900x600_arthro_3008_epal.jpg

 

Οι διακοπές τελειώνουν, και είναι ώρα για λήψη αποφάσεων για τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές διαδρομές;

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Είναι δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ), ιδρύθηκε το 1992 και εδρεύει στην Πάτρα. Οι σπουδές γίνονται εξ αποστάσεως και με καταβολή διδάκτρων από τους σπουδαστές. Ισχύουν επαγγελματικά δικαιώματα που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια ή, όπως ενδεχομένως θα ονομάζονται στο εξής, μη κρατικά

Σύμφωνα με την πρόθεση του Υπουργείου, τα κολέγια θα γίνουν πανεπιστήμια και θα ελέγχονται από την ΕΘ.Α.Α.Ε. (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ). Επίσης, τα πτυχία των ιδιωτικών και των δημόσιων θα είναι ισότιμα.
Είμαστε ακόμα σε αναμονή των νέων μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τότε όμως, να ξέρουμε ότι όλα όσα ονομάζονται «ιδιωτικά πανεπιστήμια» στην ουσία είναι κολέγια.
Το κολέγιο, δηλαδή, είναι ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας που παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού. Ο τίτλος που απονέμεται είναι αυτός του συνεργαζόμενου πανεπιστημίου.
Τα πτυχία που χορηγούνται από ιδρύματα του εξωτερικού γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Άρα πρέπει να γνωρίζουμε αν το κολέγιο στο οποίο θέλουμε να φοιτήσουμε έχει αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ και ΙΕΚ)

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (δημόσια/ΔΙΕΚ και ιδιωτικά/ΙΕΚ) παρέχουν βασική επαγγελματική κατάρτιση. Σε αυτά εγγράφονται οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΓΕΛ, ΕΠΑ.Λ.) καθώς επίσης και ΑΕΙ. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την εγγραφή σε ΔΙΕΚ/ΙΕΚ. Η φοίτηση έχει διάρκεια 5 εξάμηνα – 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και 1 εξάμηνο πρακτικής άσκησης ή μαθητείας.
Οι απόφοιτοι λαμβάνουν δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 4 και, ύστερα από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, αποκτούν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 5, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι οι απόφοιτοι ΔΙΕΚ/ΙΕΚ που κατέχουν δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας και κατάρτισης επιπέδου 5 μπορούν να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε σχολές ΑΕΙ συναφούς ειδικότητας.
Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει πληθώρα επιλογών για έναν απόφοιτο λυκείου ο οποίος δεν πέρασε σε δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και μεγάλη ποικιλία τομέων που μπορεί να επιλέξει.
Όπου υπάρχουν πολλές επιλογές, υπάρχουν και πολλές απορίες. Και εδώ έρχεται η συμβολή του επαγγελματικού προσανατολισμού. Τι θα επιλέξει κανείς είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
Πρέπει να αναλυθούν οι ανάγκες, οι δυνατότητες, οι επιθυμίες του κάθε υποψηφίου και να δοθούν οι κατάλληλες πληροφορίες για την κατεύθυνση σπουδών που θα επιλέξει.
Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι επέλεξαν γρήγορα και επιπόλαια, με αποτέλεσμα να απογοητευτούν και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου του κάθε υποψηφίου.

Γράφει η

Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της About Career

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn