×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 728

plati-3x2.5.png

Η Mentor δημιουργήθηκε στα τέλη του 2014, εστιάζοντας στον πολιτιστικό – εκπαιδευτικό τουρισμό, στη διαχείριση πολιτιστικών οργανισμών, καθώς και στον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης περιοχών με έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα.

Η εθελοντική μας ενασχόληση με μη κερδοσκοπικές ομάδες με στόχο την ενίσχυση και την προώθηση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με διάφορα έγκριτα πανεπιστήμια και οργανισμούς στο εξωτερικό, που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό χώρο.

Το κενό στην προσφορά πολιτιστικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών που απασχολούσε τα συγκεκριμένα ξένα ιδρύματα μας οδήγησε να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία να μετατρέψουμε το χόμπι μας σε επάγγελμα και να δοκιμάσουμε τις πεποιθήσεις μας στην πράξη. Το πρώτο μας γραφείο ήταν στην Ελευσίνα και εκεί τέθηκε η αφετηρία για το υπόλοιπο ταξίδι μας.

Η έμπνευση πίσω από τη δημιουργία της Mentor ήταν το κλασικό επικό ποίημα του Ομήρου «Οδύσσεια» και ιδιαίτερα ο ίδιος ο Μέντορας, ο κοντινότερος φίλος και σύμβουλος του Οδυσσέα, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος και καθοδηγητής του γιου τού Οδυσσέα Τηλεμάχου. Έτσι, θέλοντας να συνδέσουμε τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας με το σήμερα, η τολμηρή αποστολή μας έγινε η ανάδειξη και η πληρέστερη κατανόηση της επονομαζόμενης γενέτειρας του δυτικού πολιτισμού με έναν διαδραστικό και εποικοδομητικό τρόπο μέσα από τον σχεδιασμό και την προσφορά θεματικών εκπαιδευτικών περιηγήσεων γύρω από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με επικεφαλής τους «μέντορές» μας.

Μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία τεσσάρων φάσεων αξιολόγησης από περίπου 2.000 υποβληθείσες αιτήσεις, η Mentor διακρίθηκε στις 21 Ιουνίου 2016 ως μία από τις 30 πιο καινοτόμες ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις για το 2016-2017 μέσω του διαγωνισμού καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας «EGG – enter -grow – go», ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank, που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Corallia Clusters Initiative.

Χωρίς δεύτερη σκέψη αφιερωθήκαμε στον σκοπό για τον οποίο μπήκαμε στον διαγωνισμό: να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την ελληνική κληρονομιά με την οργάνωση θεματικών εκπαιδευτικών διαδρομών, σεμιναρίων και workshops για μαθητές από όλο τον κόσμο, τη διοίκηση πολιτιστικών μονάδων και την εκπόνηση στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης για περιοχές με έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, παράλληλα με την οργάνωση προγραμμάτων εκπαιδευτικού τουρισμού, η Mentor ήταν υπεύθυνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του marketing και της επικοινωνίας της υποψηφιότητας της Ελευσίνας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Μαζί με μία πολύ μικρή, αλλά δυνατή ομάδα εργασίας, που εργάστηκε ακατάπαυστα για περίπου ενάμιση χρόνο, κατάφεραμε να καταστήσουμε μία από τις πλέον περιβαλλοντικά, και όχι μόνο, υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας σε  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Αισθανόμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ήμασταν κομμάτι αυτής της ανεπανάληπτης περιπέτειας, που άλλαξε τη ζωή μας, καθώς αποδεικνύει ότι η σκληρή δουλειά, το όραμα και η επιμονή μπορούν πράγματι να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, όπως την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (11 Νοεμβρίου 2016)!

Η σκληρή δουλειά συνεχίζεται και λίγο αργότερα κατατασσόμαστε πρώτοι στους κύριους δείκτες απόδοσης (KPIs) για τον Νοέμβριο του 2016. Ως ανταμοιβή, που προσφέρθηκε από το The Hellenic Initiave και τη Eurobank, ταξιδέψαμε μαζί με τις άλλες πρώτες εννέα εταιρίες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στη Βοστώνη για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 15 ημερών με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας, της δικτύωσης των επιχειρήσεων και της προώθησης στις ξένες αγορές.

Παρακολουθήσαμε σεμινάρια και διαλέξεις από κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου. Παρευρεθήκαμε στο προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, συναντήσαμε την τοπική ελληνική κοινότητα, επισκεφθήκαμε επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, ενημερωθήκαμε για τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα, όπως το Media Lab του ΜΙΤ, και μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τους Έλληνες ακαδημαϊκούς που ζουν και εργάζονται στη Βοστώνη.

Μετά από αυτό το ταξίδι τίποτα δεν είναι το ίδιο. Είναι ένα ταξίδι που κάθε νέος επιχειρηματίας πρέπει να κάνει για να αντιληφθεί τη μεγάλη εικόνα, μία θάλασσα ευκαιριών, καλών πρακτικών και ανθρώπων που σου επιτρέπουν να κατανοήσεις την έννοια της επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο.

Τον Ιανουάριο του 2017 διακριθήκαμε ακόμη μία φορά στα KPIs του «EGG» και ως εκ τούτου μας απονεμήθηκε βραβείο από τη Eurobank για την πρόοδο που σημειώθηκε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας ιδέας. Εντωμεταξύ εντάχθηκαν στην εταιρία μας στελέχη που μοιράζονται το ίδιο όραμα και στόχους με εμάς, όπως η Έμμα και η Θωμαΐς, ενώ την πρακτική τους άσκηση από την Ελλάδα και το εξωτερικό έκαναν κοντά μας η Όλγα, η Ελεάννα, η Φλάβια, η Μαρία, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Mentor.

Τους τελευταίους μήνες είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε σημαντικούς ανθρώπους που επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του προγράμματος «EGG», όπως οι Αμερικανός και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και μερικοί από τους κορυφαίους επιχειρηματίες στον κόσμο, όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Limited κ. Prem Watsa και ο συνιδρυτής του GuesttoGuest κ. Charles-Edouard Girard.

Το τέλος του 4ου κύκλου του προγράμματος «EGG» σηματοδοτήθηκε από δύο ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα για τη Mentor. Το πρώτο αφορά στο ότι, σύμφωνα με την ετήσια βαθμολογία του προγράμματος, η Mentor κατατάχθηκε πρώτη, σημειώνοντας 9,9, και ως εκ τούτου επιβραβευθήκαμε με το να παραμείνουμε για δεύτερη χρονιά στο «δεύτερο σπίτι» μας, στις εγκαταστάσεις του «EGG». Επίσης θα έχουμε την ευθύνη της καθοδήγησης έξι νέων εταιριών του 5ου κύκλου.

Το δεύτερο είναι η αποκλειστική συμφωνία συνεργασίας που συνάφθηκε με το Hellenic American University και το Hellenic American College. Πρόκειται για μία σύμπραξη που προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού κύρους σε συνδυασμό με περιηγήσεις στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό (με προοπτική να καλυφθεί όλο το χρονικό φάσμα του ελληνικού πολιτισμού), στοχεύοντας τόσο στην αξιοποίηση της ακαδημαϊκής εμπειρίας του Hellenic American University, όσο και στην κεφαλαιοποίηση της τεχνογνωσίας της Mentor σε διαδραστικά προγράμματα περιήγησης.

Μετά από μία σύντομη, αλλά πραγματικά συναρπαστική πορεία συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κάνουμε την αλλαγή που ονειρευόμαστε δουλεύοντας με υπομονή και επιμονή. Είμαστε υπερήφανοι που η ομάδα μας μεγαλώνει και παρά τις ατυχείς περιστάσεις στην Ελλάδα συνεχίζουμε να προσπαθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα να μεγαλώσουμε και να αναπτυχθούμε, καθιστώντας το πολιτιστικό απόθεμα της πατρίδας μας και τους ανθρώπους που το πρεσβεύουν τις κύριες δυνάμεις ανάπτυξης για τη χώρα.

Πάνος Γκιόκας, Co- founder & CEO- Mentor

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn