900x600-ergo.jpg

 

Ο τομέας της υγείας και οι σπουδές που σχετίζονται με αυτόν προσελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων μαθητών. Τα τελευταία χρόνια οι σχολές που αφορούν στα λεγόμενα παραϊατρικά επαγγέλματα, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση κατέχει η Εργοθεραπεία. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή του ιατρικού και θεραπευτικού τομέα που έχει σαν στόχο να βοηθήσει τον ασθενή - μέσα από τη χρήση ποικίλων μεθόδων και τεχνικών - να ανακτήσει, να βελτιώσει και να διατηρήσει τη λειτουργικότητά και την αυτονομία του, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής του και την ενσωμάτωσή του στην κοινωνία. 

Ο Εργοθεραπευτής, λοιπόν, αντιμετωπίζει καθημερινά διάφορες παθήσεις και αναπηρίες. Για αυτό και πρέπει να μπορεί να κατανοήσει και να βοηθήσει τον άνθρωπο, είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με διάφορες άλλες ειδικότητες όπως γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.ο.κ.. Χρειάζεται, επομένως, να διαθέτει ποικίλες ικανότητες και δεξιότητες όπως ενσυναίσθηση, υπομονή, ευγένεια, δυνατότητα να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης με τον ασθενή  και μεθοδικότητα στον συντονισμό όλων των ατόμων που συμμετέχουν στην αποθεραπεία του ασθενούς.

Στην χώρα μας, για να σπουδάσει κάποιος Εργοθεραπεία και να αποκτήσει το επαγγελματικό δικαίωμα του Εργοθεραπευτή, θα πρέπει να φοιτήσει είτε στο τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) της Αθήνας, είτε στο τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας της Πτολεμαϊδας. Στόχος των τμημάτων είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στην Εργοθεραπεία και η δημιουργία επιστημόνων ικανών να δραστηριοποιηθούν επάξια στις κλινικές και ερευνητικές προκλήσεις  σε αυτόν τον τομέα.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μπορούν να εργαστούν τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχουν την δυνατότητα να απασχοληθούν και να σταδιοδρομήσουν σε Νοσοκομεία, Κέντρα αποκατάστασης, Κ.Α.Π.Η., Γηροκομεία, Κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, Φυλακές, Ιδρύματα χρόνιων νοσημάτων και σε φορείς Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης. Επιπλέον, αν συνδυάσουν το πτυχίο τους με μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να αποκτήσουν κατάλληλη εξειδίκευση και να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες. Έξυπνες εξειδικεύσεις για τους Εργοθεραπευτές αποτελούν η Ψυχιατρική, η Γηριατρική και η Νευρο-Αναπτυξιακή εργοθεραπεία.

Ψυχιατρική Εργοθεραπεία

Πρόκειται για τον τομέα εκείνο της επιστήμης της εργοθεραπείας που ασχολείται με άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχωτικές, νευρωτικές και ψυχοσωματικές διαταραχές και εξαρτήσεις. Εργάζονται, δηλαδή,  ασθενείς που παρουσιάζουν διαταραχές προσωπικότητας και συμπεριφοράς όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διαταραχές στην πρόσληψη τροφή, τοξικοεξαρτήσεις κ.α. και προσπαθούν μέσα από δραστηριότητες όπως ζωγραφική, χειροτεχνία και μουσική, να τους  βοηθήσουν να εκφραστούν και να αυτονομηθούν.

Γηριατρική Εργοθεραπεία

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας λόγω της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης έρχονται συχνά αντιμέτωπα με περιορισμούς της λειτουργικότητάς τους, ενώ παράλληλα, κάθε πρόσθετη ασθένεια, επιβαρύνει την σωματική, ψυχική και νοητική τους κατάσταση. Οι ηλικιωμένοι, επομένως, έχουν ανάγκη από συνεχή δραστηριοποίηση προκειμένου να διατηρήσουν, να επαναφέρουν ή να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να διατηρήσουν την αυτονομία τους. Ο εξειδικευμένος εργοθεραπευτής με δραστηριότητες κοινωνικές, ενδυνάμωσης και  εκγύμνασης μνήμης είναι ο αρωγός τους σε αυτή την προσπάθεια.

Νευρο-Αναπτυξιακή Εργοθεραπεία

Αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες εξειδικεύσεις καθώς βασίζεται σε ένα διεπιστημονικό μοντέλο κλινικής πρακτικής που χρησιμοποιεί την ανάλυση της κίνησης για την αποκατάσταση  ατόμων με νευρολογική παθοφυσιολογία. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στην βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος και αφορά στη θεραπεία ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλικές βλάβες και άλλες νευροκινητικές διαταραχές.

Επεξεργασία - Επιμέλεια: Κατερίνα Ζησιάδη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας LABORA.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn