texnologia_2805.jpg

 

Ένα νέο ρομπότ στις ΗΠΑ έχει μάθει μόνο του να γράφει «γεια σας» στα ελληνικά και σε άλλες εννέα πολύ διαφορετικές γλώσσες, όπως αγγλικά, ιαπωνικά, κινεζικά, χίντι, ούρντου κ.ά. Είναι ακόμα σε θέση να σκιτσάρει ένα αντίγραφο της «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Πρόκειται για δημιούργημα ρομποτιστών του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Ατσουνόμπου Κοτάνι. Το ρομπότ διαθέτει έναν ειδικό αλγόριθμο που του επιτρέπει να αναπαράγει με μια πένα που κρατά με το ρομποτικό χέρι του διάφορες εικόνες ή λέξεις απλώς κοιτώντας τες.

Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί δύο δίκτυα βαθείας μάθησης που αναλύουν τις εικόνες μιας λέξης ή ενός σκίτσου και συμπεραίνουν ποιες είναι οι καλύτερες «μολυβιές» για να αναδημιουργηθεί η φράση ή το σκίτσο. Αντίθετα με άλλα ρομπότ που χρειάζεται να προγραμματιστούν και να τροφοδοτηθούν με σχετικές πληροφορίες εκ των προτέρων, το νέο ρομπότ μαθαίνει μόνο του πώς να γράφει κάτι που δεν έχει ξαναδεί ποτέ πριν. Έτσι, αν δει κάπου γραμμένη τη φράση «γεια σας» στα ελληνικά ή σε άλλη γλώσσα, μπορεί να τη γράψει και αυτό. Όπως είπε ο Κοτάνι, «είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν αν η φράση έχει γραφτεί από το ρομπότ ή από ανθρώπινο χέρι». Το ίδιο ισχύει και με τα σκίτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δημιουργοί του ρομπότ θα το παρουσιάσουν εντός του Μαΐου στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Ρομποτικής & Αυτοματισμού. Η ακρίβειά του στην αναπαραγωγή χαρακτήρων από διάφορες γλώσσες φτάνει το 93% (μεγαλύτερη από αυτήν ενός εξάχρονου παιδιού, όπως έδειξαν τα συγκριτικά τεστ) και επιδέχεται περαιτέρω βελτίωσης.

Οι ερευνητές οραματίζονται ότι στο μέλλον τέτοια ρομπότ θα επικοινωνούν καλύτερα με τους ανθρώπους στη δουλειά, αφήνοντας «χειρόγραφες» αυτοκόλλητες σημειώσεις, σκιτσάροντας διαγράμματα κ.ά.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn