nefriki_nosos.jpg

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε 35 γονίδια που προδιαθέτουν γενετικά για την εκδήλωση της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Η ανακάλυψη αποτελεί σημαντική πρόοδο για την κατανόηση μιας διαταραχής των νεφρών η οποία συνήθως διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση και όταν πια έχει προχωρήσει αρκετά. Αν η χρόνια νεφρική νόσος δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσλειτουργία των νεφρών και τελικά στην ανάγκη ο ασθενής να χρειαστεί αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση νεφρών.
Ρίχνοντας φως στο γενετικό υπόβαθρο της ΧΝΝ, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα αναπτύξουν νέες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες για μια πάθηση που εκδηλώνεται σχεδόν σε έναν στους δέκα ενήλικες. Αρκετοί άνθρωποι πάσχουν από ΧΝΝ χωρίς να το γνωρίζουν, γι’ αυτό η νόσος κατατάσσεται στους «σιωπηλούς δολοφόνους». Τη σχετική δημοσίευση έκαναν στο περιοδικό «Nature Communications» ερευνητές από τη Βρετανία, την Πολωνία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάκιετζ Τομαζέφσκι του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
«Η χρόνια νεφρική νόσος είναι γνωστό ότι έχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα. Όμως, ως τώρα είχαμε περιορισμένη γνώση για τους ακριβείς γενετικούς μηχανισμούς της, πράγμα που εξηγεί γιατί είναι ακόμη αργή η πρόοδος στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ και θεραπειών. Ελπίζουμε ότι μερικά από τα γονίδια που ανακαλύψαμε στα νεφρά θα αποτελέσουν άξονες για την ανάπτυξη μελλοντικών διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων για τους ασθενείς με ΧΝΝ», δήλωσε ο κ. Τομαζέφσκι.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα είναι εφικτή η ανίχνευση των ατόμων που κινδυνεύουν με ΧΝΝ, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να αμυνθεί πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά, είτε με τη λήψη προστατευτικών φαρμάκων είτε αντίστροφα, με την αποφυγή εκείνων των φαρμάκων που έχουν τοξική επίπτωση στα νεφρά, καταστρέφοντας σταδιακά τη λειτουργία τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn