klimatiki_allagi.jpg

Νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών του Τμήματος Επιστημών της Ατμόσφαιρας και του Ωκεανού του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, υποστηρίζει πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους λόγους που σε πολλές περιοχές θα ευνοήσουν την εγκληματικότητα, καθώς οι χειμώνες θα γίνουν πιο ζεστοί και σύντομοι. Η εξήγηση είναι εντελώς απλή έως απλοϊκή: όταν δεν ξεπαγιάζει κανείς, έχει περισσότερη όρεξη να βγει από το σπίτι του, επομένως κυκλοφορούν περισσότεροι εγκληματίες στους δρόμους και άρα πληθαίνουν οι πιθανότητες «απλοί» άνθρωποι να δεχτούν επιθέσεις.

Η νέα μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία από πολλές αμερικανικές πόλεις σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών συσχετίζοντας τις μεταβολές της θερμοκρασίας με τους δείκτες εγκληματικότητας, δείχνει ότι, όταν τους χειμερινούς μήνες ανεβαίνει το θερμόμετρο, ανεβαίνει και η εγκληματικότητα, είτε πρόκειται για βίαιες επιθέσεις κατά ανθρώπων είτε για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας. Αντίθετα, παρόλο που και προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες με μια πιο επιθετική συμπεριφορά των ανθρώπων, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που επίσης πρόκειται να αυξηθούν λόγω κλιματικής αλλαγής, δεν φαίνεται να επηρεάζουν διόλου τους «επίδοξους εγκληματίες».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn