kratiras.jpg

Την εντυπωσιακή ανακάλυψη ενός τεράστιου κρατήρα διαμέτρου τουλάχιστον 31 χιλιομέτρων κάτω από τους πάγους της βόρειας Γροιλανδίας -με έκταση μεγαλύτερη από εκείνη του λεκανοπεδίου Αττικής ή του Παρισιού-, ο οποίος προκλήθηκε από την πτώση μετεωρίτη διαμέτρου ενός χιλιομέτρου, ανακοίνωσε διεθνής επιστημονική ομάδα. Η πρόσκρουση μπορεί να συνέβη σχετικά πρόσφατα, ακόμη και πριν από 12.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες από τη Δανία, τη Γερμανία (Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ) και τις ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο Κάνσας), με επικεφαλής τον καθηγητή Κουρτ Κερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», πιθανολογούν ότι πρόκειται για έναν από τους 25 μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη. Εκτιμάται ότι ο «ένοχος» είναι ένας μετεωρίτης με σύσταση κυρίως από σίδηρο, ο οποίος έπεσε στη Γροιλανδία και στη συνέχεια «θάφτηκε» κάτω από πάγο πάχους σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Είναι η πρώτη φορά που ένας κρατήρας οποιουδήποτε μεγέθους έχει βρεθεί κάτω από τους πάγους του πλανήτη μας. Η αρχική ανακάλυψη είχε γίνει το 2015 στην περιοχή του παγετώνα Hiawatha, αλλά χρειάστηκαν τρία χρόνια ώσπου να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες, μέσω εναέριου ραντάρ που «βλέπει» κάτω από τους πάγους. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται πώς και κατά πόσο η πτώση ενός τόσο μεγάλου μετεωρίτη μπορεί να επηρέασε τις κλιματικές και γενικότερα περιβαλλοντικές συνθήκες στη Γη.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn