episthmh_0102.jpg

 

Διπλάσια αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια των καπνιστών να κόψουν το τσιγάρο έχει το άτμισμα, δηλαδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε σχέση με άλλες μεθόδους υποκατάστασης της νικοτίνης όπως οι τσίχλες ή τα τσιρότα, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Χάγιεκ.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε 886 καπνιστές κυρίως μέσης ηλικίας και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», έδειξε ότι το 18% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν κόψει το κανονικό τσιγάρο μέσα σε έναν χρόνο, έναντι ποσοστού σχεδόν 10% μεταξύ όσων είχαν επιλέξει άλλους τρόπους (τσίχλες, τσιρότα, σπρέι κ.ά.).

«Μπορεί να δει κανείς τόσο μια προβληματική όσο και μια ωφέλιμη πλευρά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά νομίζω ότι η θετική είναι πιο ισχυρή», δήλωσε ο Χάγιεκ, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν». Χαρακτηριστικό είναι πως, αν και τόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όσο και τα άλλα προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης θεωρήθηκαν από τους χρήστες λιγότερο ικανοποιητικά σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο, τα πρώτα παρείχαν συγκριτικά μεγαλύτερη ικανοποίηση. Επίσης, μετά από έναν χρόνο οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου παρήγαν λιγότερο φλέμα, έβηχαν λιγότερο, ενώ επίσης είχαν μικρότερη δυσκολία συγκέντρωσης και λιγότερα συμπτώματα ναυτίας. Παράλληλα, το 80% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου συνέχιζαν να είναι ατμιστές, έναντι μόνο του 9% που συνέχιζε να χρησιμοποιεί τις άλλες μεθόδους.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ειδικοί στις ΗΠΑ είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιέχει νικοτίνη, θεωρώντας ότι μπορεί να γίνει εθιστικό για τους ατμιστές και ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ώστε να αρχίσουν να καπνίζουν τα παιδιά.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn