texnologia-2005.jpg

 

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη εφαρμογή (app) για «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που μπορεί να διαγνώσει τις μολύνσεις των αυτιών στα παιδιά, εκπέμποντας έναν ανεπαίσθητο ήχο και «ακούγοντας» τον τρόπο με τον οποίο ο ήχος αντανακλάται. Για να λειτουργήσει η εφαρμογή, χρειάζεται μόνο ένα smartphone κι ένα χωνί από διπλωμένο χαρτί. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», η νέα εφαρμογή ανιχνεύει με ποσοστό ακρίβειας 85% κατά πόσο υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο του αυτιού.

Τα παιδιά πολύ συχνά εμφανίζουν ωτίτιδες, με συμπτώματα ασαφή (π.χ. πυρετό), ή δεν είναι σε θέση να υποδείξουν τα ίδια τι ακριβώς τα ενοχλεί. Επομένως, δεν είναι πάντα εύκολο για τους γονείς να κρίνουν πότε και σε ποιον ειδικό πρέπει να πάνε το παιδί τους. Η εφαρμογή, που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, με επικεφαλής τους καθηγητές Σιάμ Γκολακότα και Τζάστιν Τσαν, εκπέμπει έναν συνεχόμενο ήχο διάρκειας μόλις 150 χιλιοστών του δευτερολέπτου και διαχέεται μέσω του χάρτινου χωνιού που τοποθετείται κοντά στο αυτί. Τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες λοιμώξεις δημιουργούν υγρό πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα ο ήχος που κανονικά θα δονούσε το τύμπανο να ανακλάται απαράλλαχτος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφαρμογή, που χρησιμοποιεί έναν ειδικό αλγόριθμο για να «διαβάσει» τον ήχο, έχει ελεγχθεί σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 17 ετών. Η καινοτομία της έγκειται ακριβώς στο ότι είναι εύχρηστη, και συνεπώς οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στην ακρίβεια της διάγνωσης που έκαναν οι ωτορινολαρυγγολόγοι και οι γονείς χρήστες της. Αφού εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η εφαρμογή αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn