texnologia1704.jpg

 

Την πρώτη συσκευή στον κόσμο που παράγει ηλεκτρισμό από την πτώση του χιονιού ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές. Η συσκευή, που καθιστά περιττές τις μπαταρίες, είναι φθηνή, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού, παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή, μπορεί να παράγει 0,2 μιλιβάτ ανά τετραγωνικό μέτρο και προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές. Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου UCLA στο Λος Άντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής νανοτεχνολογίας «Nano Energy», ονόμασαν τη συσκευή «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι» (TENG).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το χιόνι είναι θετικά φορτισμένο και απελευθερώνει ηλεκτρόνια, ενώ η σιλικόνη της συσκευής είναι αρνητικά φορτισμένη. Έτσι, όταν το χιόνι έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της σιλικόνης, παράγεται ηλεκτρισμός. Με δεδομένο ότι περίπου το 30% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται με χιόνι τον χειμώνα, εποχή κατά την οποία τα ηλιακά πάνελ συχνά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, η νέα συσκευή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σ’ αυτά ώστε να βελτιώσει την απόδοσή τους. Επίσης, θα ήταν δυνατόν να αξιοποιηθεί σε χιονοδρομικά κέντρα, στο πλαίσιο πολλών χειμερινών σπορ, καθώς και για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συσκευών χειρός για χειμερινούς αθλητές και όχι μόνο.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn