egefaliko_tilekontrol.jpg

Το «εγκεφαλικό τηλεκοντρόλ», από τις πιο έξυπνες πατέντες που εξελίσσει τον τελευταίο καιρό γνωστή εταιρία ηλεκτρονικών προϊόντων, απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους με σοβαρές κινητικές δυσκολίες, όπως οι τετραπληγικοί, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν στο κεφάλι μια νευροπροσθετική «κάσκα» με 64 ηλεκτρονικούς αισθητήρες και μια συσκευή καταγραφής της κίνησης των ματιών τους. Η κάσκα συνδέεται με έναν υπολογιστή και αυτός με την τηλεόραση. Το σύστημα, που χρησιμοποιεί μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή προκειμένου να μετατρέψει –με τη βοήθεια λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης– τις σκέψεις του χρήστη σε ηλεκτρονικές εντολές προς την τηλεόραση, αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Pontis σε συνεργασία με το Κέντρο Νευροπροσθετικής της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL). «Στόχος μας είναι να παρέχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης (στην τηλεόραση) σε ανθρώπους που δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου ή που έχουν πολύ σοβαρούς περιορισμούς στις κινήσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ρικάρντο Τσαβαριάγκα. Κάποια στιγμή, ίσως εντός του 2019, το νέο σύστημα θα δοκιμαστεί σε ελβετικά νοσοκομεία.

Είναι βέβαια προφανές ότι ο μέσος χρήστης, ο οποίος δεν έχει κινητικά προβλήματα, θα προτιμήσει να ψάχνει το καταχωνιασμένο τηλεκοντρόλ παρά να φοράει ένα «κράνος» (αφού προηγουμένως έχει βάλει το αναγκαίο τζελ στο κεφάλι του για να δουλέψουν σωστά οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες…). Ωστόσο, διάφορες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο εργάζονται ήδη πάνω σε ακόμη πιο εξελιγμένες διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, που θα καθιστούν περιττές τις συσκευές τύπου κράνους. Μια τέτοια πρωτοβουλία αναπτύσσει η εταιρία Neuralink του Ίλον Μασκ της Tesla και της Space X. Η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη στα πρώτα βήματά της, αλλά πιθανώς μια μέρα θα αντικαταστήσει τα πληκτρολόγια, τις οθόνες αφής και τους φωνητικούς ψηφιακούς βοηθούς, αφού δεν αποκλείεται όλες οι συσκευές να ελέγχονται πια με τη σκέψη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn