best_courses.jpg

Περί BEST

To BEST (Board of European Students of Technology) είναι ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικός φοιτητικός οργανισμός που απευθύνεται σε φοιτητές τεχνολογικών σχολών σε όλη την Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1989 από φοιτητές τεχνολογίας με σκοπό να προσφέρει στους φοιτητές ευκαιρίες για την προσωπική τους ανάπτυξη. Στόχος του οργανισμού είναι να βοηθήσει τους φοιτητές τεχνολογίας να αποκτήσουν μια διεθνή νοοτροπία και να κατανοήσουν βαθύτερα διαφορετικούς πολιτισμούς και ιδέες, ώστε να αναπτυχθεί η ικανότητά τους να λειτουργούν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Γενικά περί BEST Courses

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του οργανισμού αποτελούν από το ξεκίνημα τα BEST Courses. Πρόκειται για ακαδημαϊκά σεμινάρια με μέση διάρκεια 10 μέρες που διοργανώνονται ανά εποχή από διάφορες τοπικές ομάδες του οργανισμού. Το κάθε σεμινάριο έχει μια συγκεκριμένη θεματική η οποία είναι συνήθως σχετικά με ένα τεχνολογικό θέμα, την εφαρμοσμένη μηχανική, με τεχνικές ή και διαπροσωπικές δεξιότητες που αφορούν την εργασία ενός φοιτητή τεχνολογίας.

Η θεματική του κάθε σεμιναρίου καλύπτεται από σχετικούς καθηγητές του εκάστοτε πανεπιστημίου μέσω διαλέξεων και διαφόρων case studies, αλλά και από εταιρίες του χώρου μέσα από διάφορα workshops. Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του, λαμβάνουν πιστοποιητικά παρακολούθησης. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση ορισμένων σεμιναρίων είναι δυνατή και η απόκτηση 1-2 πιστωτικών μονάδων (ECTS).

Στο κάθε σεμινάριο έπειτα από διαδικασία επιλογής συμμετέχουν 20 φοιτητές από διάφορα τεχνολογικά ιδρύματα της Ευρώπης, αλλά και 10 φοιτητές από το εκάστοτε τεχνολογικό ίδρυμα της τοπικής ομάδας που το διοργανώνει. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εργαστούν σε ένα διεθνές περιβάλλον και να προσαρμοστούν σε αυτό. Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να γνωρίσουν φοιτητές τεχνολογίας από όλη την Ευρώπη και μέσα από διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνονται να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, καθώς και την πόλη στην οποία έχουν ταξιδέψει.

Διαδικασία αίτησης

Στα BEST Courses έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει οποιοσδήποτε προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής τεχνολογίας ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ιδρύματος στο οποίο υπάρχει τοπική ομάδα του οργανισμού. Οι λίστες με τα διαθέσιμα σεμινάρια για κάθε εποχή αναρτώνται στη σελίδα του οργανισμού ένα τρίμηνο πριν από την πραγματοποίησή τους, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να έχουν το χρονικό περιθώριο να επιλέξουν αυτά που τους ενδιαφέρουν και να ετοιμάσουν τα motivational letter τους. Ο ανώτατος αριθμός σεμιναρίων που μπορεί να κάνει αίτηση ένας φοιτητής είναι 3 και τα επιλέγει με σειρά προτεραιότητας.

Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται από τη διοργανωτική ομάδα του εκάστοτε σεμιναρίου μέσω αξιολόγησης των motivational letters. Το motivational letter αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη της διαδικασίας της αίτησης. Στο site του BEST Thessaloniki μπορείς να βρεις οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για το πώς να γράψεις το motivational letter σου και να κατατοπιστείς σχετικά με τη διαδικασία αιτήσεων σε BEST Courses.

Η τοπική διοργανωτική ομάδα του κάθε BEST Course καλύπτει όλες τις ανάγκες των συμμετεχόντων σε διαμονή και φαγητό. Οι συμμετέχοντες καλούνται να καλύψουν τη μεταφορά τους από και προς τη διοργανώτρια πόλη και ένα ποσό της τάξεως των 40 €.

Φετινό BEST Course του BEST Thessaloniki

Φέτος το BEST Thessaloniki, με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε το ακαδημαϊκό σεμινάριο με θέμα τη «Γενετική τροφίμων». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 13 Απριλίου 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια του BEST Course οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με την έννοια της γενετικής τροφίμων, καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία και στο μέλλον οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (GMO’s). Οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με τους διάφορους βιολογικούς και βιομηχανικούς τομείς που παράγουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ώστε να μάθουν πώς αυτά τροποποιούνται και ποια από αυτά είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Ταυτόχρονα, τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη και τα αξιοθέατά της μέσα από διάφορες πολιτισμικές δραστηριότητες που διοργάνωσε η ομάδα.

Στην υλοποίηση του σεμιναρίου συνέβαλαν ακαδημαϊκά μέλη της Πολυτεχνικής Σχολής και των Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και επαγγελματίες του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα BEST Courses επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα στον σύνδεσμο

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn