×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 743
binge-watching.jpg

Το binge-watching είναι η πρακτική παρακολούθησης πολλών επεισοδίων μιας σειράς μέσα σε λίγες ώρες. Πολλοί λένε ότι βλάπτει την υγεία, όμως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στη σημερινή εποχή ως ένας σύγχρονος μαραθώνιος τηλεθέασης, κυρίως από συνδρομητές του Netflix ή άλλων συναφών πλατφορμών. Ξεκίνησε με τη σειρά «House of Cards» το 2013, όταν το Netflix παρείχε όλα τα επεισόδια της νέα σεζόν στην πλατφόρμα.

Το λεξικό Collins έχει ανακηρύξει ήδη τη λέξη «binge-watch» ως λέξη της χρονιάς και στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται αυτός ο τρόπος διασκέδασης ως μια ακόμα ψυχαγωγική συνήθεια. Μεταξύ των σειρών που οι Έλληνες χρήστες προτιμούν να κάνουν το πρώτο τους binge είναι το «Stranger Things», το «Narcos», το «House Of Cards» και το «The 100».

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες σχετικά με το αντίκτυπο που έχει το binge-watching στην υγεία και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Η αποχή από την άσκηση, η ελλιπής κοινωνικοποίηση και το φαινόμενο της σταδιακής ανεπάρκειας του ύπνου είναι κάποια από τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, καθιστώντας το ως ένα είδος σύγχρονης εξάρτησης.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Τhe Journal of Clinical Sleep Medicine το 2017 το binge-watching ήταν το άμεσο αίτιο για τον ελλιπή ή κακής ποιότητας ύπνο, δημιουργώντας ακόμη και μακροχρόνια συμπτώματα αϋπνίας. Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Michigan State στην Αμερική συνδέει το binge-watching με τη μη ποιοτική κατανάλωση φαγητού, λόγω της καθιστικής ζωής, των πολλών ωρών παρακολούθησης και της κατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Κάποιοι αναφέρουν ότι κάνοντας binge-watching με ιστορικές ή μυθιστορηματικού περιεχομένου σειρές καταλήγουν να συγχέουν τον πραγματικό με τον φανταστικό κόσμο.

Όπως και να έχει το binge-watching είναι ένα φαινόμενο της σύγχρονης εποχής και αποτελεί τρόπο διασκέδασης εκατομμυρίων θεατών στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρχει η αίσθηση του μέτρου σε όλες τις συνήθειες, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες της έλλειψής του.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn