selini.png

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Earth and Planetary Science Letters», ένα από τα δείγματα που έφερε στον πλανήτη μας το πλήρωμα του Apollo 14 το 1971 είναι γήινης προέλευσης, χρονολογείται περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν –ενώ η αρχαιότερη γνωστή γήινη πέτρα ως τώρα ήταν ηλικίας 2 δισ. ετών– και εκτιμάται πως έφτασε στη Σελήνη μετά από ισχυρή σύγκρουση αστεροειδούς με τον πλανήτη μας.

Οι ερευνητές της NASA διαπίστωσαν ότι η μικρή πέτρα έχει γήινη προέλευση καθώς περιέχει πλήθος μεταλλικών στοιχείων, όπως χαλαζία και άστριο, που είναι κοινά στη Γη αλλά σπάνια στη Σελήνη. Υπάρχει, ωστόσο, μια μικρή πιθανότητα το πέτρωμα να σχηματίστηκε στη Σελήνη.

Πώς έφτασε όμως εκεί; Οι επιστήμονες εξηγούν πως η Σελήνη ήταν κάποτε μέρος της Γης και αποσπάστηκε ύστερα από έκρηξη, στις απαρχές της ιστορίας του πλανήτη μας. Συνεπώς, είναι πιθανό κατά τα πρώτα χρόνια του ηλιακού μας συστήματος να χτύπησε τη Γη ένας μεγάλος αστεροειδής και ένα από τα γήινα κομμάτια που εκτοξεύτηκαν στον αέρα να δημιούργησε τον δορυφόρο μας.

Πριν από την ανακάλυψη αυτή, οι επιστήμονες μπορούσαν μόνο να υποθέσουν πώς έμοιαζαν τα πρώτα πετρώματα της Γης. Σύμφωνα με τον ερευνητή του CLSE Ντέιβιντ Κρινγκ, το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσουμε παρόμοια μεταλλικά στοιχεία στα σεληνιακά δείγματα, ώστε να προκύψουν κι άλλα στοιχεία για τα πρώιμα χρόνια του πλανήτη μας.

Με πληροφορίες του Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn