selini2.jpg

Τρία εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, από το βράδυ ως το ξημέρωμα της Δευτέρας: πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη. Η ολική φάση της έκλειψης τη Δευτέρα το πρωί, που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, θα είναι ορατή σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα (εκτός από κάποιες περιοχές της νότιας και ανατολικής χώρας), συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας. Το φαινόμενο θα αρχίσει στις 06:41 ώρα Ελλάδας, θα φτάσει στο μέγιστο σημείο του στις 07:12 και θα ολοκληρωθεί στις 07:43.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να δουν όλο το φαινόμενο, το οποίο μαζί με τη μερική έκλειψη θα διαρκέσει σχεδόν τρεισήμισι ώρες, οι παρατηρητές στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τα δυτικά, ειδικά κατά την ολική φάση της έκλειψης, όταν το φεγγάρι θα βρίσκεται πολύ χαμηλά. Αντίθετα με τις δυνητικά επικίνδυνες ηλιακές εκλείψεις, δεν χρειάζεται η λήψη προστατευτικών μέτρων ώστε να δει κανείς απευθείας τη σεληνιακή έκλειψη με γυμνά μάτια, καθώς η Σελήνη δεν είναι τόσο λαμπρή όσο ο Ήλιος. Η πρώτη πανσέληνος του έτους ονομαζόταν παραδοσιακά «πανσέληνος του λύκου» από τους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή εκείνο το διάστημα κοπάδια πεινασμένων λύκων ούρλιαζαν γύρω από τους καταυλισμούς των ανθρώπων.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn