holyphoto.jpg

Οι διακοπές ωφελούν την υγεία, αφού είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς, αλλά και αυξάνουν την εργασιακή παραγωγικότητα, αφού ανακτάται κατά τη διάρκειά τους η σωματική και η πνευματική ενέργεια του ατόμου. Σε αυτό τον χρόνο χαλάρωσης και πραγματικής ξεκούρασης μειώνεται το άγχος που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έπειτα περισσότερα κίνητρα για καλύτερες εργασιακές επιδόσεις.

Οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές μάς προτρέπουν να κάνουμε διακοπές όποτε υπάρχουν σημάδια κόπωσης και αυξημένου στρες.

Γνωρίζοντας νέα μέρη, συναντώντας νέους ανθρώπους και ανακαλύπτοντας ίσως εντελώς διαφορετικές κουλτούρες κατά τις διακοπές μας, σπάμε τη ρουτίνα και κάνουμε ένα ουσιαστικό διάλειμμα από αυτή. Παράλληλα, περνώντας περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μας ή με αγαπημένα πρόσωπα, αισθανόμαστε μια ευχάριστη πληρότητα, μοιραζόμενοι μαζί τους περισσότερες στιγμές απ’ ό,τι συνήθως.

Λόγω των χαμηλότερων επιπέδων άγχους, της διάθεσης για απόκτηση νέων εμπειριών και της ενδοσκόπησης και αυτο-αξιολόγησης σε στιγμές ηρεμίας καθίσταται πιθανότερη η συνειδητοποίηση νέων προοπτικών και λύσεων για το μέλλον, ενώ επιστρέφουμε στον χώρο εργασίας μας ανανεωμένοι και με φρέσκες ιδέες.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι διακοπές είναι αναγκαίες όχι μόνο προκειμένου να υπάρχει πραγματική ισορροπία μεταξύ των περιόδων εργασίας και ανάπαυσης, αλλά και για να αποφευχθεί ενδεχόμενο σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (burn-out).

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn