Episthmh_0802.jpg

 

Οι βασικές μαθηματικές πράξεις, όπως η πρόσθεση και αφαίρεση, μπορούν να γίνουν κατανοητές όχι μόνο από τον άνθρωπο, αλλά και από έντομα με πολύ μικρότερο εγκέφαλο, όπως είναι οι μέλισσες, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης που με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Άντριαν Ντάιερ προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances».

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανόηση των αριθμών μπορεί να βρεθεί ευρύτερα στη φύση, μεταξύ των ζώων, σε σχέση με ό,τι είχε έως τώρα υποτεθεί», δήλωσε ο Ντάιερ. Ύστερα από πειράματα με 14 μέλισσες, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα έντομα αυτά μπορούν να διδαχθούν να αναγνωρίζουν διαφορετικά χρώματα ως συμβολικές αναπαραστάσεις της πρόσθεσης (μπλε) και της αφαίρεσης (κίτρινο). Στη συνέχεια, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία για να λύσουν αριθμητικά προβλήματα. Οι μέλισσες χρειάστηκαν τέσσερις έως επτά ώρες εκπαίδευσης προκειμένου να μάθουν –με ποσοστό επιτυχίας 64% ως 72%– ότι το μπλε χρώμα αντιστοιχούσε στο +1 και το κίτρινο στο -1. Ακολούθως, μπορούσαν να εφαρμόσουν τον κανόνα αυτό και σε άλλους αριθμούς.

Ωστόσο, πολλοί ερευνητές από την επιστημονική κοινότητα, όπως οι καθηγητές Πολ Γκρέιχαμ του Πανεπιστημίου του Σάσεξ και Κλιν Πέρι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, δείχνουν δυσπιστία ως προς το κατά πόσο οι μέλισσες μπορούν να μάθουν πολύπλοκες αριθμητικές έννοιες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn