texnologia_1712.jpg

Το Instagram θα αρχίσει να προειδοποιεί τους χρήστες ότι οι λεζάντες τους σε κάποια φωτογραφία ή βίντεο μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές για άλλους, συνεπώς ίσως θα πρέπει να τις αλλάξουν. Η εταιρία, που ανήκει στο Facebook, έχει ήδη εκπαιδεύσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα αναλάβει να ανιχνεύει τις δυνητικά προσβλητικές λεζάντες.

Το νέο εργαλείο θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα σε μερικές χώρες και σε άλλες μέσα στους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων έχει ως στόχο να καταπολεμήσει τον κυβερνο-εκφοβισμό, που έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το YouTube. Μάλιστα το Instagram είχε χαρακτηριστεί η χειρότερη στον κόσμο πλατφόρμα σε μια έρευνα του 2017 σχετικά με τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο.

Έτσι, όταν πλέον ο χρήστης πληκτρολογεί μια προσβλητική ή επιθετική λεζάντα στο Instagram, θα λαμβάνει άμεσα ένα μήνυμα ότι το κείμενό του μοιάζει με άλλα που ήδη έχουν χαρακτηριστεί προσβλητικά από τρίτους. Οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να τροποποιήσουν τη λεζάντα τους προτού τη δημοσιοποιήσουν, χωρίς όμως να είναι αυτό υποχρεωτικό.

«Πέρα από τον περιορισμό της εξάπλωσης του εκφοβισμού, η προειδοποίηση θα βοηθά να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι στο τι δεν επιτρέπουμε στο Instagram και πότε ο λογαριασμός ενός χρήστη κινδυνεύει να καταπατήσει τους κανονισμούς μας», αναφέρει η πλατφόρμα στο ιστολόγιό της, σύμφωνα με το BBC.

Νωρίτερα φέτος τον Ιούλιο το Instagram είχε αρχίσει να εφαρμόζει ένα ανάλογο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να ειδοποιεί τους χρήστες πότε τα σχόλιά τους σε αναρτήσεις άλλων μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικά. «Τα αποτελέσματα έως τώρα είναι ενθαρρυντικά και βρήκαμε ότι αυτού του τύπου οι προτροπές μπορούν να ωθήσουν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τα λόγια τους, εφόσον τους δίνεται η ευκαιρία», εξηγεί η πλατφόρμα.

Κατά πόσο όμως όντως τέτοια «έξυπνα» εργαλεία θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα παραμένει ένα ερώτημα, από τη στιγμή που ο χαρακτήρας τους παραμένει προαιρετικός για τους χρήστες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn