την ψυχή της και μοιράζεται το όραμά μου να εκπαιδεύσουμε και να ενδυναμώσουμε 5 εκατομμύρια γυναίκες μέχρι το 2030. Ένα τολμηρό όραμα, πλέον όμως απαραίτητο για ένα ισότιμο μέλλον ευημερίας.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn