deinosauros.jpg

 

Έναν άγνωστο «ξάδερφο» του τρομερού Τυραννόσαυρου Ρεξ ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στις ΗΠΑ, καθώς βρήκαν δύο απολιθώματα ενός νέου είδους τυραννόσαυρου μετρίου μεγέθους, τον οποίο και ονόμασαν Σασκιτύραννο (Suskityrannus hazelae). Λέγεται ότι  έζησε περίπου 92 εκατ. χρόνια πριν από τον τρομερό T. Rex, είχε ύψος γύρω στο 1 μέτρο (μικρότερο από το κρανίο ενός T. Rex), μήκος 3 μέτρων και βάρος 40 κιλών.

Σύμφωνα με το Sputnik Ελλάδας, επειδή τα απολιθώματα προέρχονται από νεαρής ηλικίας δεινόσαυρο, το συγκεκριμένο είδος εκτιμάται ότι θα είχε μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την ωρίμανσή του, αλλά σίγουρα δεν θα έφτανε το μέγεθος του T. Rex, που ζύγιζε 8 έως 9 τόνους.

Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι οι τυραννόσαυροι είχαν ήδη αναπτύξει από το παρελθόν πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά τους, αν και σε μικρότερο μέγεθος, όπως το σχήμα του κρανίου, του στόματος και των ποδιών. Την εποχή που ζούσε ο Σασκιτύραννος στον πλανήτη μας κυριαρχούσαν οι Αλλόσαυροι.

«Ο Σασκιτύραννος μας δίνει μια εικόνα για την εξέλιξη των τυραννόσαυρων προτού κατακτήσουν τον πλανήτη», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Παλαιοντολογίας Στέρλινγκ Νέσμπιτ του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιρτζίνιας (Virginia Tech), που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution».

Πρόκειται για μεγάλη ανακάλυψη, καθώς οι παλαιοντολόγοι είχαν έως τώρα βρει πολύ πρώιμους και μικρόσωμους τυραννόσαυρους, που ζούσαν 150 εκατ. χρόνια πριν από την εμφάνιση του T. Rex, αλλά όχι ενδιάμεσα απολιθώματα. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η ανακάλυψη του Σασκιτυράννου.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn