arthro2-900x600_fil.jpg

 

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ζούμε το μέλλον!

Όλοι συμφωνούν ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αυτοματοποίηση, διασύνδεση μηχανών-συσκευών και ανθρώπων και ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών.

Μπορούμε πια να συνδυάσουμε ενέργειες που πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητες. Ποιος να μας έλεγε ότι από το τηλέφωνό μας θα ανοίγαμε τη θέρμανση στο σπίτι ή ότι από το σαλόνι μας θα εργαζόμασταν σε γραφείο στην Αμερική. Εμφανίζονται νέες ανάγκες και νέα επαγγέλματα για τις/τα οποίες/α χρειάζονται περισσότεροι του  ενός επιστήμονα.

Έτσι, νέα πεδία δράσης απλώνονται έξω από τα παραδοσιακά σύνορα μεταξύ επιστημών. Είναι η εποχή της διεπιστημονικότητας.

Οι κλασικές σπουδές έχουν θέση στην 4η βιομηχανική επανάσταση;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι σπουδές στη Φιλολογία θεωρούνταν σημαντικές, έδιναν κύρος και προσέφεραν καλή επαγγελματική αποκατάσταση.

Σήμερα πολύς λόγος γίνεται για το «τέλος των κλασικών σπουδών». Η Φιλολογία, ένα εμβληματικό τμήμα του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, πριν 10 χρόνια είχε βάση εισαγωγής περίπου 17.000 μόρια. Φέτος κυμάνθηκε στα 13.990 μόρια περίπου. Αυτό γίνεται διότι η τεχνολογία κινείται με άλματα, ενώ οι κλασικές σπουδές φαίνεται να μην έχουν θέση στη σύγχρονη εποχή.

Είναι έτσι όμως;

Οι βασικές σπουδές ενός φιλολόγου σχετίζονται με την εξέλιξη του πολιτισμού ενός λαού, μέσα από τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη του.

Μπορεί με το πτυχίο του να εργαστεί ως:

-Διαχειριστής Κοινωνικών Δικτύων

Ως πολύ καλός γνώστης της γλώσσας, ασχολείται με τη δημιουργία, τη διαχείριση και τη συντήρηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μιας εταιρίας ή ενός οργανισμού.

-Copywriter (δημιουργία περιεχομένου)

Μελετά την καθημερινότητα και δημιουργεί δημοσιεύσεις με στόχο την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών.

-Διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού (Human Resources)

Ασχολείται με την εκπαίδευση των ανθρώπων, τη διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων, δημιουργεί κίνητρα για του εργαζομένους και πολλά ακόμα.

Όσοι ενδιαφέρονται για την επιστήμη της Γλωσσολογίας θα έχουν ένα εξαιρετικό προσόν, το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει στα ακόλουθα επαγγέλματα:

α) Υπολογιστικός Γλωσσολόγος

Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανική μετάφραση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στα τηλέφωνά μας ή στα έγγραφά μας, ώστε να μεταφράσουμε κείμενα από μία γλώσσα σε μία άλλη.

β) Δικαστικός Γλωσσολόγος

Ένας δικαστικός γλωσσολόγος αναλαμβάνει τις γλωσσικές αναλύσεις στις κλήσεις έκτακτης ανάγκης και σε περιστατικά bullying στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, αναλύει επιστολές αυτοκτονίας, συνεργάζεται με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, τοπικές και διεθνείς (CIA, FBI κ.λπ.), για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Κανείς δεν περισσεύει στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Τα νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες εστιάζουν στον συνδυασμό των επιστημονικών κλάδων για να αντιμετωπίσουν σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας. Η μελέτη της έμφυλης ταυτότητας, η πολυπολιτισμικότητα, η παγκοσμιοποίηση, η βιώσιμη ανάπτυξη κ.λπ. χρειάζονται τη συνδρομή πολλών και διαφορετικών επιστημόνων. Ο συνδυασμός τους προσφέρει λύσεις στον σύγχρονο άνθρωπο.

Οι κλασικές επιστήμες, μέρος των οποίων είναι και η Φιλολογία, είναι και σημαντικές και απαραίτητες στον σύγχρονο κόσμο.

Από την ομάδα συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού About Career.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn