900x600_1008.jpg

 

Εν μέσω θέρους και διακοπών, είναι σωστό να προβληματιστούμε; Δεν είναι ώρα για ξεκούραση και ανεμελιά;

Η απάντηση είναι: «Nαι, είναι ώρα για ξεκούραση αλλά και περισυλλογή και φαντασία». Και αφορά τα παιδιά του λυκείου. Ας μην ξεχνάμε ότι το λύκειο είναι ο προθάλαμος για την επαγγελματική μας πορεία.

«Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση», συνήθιζε να λέει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Γιατί μας κάνει να συνδέουμε φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα και μας ωθεί σε πράξεις. Έτσι, μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας όπως εμείς θέλουμε, αφαιρώντας τα «πρέπει» και τα «μη». Στη φαντασία μας όλα είναι δυνατά.

Θα μου άρεσε να πάω στο φεγγάρι! Ωραία θα ήταν.

Πώς πάνε στο φεγγάρι; Τι σπουδάζουν; Εγώ μπορώ; Τι χρειάζεται να κάνω;

Και κάπως έτσι γεννιέται η επιθυμία. Και η επιθυμία γίνεται πράξη. Η φαντασία χρειάζεται πληροφορίες για να καρπίσει. Και οι πληροφορίες δίνονται μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος ανοίγει τον ορίζοντα, μας φέρνει πιο κοντά στο όνειρο και μας ανοίγει τον δρόμο προς την πραγματοποίηση του σκοπού μας.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι διαδικασία. Θα πρέπει να ξεκινάει από τη Γ’ Γυμνασίου και να ολοκληρώνεται στη Γ’ Λυκείου. Έτσι θα πιάνει όλο το φάσμα της ανάπτυξης του εφήβου, θα τον πληροφορεί και θα τον φέρνει στην πραγματικότητα, θα του ανοίγει δρόμους και θα βρίσκει τρόπους πραγματοποίησης του σκοπού του.

Εν μέσω θέρους και προσμονής της δεύτερης αυγουστιάτικης πανσελήνου, ας φανταστούμε το μέλλον μας, τη ζωή μας, όπως ιδανικά θα τη θέλαμε. Ας αναρωτηθούμε πώς θα κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα και ας καταστρώσουμε το καλύτερο δυνατό σχέδιο.

Στην About Career, δίνουμε σάρκα και οστά στα όνειρα κάθε εφήβου, καθώς αναλύουμε την προσωπικότητά του, καταγράφουμε τα ενδιαφέροντά του και τις δεξιότητές του, του δίνουμε πληροφορίες για τις σπουδές και την αγορά εργασίας και του προτείνουμε τον κατάλληλο δρόμο για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία.

 

Γράφει η

Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της About Career

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn