episthmh.jpg

 

Με σκοπό να βοηθήσουν νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καθώς η μεταμόσχευση νεφρών αποτελεί μοναδική ελπίδα για πολλούς ασθενείς προκειμένου να αποκτήσουν ποιότητα ζωής, Ιάπωνες ερευνητές με επικεφαλής τον Τεπέι Γκότο τροποποίησαν γενετικά αρουραίους έτσι ώστε να μην έχουν δικούς τους νεφρούς και στη συνέχεια ανέπτυξαν νεφρούς ποντικιών μέσα τους, ύστερα από επεξεργασία βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστήμονες πήραν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ποντικιών, τα εισήγαγαν σε έμβρυα αρουραίων (στο στάδιο της βλαστοκύστης), κι αυτά με τη σειρά τους μεταφέρθηκαν σε παρένθετες μητέρες (θηλυκούς αρουραίους) που γέννησαν απογόνους με νεφρά ποντικιών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications». Στο παρελθόν η ίδια ομάδα είχε αναπτύξει πάγκρεας αρουραίων σε ποντίκια χωρίς δικό τους πάγκρεας.

«Στο μέλλον η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε από βλαστικά κύτταρα να δημιουργηθούν όργανα μέσα σε ζώα, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως», δήλωσε ο ερευνητής Μασούμι Χιραμπαγιάσι. Όμως, προηγουμένως πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφορα άλλα προβλήματα, όπως ζητήματα βιοηθικής για τα ίδια τα ζώα αλλά και το κατά πόσο αυτό που είναι εφικτό ανάμεσα σε διαφορετικά είδη τρωκτικών θα είναι δυνατό και ανάμεσα σ’ ένα ζώο και τον άνθρωπο.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn