galaxias-fantasma.jpg

Διεθνής ομάδα αστρονόμων, ερευνώντας τα στοιχεία του δορυφόρου Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος(ESA), ανακάλυψε την ύπαρξη ενός γαλαξία «φάντασμα» κοντά στον δικό μας, που δεν είχε εντοπιστεί αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν κρυμμένος απόλυτα πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία. Ο «νέος» γαλαξίας, που ονομάστηκε Antlia 2 (ή Ant 2), βρίσκεται σε απόσταση 130.000 ετών φωτός από τον δικό μας, έχει μέγεθος περίπου όσο το ένα τρίτο του δικού μας και είναι εξίσου μεγάλος με το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, έναν άλλο γαλαξία-«δορυφόρο» μας. Ωστόσο, είναι 10.000 φορές πιο αχνός σε φωτεινότητα σε σχέση με τον τελευταίο.
Ο δορυφόρος Gaia έχει παραγάγει τον πληρέστερο κατάλογο άστρων μέχρι σήμερα και έχει αποκαλύψει νέα στοιχεία για τον γαλαξία μας και τους «γείτονές» του. Επισημαίνεται ότι προς το παρόν έχουν εντοπιστεί περίπου 60 δορυφορικοί γαλαξίες, ενώ οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι υπάρχουν αρκετά περισσότεροι, που είναι έως τώρα αόρατοι, όπως ο Ant 2.

                                                                                                                                                                                                          ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn