ardevsi_trikala.jpg

 

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι η μη ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών. Με την πάροδο των ετών πολλές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί με στόχο τον σωστό προγραμματισμό των αρδεύσεων και την εξοικονόμηση νερού. Η πλέον σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνταξιούχος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη και ο συνεργάτης της Χρήστος Παπανικολάου, δρ γεωπόνος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι η συνδυασμένη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών (drones) και πολυφασματικών φωτογραφικών μηχανών.

Με κατάλληλο λογισμικό γίνεται επεξεργασία των αεροφωτογραφιών που συλλέγονται από το drone ώστε να υπολογιστούν δείκτες οι οποίοι θα περιγράφουν την ανάπτυξη της καλλιέργειας καλαμποκιού ανάλογα με την εφαρμογή δόσης άρδευσης. Πρόκειται για μια καινοτομία, σημειώνουν οι δύο ερευνητές, καθώς η συνδυαστική χρήση drone και ψηφιακής πολυφασματικής φωτογραφικής μηχανής συμβάλλει στην εκτίμηση της εξέλιξης στην ανάπτυξη της καλλιέργειας καλαμποκιού προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης από τον παραγωγό σχετικά με τον χρόνο άρδευσης. Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια εκτίμησης της εδαφικής υγρασίας μέσω της φυλλικής επιφάνειας των φυτών με τη χρήση πολυφασματικών φωτογραφιών.

Σκοπός του έργου είναι οι δείκτες που θα υπολογιστούν και θα αξιολογηθούν να εφαρμοστούν στη γεωργική πρακτική κατά τρόπο που να επιτρέπουν στον παραγωγό να αποφασίζει έγκαιρα για την ορθή εφαρμογή άρδευσης και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, όπως το νερό. Τα αποτελέσματα του πρώτου έτους υλοποίησης της έρευνας έδειξαν ότι η χρήση συγκεκριμένων δεικτών βλάστησης μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή αποτελέσματα σχετικά με την εκτίμηση της κατάστασης υδατικής καταπόνησης των φυτών του καλαμποκιού, γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο προς την κατεύθυνση του προγραμματισμού των αρδεύσεων, καθώς και με την εκτίμηση της αναμενόμενης τελικής ανάπτυξης και παραγωγής ανάλογα με την ποσότητα του νερού άρδευσης και των θρεπτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την περίοδο ανάπτυξης στοιχείων των φυτών.

Όσον αφορά τα αναμενόμενα οφέλη, αυτά είναι μεταξύ άλλων η απόκτηση τεχνογνωσίας και εφαρμογής της στην καθημερινή γεωργική πρακτική για την ορθολογική χρήση φυσικών πόρων με αποτέλεσμα τη μείωση της σπατάλης και την προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία προϋποθέσεων παραγωγής προϊόντων με μικρότερο κόστος και προοπτική βελτίωσης του εισοδήματος του παραγωγού και, τέλος, η δημιουργία κλάδου παροχής συμβουλών στελεχωμένου από εξειδικευμένους επιστήμονες με προοπτική να απασχοληθούν περισσότεροι νέοι επιστήμονες, να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία των νέων επιστημόνων, αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη του εγχειρήματος.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn