900x600_george.jpg

 

Μιλώντας για επαγγέλματα του μέλλοντος και χρήσιμες εξειδικεύσεις, συχνά προκύπτει το ερώτημα αν μπορούμε να προβλέψουμε τη ζήτηση ορισμένων ειδικοτήτων που θα ανακύψουν μελλοντικά στην αγορά εργασίας. Η απάντηση είναι «όχι»! Μπορούμε, όμως, να παρατηρήσουμε τις σημερινές μεταβολές της κοινωνίας μας και να κατανοήσουμε τις ανάγκες της στο τώρα και στο μετά.

Υπάρχουν περιζήτητες ειδικότητες επαγγελμάτων που δεν προέρχονται από συγκεκριμένο προπτυχιακό κύκλο σπουδών των ιδρυμάτων του ελληνικού πανεπιστημιακού χάρτη και, μάλιστα, είναι προσιτές για απόφοιτους διαφόρων σχολών. Κάποιες από αυτές είναι η Εγκληματολογία, η Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, η Ανάλυση Δεδομένων και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Εγκληματολογία

Η Εγκληματολογία είναι μια ανθρωπιστική - κατά κύριο λόγο - επιστήμη που συνδυάζει διεπιστημονικά ποικίλους κλάδους. Διερευνά τις μορφές των εγκλημάτων, τους παράγοντες εκδήλωσης βίας και εστιάζει στις αντεγκληματικές πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν προληπτικά ή κατασταλτικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει συγκεκριμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Εγκληματολογία με καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν κάποια συνάφεια με την Εγκληματολογία, όπως η Ψυχολογία, η Κοινωνική Ανθρωπολογία, η Νομική, η Κοινωνιολογία και η Κοινωνική Εργασία. Από την άλλη, τη συγκεκριμένη εξειδίκευση μπορεί να την ακολουθήσει και κάποιος απόφοιτος Χημείας, Βιολογίας, Στατιστικής, Πληροφορικής, Μηχανικής, Ιατρικής ή Φωτογραφίας, στελεχώνοντας έτσι την ομάδα της εγκληματολογικής έρευνας αναλαμβάνοντας ο καθένας τον ειδικό ρόλο του.

Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Στην εποχή της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε η εποχή μας, η Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού αποκτά νέο περιεχόμενο. Ο Σύμβουλος αξιοποιώντας ψυχομετρικά εργαλεία και τεχνικές συνέντευξης εστιάζει στην αναζήτηση των κλίσεων και των ενδιαφερόντων του συμβουλευμένου ώστε να ληφθούν οι ορθότερες αποφάσεις για την καριέρα του. Η συνεργασία με ένα Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού πραγματοποιείται πριν τη λήψη κάποιας απόφασης σταδιοδρομίας, όπως την επιλογή σχολείου, την επιλογή κατεύθυνσης-τομέα, την επιλογή σχολής και ειδικότητας, την επιλογή εξειδικεύσεων, την αναζήτηση εργασίας αλλά ακόμα για θέματα ισορροπίας στο εργασιακό περιβάλλον. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι αυτόνομη επιστήμη και δεν υπάρχει τμήμα στην Ελλάδα που σου δίνει τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα. Επομένως, οι απόφοιτοι σχολών Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Καθηγητικών Σχολών μπορούν να απασχοληθούν σε αυτόν τον κλάδο μετά από παρακολούθηση μεταπτυχιακών εξειδικεύσεων ή επιμορφώσεων.

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού (HR)

Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα μιας εταιρείας με διττό σκοπό, από τη μία την ικανοποίηση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων και από την άλλη την κερδοφορία της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα είναι υπεύθυνοι για να αναθέσουν στο κατάλληλο άτομο το ανάλογο project. Επομένως, ασχολούνται με την πρόσληψη και αξιολόγηση προσωπικού, αναθέτουν ρόλους και δραστηριότητες στο προσωπικό, μεριμνούν για το κλίμα συνεργασίας και ικανοποίησης στον χώρο εργασίας και φροντίζουν για τις μισθοδοσίες, τις συμβάσεις και τη διαρκή κατάρτιση των εργαζομένων. Τον ρόλο του υπεύθυνου HR μπορεί να αναλάβει ο απόφοιτος σχολών Οικονομίας, Λογιστικής - Χρηματοοικονομικής και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων – τμήματα που διαθέτουν στο πρόγραμμα σπουδών τους θεματικές ενότητες σχετικές με τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Βέβαια, τον ίδιο ρόλο θα μπορούσε να έχει και ένας απόφοιτος ανθρωπιστικών επιστημών, όπως της Ψυχολογίας ή της Κοινωνιολογίας με ανάλογη εξειδίκευση στον κλάδο της Οργανωσιακής Ψυχολογίας.

Ανάλυση Δεδομένων (Data Analyst)

Ο αναλυτής δεδομένων είναι υπεύθυνος για τη συλλογή, τον καθορισμό, την ανάλυση, την ερμηνεία και, τελικά, την παρουσίαση των δεδομένων με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη λήψη αποφάσεων που θα φέρουν κέρδος στην εκάστοτε επιχείρηση ή θα θέσουν τη βάση νέων ερευνών. Βέβαια, οι αρμοδιότητές του πολλαπλασιάζονται μιας και ο ίδιος σχεδιάζει και συντηρεί τις βάσεις δεδομένων από τις οποίες αντλεί και τα συμπεράσματά του. Ο ρόλος του είναι καίριος διότι ο ίδιος συνεργάζεται με επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων για τον προσδιορισμό της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί. Η ανάλυση δεδομένων είναι συγγενής επιστήμη με την Στατιστική, τα Οικονομικά, τα Μαθηματικά και την Πληροφορική. Επομένως οι απόφοιτοι των παραπάνω σχολών μπορούν να «επανδρώσουν» τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας σχετικά με την ανάλυση δεδομένων. Βέβαια, ως εξειδίκευση μπορεί να ακολουθηθεί και από απόφοιτους τμημάτων Φυσικής, Επιστημών Αθλητισμού και Βιοϊατρικής – καθώς ο τομέας της ανάλυσης αποτελεί γόνιμο έδαφος για όλες τις επιστήμες.

Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αν και αποτελεί κλάδο της Πληροφορικής υπόσχεται να φέρει νέα δεδομένα και εξελίξεις σε όλες τις «παραδοσιακές» επιστήμες. Ένας ειδικός Τεχνητής Νοημοσύνης ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται «έξυπνα» τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του, όπως είναι η μάθηση, η κατανόηση και η εξαγωγή συμπερασμάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η μεγάλη απήχηση που γνώρισε πρόσφατα η εφαρμογή chatGPT προσφέροντας τη δυνατότητα στον απλό χρήστη του Διαδικτύου να γνωρίσει ένα άκρως εξελιγμένο λογισμικό AI. Βέβαια, ας μην παραλείψουμε και τα «καμπανάκια» των επιστημόνων που έσπευσαν να θέσουν όρια στις δυνατότητες αυτού του έξυπνου συστήματος. Ως ειδικός Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να σταδιοδρομήσει κάποιος απόφοιτος των σχολών Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής. Βέβαια, αναγνωρίζοντας το εύρος της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούμε να τη συναντήσουμε ως εξειδίκευση και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ενδεικτικά, πολλοί απόφοιτοι των Επιστημών της Εκπαίδευσης ακολουθούν την Υπολογιστική Γλωσσολογία μοντελοποιώντας τη γλώσσα και προσφέροντας γλωσσικό συλλογισμό σε καθημερινές συσκευές, ενώ οι ειδικοί της Ψυχικής Υγείας στρέφονται προς τη Νευροψυχολογία με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών για τη μελέτη του εγκεφάλου και τη σύνδεσή του με ψυχολογικές διαδικασίες και συμπεριφορές.

Επεξεργασία - Επιμέλεια: Επιστημονική Ομάδα της LABORA

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn