01_gk002.jpg

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του CORALLIA VENTURES Technology Transfer AKEΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 στο «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ. Η εκδήλωση αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο για την προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, προσελκύοντας εξέχουσες προσωπικότητες και φορείς από το ευρύ φάσμα της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδια για την Έρευνα και την Καινοτομία, η ηγεσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ως κύριας επενδύτριας του Fund στο πλαίσιο του επενδυτικού εργαλείου AccelerateTT, καθώς και πολυάριθμοι συντελεστές του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και διακεκριμένοι επενδυτές από όλο το φάσμα της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.

Η κυρία Ζωή Ράπτη, η υφυπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε κατά την ομιλία της: «Η καινοτομία, που γεννάται από ισχυρή έρευνα είναι ο καταλύτης για την πρόοδο. Μια πρόοδο που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, τροφοδοτεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανάγκες με τρόπους που προηγουμένως ήταν αδιανόητο. Και είμαι πολύ χαρούμενη διότι σήμερα παρουσιάζουμε έναν ακόμη μοχλό προόδου, θα ήθελα να συγχαρώ το CORALLIA VENTURES TT, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να ενθαρρύνω και άλλες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη παρόμοιων επενδυτικών σχημάτων, για να ανοίξουμε έναν λαμπρό δρόμο προς ένα καινοτόμο, πιο αειφόρο μέλλον».

Ο κύριος Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας: «Η συμμετοχή της ΕΑΤΕ στο CORALLIA VENTURES TT αναδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή και ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και, ιδιαίτερα, ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και spin-offs με προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης. Έτσι, με τους ευρωπαϊκούς πόρους που εισρέουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, η ακαδημαϊκή έρευνα αποκτά περισσότερες δυνατότητες για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς τεχνολογίας και σύνδεσης με τις ανάγκες της κοινωνίας με στόχο την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της πατρίδας μας».

Ο κύριος Χάρης Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος, και η κυρία Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, δήλωσαν σχετικά: «Η υπογραφή της σύμβασης για το CORALLIA VENTURES TT, με συμμετοχή της ΕΑΤΕ από κεφάλαια του “AccelerateTT” και ιδιωτικών και θεσμικών κεφαλαίων, μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς απευθύνεται στον δυναμικό και πολλά υποσχόμενο τομέα της εξωστρέφειας της έρευνας και της καινοτομίας της πατρίδας μας. Παράλληλα, αναδεικνύει ότι τα σχετικά επενδυτικά προγράμματα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς απευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών με συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα».

H κυρία Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της: «H Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στον χώρο της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η εθνική πρόκληση της επόμενης δεκαετίας είναι να αναδείξουμε την καινοτομία σε ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και ποιοτικών θέσεων εργασίας, αποκτώντας μια κρίσιμη μάζα καινοτόμων εταιριών με ικανότητες για γρήγορη ανάπτυξη. Η ίδρυση του νέου Fund CORALLIA VENTURES TT είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα καθώς μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την περαιτέρω ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας».

Οι Partners του Corallia Ventures Fund κ.κ. Νικόλαος Βογιατζής, Γεώργιος Δουκίδης, Στέφανος Καψάσκης και Jorge-A. Sanchez-P. παρουσίασαν το Fund αναφέροντας: «Το Fund στοχεύει στη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων πρώιμου σταδίου με υψηλές προοπτικές κλιμάκωσης που έχουν προκύψει από τη μεταφορά τεχνολογίας, αποκαλύπτοντας ανατρεπτικές και ανεκμετάλλευτες τεχνολογίες στο ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας».

Οι Partners του Fund τόνισαν επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση του οικοσυστήματος μεταφοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα, όπως η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις εταιρίες-τεχνοβλαστούς, τα σχετικά παράθυρα για funds από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, οι συντονισμένες προσπάθειες πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τη δημιουργία δεύτερου επιπέδου Κόμβων Μεταφοράς Τεχνολογίας, και τα παραδείγματα προς μίμηση που ενισχύουν το οικοσύστημα. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα αν τα τρέχοντα κίνητρα και το τρέχον πλαίσιο είναι επαρκή για να επιταχύνουν την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας σε σύγκριση με τον ευρύτερο ανταγωνισμό καταρχάς στη Ευρώπη και εν γένει σε όλο τον κόσμο».

Η εκδήλωση περιλάμβανε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η μεταφορά τεχνολογίας ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, της καινοτομίας και της κοινωνίας». Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τη Σύνοδο Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων, την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, το Εθνικό Δίκτυο Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η μεταφορά τεχνολογίας στην Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι, παρά την παραγωγή υψηλής ποιότητας ερευνητικών αποτελεσμάτων, η επιτυχής μεταφορά τεχνολογίας απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Αυτή περιλαμβάνει την εκπαίδευση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην επιχειρηματικότητα, τη συνεχή στήριξη των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, τη διαχείριση της παραγόμενης πνευματικής ιδιοκτησίας, την πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών, τη διασύνδεση με τις αγορές και το branding που θα προκύψει από τις ιστορίες επιτυχίας.

Ο κύριος Γεώργιος Νούνεσης, ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συντονιστής της Συνόδου Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων, ανέφερε κατά τη διάρκεια του panel: «Ιστορικά, οι μεγάλες επιτυχίες στην καινοτομία και την τεχνολογία προέρχονται από πραγματικά σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις και πρόοδο που έχει διεθνή αντίκτυπο. Για να παραγάγουμε τέτοια αποτελέσματα, είναι σημαντικό να έχουμε ερευνητικές ομάδες που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Θα ήθελα λοιπόν να έχουμε ένα οικοσύστημα που να μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες ειδικά στους νέους ερευνητές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν μεγάλες ανατροπές. Θερμά συγχαρητήρια στο CORALLIA VENTURES ΤΤ που μέσα από τη δράση του δίνει μια τέτοια δυνατότητα στους νέους αυτούς».

Ο κύριος Παύλος Αβραμίδης, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπρόσωπος του προεδρεύοντος της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ανέφερε κατά τη διάρκεια του panel: «Το κλίμα εντός των πανεπιστημίων και γύρω από αυτά έχει πλέον αλλάξει. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο από το 2021 όπου οι τεχνοβλαστοί μπορούν να φιλοξενηθούν μέσα στα πανεπιστήμια, και έχει συσσωρευτεί αρκετή εμπειρία πάνω στη λειτουργία τους. Ο αριθμός των τεχνοβλαστών και αξιοποιήσιμων πατεντών πλέον μεγαλώνει σταθερά. Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερα τα ερευνητικά αποτελέσματα και να τα συνδέσουμε με το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας και την επιχειρηματικότητα που έχει τις ρίζες της τόσο εντός όσο και εκτός της ακαδημίας».

Ο κύριος Γιώργος Καλαβρουζιώτης, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eunice Energy Group και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ανέφερε κατά τη διάρκεια του panel: «Επιμένουμε στη συνεργασία της βιομηχανίας με τα πανεπιστήμια. Οι νέοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία, πέρα από τη θεωρητική τους κατάρτιση, να μπορούν να εκπαιδευτούν και να δουλεύουν μέσα στη βιομηχανία, ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Πρέπει να ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε άμεσα σχετικά μοντέλα που φαίνεται να έχουν πετύχει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού προκειμένου να δώσουμε τέτοιες ευκαιρίες».

Ο κύριος Νικόλαος Μυλωνάς, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια του panel: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις (ειδικά οι μικρομεσαίες) είναι δύσκολο να τρέξουν τα δικά τους προγράμματα βασικής έρευνας. Από την άλλη, τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα κάνουν ακριβώς αυτό. Και οι δύο πλευρές μπορούν να επωφεληθούν από μια συνεργασία, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Από τη μία, οι ερευνητές, πέρα από τον επιστημονικό, τεχνολογικό, και κοινωνικό αντίκτυπο, θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν και τις επιχειρηματικές δυνατότητες των λύσεών τους. Από την άλλη, θα πρέπει η βιομηχανία να έχει τη θέληση να επενδύσει σε αυτές τις λύσεις και όχι απλώς να περιμένει να καρπωθεί τα τελικά αποτελέσματα και να πληρώσει άλλος για την περαιτέρω ανάπτυξή και υιοθέτησή τους».

Η εκδήλωση αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της μεταφοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι μια ενισχυμένη σύνδεση μεταξύ έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους: ο κύριος Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο κύριος Σπυρίδων Κίντζιος, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου, η πρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, ο κύριος Ιωάννης Εμίρης, ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, ο κύριος Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, ο διευθύνων σύμβουλος της Elevate Greece, ο κύριος Μιχάλης Βλασταράκης, ο γενικός διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank,  ο κύριος Λευτέρης Βλαχογιάννης, ο βοηθός γενικός διευθυντής και επικεφαλής Global Transaction Banking Ομίλου Eurobank, ο κύριος Ευάγγελος Καλόμαλλος, ο Director Group Participations της Τράπεζας Πειραιώς, η κυρία Ρούλα Μπαχταλιά, η διευθύντρια egg – enter grow go, ο κύριος Κώστας Αξαρλόγλου, ο Dean του ALBA, ο κύριος Νίκος Ευθυμιάδης, ο Chairman & CEO της Thess INTEC, και ο κύριος Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο διευθυντής Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των φορέων υπογραμμίζουν την κοινή δέσμευση για την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

CORALLIA VENTURES TT AKEΣ

Website | LinkedIn

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn