Episthmh_1104.jpg

 

Ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη λήψη της πρώτης εικόνας από μαύρη τρύπα που μας χάρισε το νέο μεγάλο «τηλεσκόπιο ορίζοντα γεγονότων» (Event Horizon Telescope-EHT). Η τερατώδης μαύρη τρύπα, στον γαλαξία Μessier 87, έχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τη Γη) και βρίσκεται σε απόσταση 500 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον πλανήτη μας. Ο Δ. Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλαβαν –για πρώτη φορά σε τέτοια αστροφυσική κλίμακα– να εξετάσουν κατά πόσο η εικόνα της μαύρης τρύπας επαληθεύει τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Για τον σκοπό αυτό ανέπτυξαν σχετικά τεστ και κατέληξαν στη σημαντική διαπίστωση ότι για ακόμη μια φορά ο μεγάλος φυσικός δικαιώθηκε, καθώς η εικόνα της μαύρης τρύπας τελικά ταιριάζει πολύ καλά στις προσομοιώσεις που είχαν προηγηθεί με βάση τη θεωρία του.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός δήλωσε: «Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ για πρώτη φορά μάς επέτρεψε να ελέγξουμε τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν γύρω από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Το μέγεθος και η σκιά της μαύρης τρύπας που φωτογραφήθηκε επιβεβαιώνουν τις ακριβείς προβλέψεις της θεωρίας του, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη μας σ αυτήν, που έχει κλείσει έναν αιώνα. Η απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας είναι μόνο η αρχή της προσπάθειάς μας να αναπτύξουμε νέα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ερμηνεύσουμε τα άκρως πολύπλοκα δεδομένα της φύσης και του σύμπαντος».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn