shutterstock_404057185.jpg

Η χρωματοσφαίριση (paintball) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται σε πεδία ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους από δύο ομάδες, σκοπός των οποίων, ανάλογα το είδος του παιχνιδιού, συνήθως είναι η κατάκτηση της σημαίας ή το βάψιμο ολόκληρης της αντίπαλης ομάδας.

Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσα από τους «μαρκαδόρους» (markers), οι οποίοι πετούν μπίλιες γεμάτες χρώμα. Η χρωμομπίλια (paintball) αποτελείται από βιοδιασπώμενο υλικό που περιέχει υδροδιαλυτό και οικολογικό χρώμα. Το περίβλημα της χρωμομπίλιας είναι μια μαλακή ζελατίνη η οποία σπάει κατά την κρούση πάνω σε σκληρή επιφάνεια ή σε κάποιο παίκτη, χρωματίζοντας την επιφάνεια πρόσκρουσης.

Ο μαρκαδόρος είναι το αντικείμενο που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι της χρωματοσφαίρισης για να μαρκάρει τον αντίπαλο παίκτη με χρώμα. Χρησιμοποιεί συμπιεσμένο αέρα (HPA) για να εξωθήσει τη χρωμομπίλια μέσω μιας κάνης με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 100 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Ασφάλεια

Η χρωματοσφαίριση θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή ομαδικά αθλήματα. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η μέση συχνότητα τραυματισμού υπολογίζεται σε 0,2 περιστατικά ανά 1.000 παίκτες κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή αυστηρών και συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας, όπως η παροχή και η χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Το πιο σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού αυτού είναι η μάσκα (mask). Διασφαλίζει όλα τα ευαίσθητα σημεία του κεφαλιού (μάτια, μύτη, στόμα, αφτιά) και είναι απολύτως απαραίτητη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Άλλα κομμάτια είναι το προστατευτικό λαιμού, που προστατεύει την περιοχή του λαιμού, ο θώρακας, που μειώνει την ορμή πρόσκρουσης της σφαίρας στο στήθος και στην κοιλιά, και η ολόσωμη φόρμα, που προστατεύει τα ρούχα από το λέρωμα.

Στα περισσότερα πεδία χρωματοσφαίρισης το ελάχιστο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε παιχνίδι είναι 18 ετών (ή 16 ανάλογα με τη χώρα και τον εκάστοτε νόμο). Ανήλικοι επιτρέπεται να συμμετέχουν επίσης, είναι όμως απαραίτητο να είναι το λιγότερο 12 ετών, να φέρουν γραπτή έγκριση από γονέα ή κηδεμόνα και να βρίσκονται στον χώρο του συλλόγου ή του πεδίου με τη συνοδεία ενός γονέα ή κηδεμόνα.

Το άθλημα δεν αποσκοπεί στο να προωθεί τη βία. Μέσα από το παιχνίδι σκοπεύει να διδάξει το νόημα και τη χρησιμότητα της ομαδικής και όχι της ατομικής απόδοσης και να συμβάλει στη βελτίωση των ικανοτήτων ηγεσίας ενός παίκτη. Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη αντιπολεμικής συνείδησης, αφού δείχνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος σε συνθήκες πολέμου.

Μεταξύ πολλών άλλων προδιαγραφών ασφαλείας, σχεδόν κάθε πεδίο έχει και επιβάλλει αυστηρά έναν κανόνα που περιορίζει την ταχύτητα μιας σφαίρας σε 100 μέτρα/δευτερόλεπτο ή λιγότερο, καθώς μεγαλύτερες ταχύτητες ενδέχεται να προκαλέσουν τραύματα παρά την προβλεπόμενη προστασία.

Ο παίκτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αρκετές χρωμομπίλιες που θα πετύχουν λιγότερο προφυλαγμένα μέρη του σώματος, όπως τον πήχη και τα γόνατα, όπου μπορεί να προκληθεί ελαφρύ τσούξιμο. Επειδή το χτύπημα στο μάτι από μια χρωμοσφαίρα μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη τύφλωση ή στην οπτική εξασθένηση, κανένας παίκτης δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε παιχνίδι χωρίς την ειδική μάσκα. Ο εκάστοτε διαιτητής έχει δικαίωμα να αποβάλει τον παίχτη που αφαιρεί τη μάσκα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, για να προστατέψει αυτόν και τους υπόλοιπους παίχτες.

Επιπλέον, μια ετήσια μελέτη που εκπονήθηκε από το Massachusetts Eye & Ear Infirmary στη Βοστόνη έδειξε ότι οι περισσότεροι αθλητικοί τραυματισμοί των ματιών προκαλούνται από το μπάσκετ, το μπέιζμπολ, το χόκεϊ και το τένις.

Μια άλλη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τραυματισμοί στα μάτια που προκλήθηκαν από τη χρωματοσφαίριση συνέβησαν σε χώρους όπου δεν προστατεύονταν οι παίκτες από τον προστατευτικό εξοπλισμό ή o παίκτης δεν ακολούθησε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως η χρήση μάσκας πιστοποιημένης για τη χρωματοσφαίριση. Οι τραυματισμοί στα μάτια μπορεί να εμφανιστούν όταν ο προστατευτικός εξοπλισμός δεν χρησιμοποιείται σωστά και συχνά προκαλούν απώλεια της όρασης.

Σας εύχομαι καλά παιχνίδια και πολύ χρώμα! Νίκησε τους φόβους σου… γνώρισε εσένα!

Για τον Στέντορα,
Γλαυξ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn