doit1.jpg

 

Στη σημερινή σύγχρονη εποχή οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ειδικά στις μεγάλες πόλεις έχουν γίνει απρόσωπες και χαρακτηρίζονται από απομονωτισμό. Έτσι ο καθένας είναι περιχαρακωμένος στο δικό του σπίτι συχνά αγνοώντας ποιος είναι ο γείτονας που μένει δίπλα του, στον ίδιο όροφο. Κάποτε συνδετικός κρίκος μεταξύ των ενοίκων ήταν ο θυρωρός ή ο διαχειριστής. Σ’ αυτόν απευθύνονταν όλοι οι ένοικοι για να λύσουν τυχόν προβλήματα ή για να αντλήσουν πληροφορίες για ζητήματα που τους απασχολούσαν. Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς σήμερα και αυτός ο ρόλος έχει αρχίσει να σπανίζει, καθώς αυτή η δραστηριότητα έχει περάσει σε ειδικές εταιρίες.

Έχοντας λοιπόν υπ’ όψιν την απαιτητική σε υποχρεώσεις καθημερινότητα, καθώς και τα προβλήματα που ο καθένας από εμάς προσπαθεί να επιλύσει, δημιουργήσαμε μία πλατφόρμα η οποία αποτελεί έναν ιστότοπο συνάντησης για εκείνους που ζητούν και προσφέρουν υπηρεσίες. Έτσι αφενός δίνεται η δυνατότητα στον καθέναν να λύσει άμεσα το πρόβλημά του χωρίς να μετακινηθεί από το σπίτι του, χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο στην αναζήτηση του καταλληλότερου να παράσχει την υπηρεσία και χωρίς το άγχος εάν η επιλογή ήταν τελικά η καλύτερη και η οικονομικότερη. Αυτό γίνεται αντιληπτό παρακάτω, όταν θα γίνει κατανοητή η λειτουργία του site.

Αφετέρου δε υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες ή ιδιώτες που, μολονότι έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες, δυσκολεύονται να διαδώσουν στο κοινό αυτή τους την ιδιότητα ή την ετοιμότητά τους να προσφέρουν μια υπηρεσία. Ακόμα, υπάρχουν αυτοί οι οποίοι ζητούν να προσφέρουν μια υπηρεσία για ένα επιπλέον εισόδημα ή επίσης κατηγορίες ανθρώπων που θα ήθελαν να εξασφαλίσουν ένα χαρτζιλίκι, όπως π.χ. ένας φοιτητής που προσφέρεται να βγάζει βόλτα τον σκύλο του γείτονα ή μία φοιτήτρια η οποία προσφέρεται να κάνει την babysitter για τη βραδινή έξοδο του ζευγαριού ή μία νοικοκυρά που θα βοηθήσει στο σιδέρωμα των ρούχων μιας οικογένειας.

Η Doitforme λοιπόν δίνει τη δυνατότητα σε όλο αυτό το «εργατικό δυναμικό» να βγει από την αφάνεια, να συναντηθεί με τους πιθανούς «εργοδότες» του και να συμφωνήσει τον χρόνο, το μέρος, τους όρους και την αμοιβή της υπηρεσίας που προσφέρει. Η πλατφόρμα δεν υποκαθιστά μία εφημερίδα μικρών αγγελιών εύρεσης εργασίας, είναι ένα εργαλείο πλήρες, όπου ο καθένας δημιουργεί το δικό του προφίλ. Στην ουσία αποτελεί έναν φάκελο όπου θα παρουσιάζει όλα τα στοιχεία του, τις δεξιότητές του, τις γνώσεις του, τη φωτογραφία του, τις αξιολογήσεις που έχει αφήσει ως εργοδότης, αλλά και αυτές που έχει λάβει ως εργαζόμενος, καθώς και ό,τι άλλο νομίζει ότι θα αναδείξει τα προσόντα του.

Από την άλλη πάλι καθένας που χρειάζεται μία υπηρεσία θα κοινοποιήσει στην πλατφόρμα το αίτημά του. Θα δώσει τα στοιχεία του, θα ανεβάσει τη φωτογραφία του (εάν το επιθυμεί), θα περιγράψει λεπτομερώς το πρόβλημά του και, το κυριότερο, θα θέσει και το μέγιστο τίμημα που είναι διατεθειμένος να πληρώσει για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Έτσι λοιπόν γίνεται κατανοητή η διαφορά αυτής της εφαρμογής από τις άλλες του είδους, που απλώς προσφέρουν αγγελίες υπηρεσιών (όπως ο Χρυσός Οδηγός ή τηλεφωνικοί αριθμοί εταιριών κ.λπ.).

Ο αγοραστής υπηρεσίας ή «εργοδότης» έχει λοιπόν δύο επιλογές: η πρώτη είναι να επιλέξει πωλητή υπηρεσιών από αυτούς που ήδη υπάρχουν στην πλατφόρμα και η δεύτερη να βάλει το αίτημά του στον ανταγωνισμό, προσδοκώντας να επιτύχει ένα μικρότερο τίμημα από το μέγιστο που έχει ορίσει.

Και αυτή η επιλογή είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία. Αφού επιλέξεις πωλητή, αρκεί να κάνεις ένα κλικ στο κουμπί «do it» και αμέσως ειδοποιείται ο ενδιαφερόμενος με μήνυμα και εφόσον ανταποκριθεί μπορεί να αρχίσει ένας ιδιωτικός διάλογος (chat) μεταξύ τους. Αφού συμφωνήσουν και γίνει η πράξη, θα ακολουθήσει η πληρωμή ηλεκτρονικά, και ανάλογα με τον βαθμό ανταπόκρισης στις προσδοκίες του αποτελέσματος για κάθε έναν από τους δύο θα ακολουθήσει το ανέβασμα των σχετικών κριτικών (ως πωλητής και ως αγοραστής αντίστοιχα), που θα αποτελούν και τις σχετικές συστάσεις για μια νέα συνεργασία με άλλους μελλοντικούς πελάτες και θα εμφανίζονται στο προφίλ.

Όμως η πλατφόρμα προσφέρει και άλλες δυνατότητες που την κάνουν ξεχωριστή σε σχέση με όλες τις ανάλογες ή παραπλήσιες εφαρμογές που είναι σε λειτουργία. Όταν κάποιος δημιουργεί προφίλ για να προσφέρει υπηρεσίες, μπορεί να περιορίσει τον χώρο στον οποίο απευθύνεται. Έτσι λοιπόν μπορεί να επιλέξει, εάν η υπηρεσία που προσφέρει απαιτεί τη φυσική παρουσία του στον χώρο του αγοραστή (π.χ. υδραυλικός), να εμφανίζονται οι δημοσιεύσεις του μόνο σε συγκεκριμένη περιοχή, π.χ. στην πόλη του. Εάν όμως η υπηρεσία που προσφέρει δεν απαιτεί άμεσα τη φυσική παρουσία του στον χώρο του αγοραστή, τότε μπορεί να επιλέξει οι δημοσιεύσεις του να είναι ορατές παγκόσμια (π.χ. προγραμματιστής, designer κ.λπ.)! Έτσι λοιπόν και ο αγοραστής μπαίνοντας στην εφαρμογή μπορεί να ζητήσει υπηρεσίες από συγκεκριμένη τοποθεσία (πόλη) ή παγκόσμια ανάλογα με το είδος της υπηρεσίας που απαιτεί.

Είναι λοιπόν σημαντικό για κάθε χρήστη της εφαρμογής, αγοραστή ή κυρίως πωλητή υπηρεσίας, να δημιουργήσει ένα προφίλ όσο γίνεται πιο αξιόπιστο και πιο ολοκληρωμένο, όπου θα αναφέρει την εκπαίδευσή του, την εμπειρία του, τις πιστοποιήσεις του, ενδεχομένως φωτογραφίες από τις δουλειές του και κυρίως καλές αξιολογήσεις από πελάτες του, που αποτελούν τις συστάσεις για τις υπηρεσίες του. Έτσι λοιπόν το προφίλ του αποτελεί ένα curriculum vitae (βιογραφικό), μόνο που δεν υποβάλλεται σε έναν συγκεκριμένο εργοδότη, αλλά είναι μόνιμα σε θέαση σαν μια βιτρίνα ενός πολυκαταστήματος. Στην ουσία η Doitforme είναι ένα διαδικτυακό γραφείο για τον καθέναν.     

Για να διευκολύνουμε τους χρήστες σε μία πιο εύκολη και γρήγορη αναζήτηση, δημιουργήσαμε κατηγορίες επαγγελμάτων. Σε πρώτη φάση δημιουργήσαμε κατηγορίες όπως προγραμματιστές/designers, χειρωνακτικές εργασίες, μικροπωλητές και οικοτεχνίτες, υπηρεσίες καθαριότητας, εκπαίδευση, αισθητική, καθώς και την κατηγορία «άλλο», στην οποία καταχωρίζεις δημοσίευση που δεν ανήκει στις προηγούμενες κατηγορίες. Αλλά αυτό μόνο για αρχή. Η πράξη θα δείξει εάν χρειαστεί να δημιουργηθούν νέες κατηγορίες ή υποκατηγορίες στο μέλλον.

 

doit3

 

Ποιοι είμαστε

Είμαστε μια ομάδα φοιτητών πολυτεχνείου η οποία πρωτοσυστάθηκε τον Μάρτιο του 2017 με σκοπό να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα. Κάναμε πολλές θυσίες για να υλοποιήσουμε το όλο εγχείρημα, αφού αφιερώσαμε αμέτρητες ώρες στον σχεδιασμό της πλατφόρμας, μηδενίζοντας τον ελεύθερο χρόνο μας και πολλές φορές εις βάρος της παρακολούθησης των μαθημάτων μας. Έπειτα από πολλές παλινωδίες βάλαμε τις ιδέες μας σε μία τάξη για το πώς ακριβώς θα έπρεπε να είναι η πλατφόρμα.

Κάθε άτομο στην ομάδα είχε από έναν διαφορετικό, συγκεκριμένο ρόλο, αλλά οι τελικές αποφάσεις παίρνονταν με συνδιαμόρφωση απόψεων, πράγμα το οποίο πολλές φορές ομολογούμε ότι ήταν πολύ δύσκολο. Στη συνέχεια με τους πενιχρούς πόρους μας χρηματοδοτήσαμε την υλοποίηση της απόφασής μας από επαγγελματίες προγραμματιστές. Αλλά το πρώτο αποτέλεσμα δεν μας ικανοποίησε, παρ’ όλο που λανσάραμε την πρώτη έκδοσή μας στην πόλη μας, στον Βόλο, και πετύχαμε να έχουμε κάποιες εκατοντάδες χρηστών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σε αυτή την πρώτη έκδοση μας επέτρεψαν να βελτιώσουμε τη δεύτερη έκδοση και να διευκολύνουμε την περιήγηση των χρηστών.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με το διαδίκτυο, τουλάχιστον στον τομέα της εργασίας. Ο επαγγελματίας είναι ακόμα καχύποπτος απέναντι στο διαδίκτυο και δεν είναι τόσο εύκολο να τον πείσεις να εργαστεί μέσα από αυτό.

Ένα αρκετά ενθαρρυντικό στατιστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το 3% των ελεύθερων επαγγελματιών παγκοσμίως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εργαστούν (προσοχή: όχι τον υπολογιστή ως μέσο εκπόνησης της εργασίας, αλλά το διαδίκτυο). Άρα τα επόμενα χρόνια προβλέπεται μία ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου στην εργασία.

Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο για εμάς είναι ότι η πλατφόρμα μας δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας. Όπως το διαδίκτυο δεν περιορίζεται σε εθνικά σύνορα, έτσι και η πλατφόρμα μας απευθύνεται όπου υπάρχει διαδίκτυο. Γίνεται δηλαδή παγκόσμια. Έτσι αρχικά ένας χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων γλωσσών (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά) και θα προστεθούν και άλλες γλώσσες στο μέλλον. Γι’ αυτό και επιλέξαμε και το link www.doitforme.eu.

Ένα εγχείρημα πολύ φιλόδοξο, αλλά και πολύ δύσκολο. Η δυσκολία συνίσταται στο να γνωστοποιηθεί το site στο πλατύ κοινό. Η όλη προσπάθειά μας πρέπει να συγκεντρωθεί στη διάδοση του site και στην κατανόηση των δυνατοτήτων που προσφέρει. Εμείς από τη μεριά μας προσπαθήσαμε να το απλοποιήσουμε όσο μπορούσαμε περισσότερο ακολουθώντας ως πρότυπο τη δομή γνωστής μαζικής εφαρμογής με τη χρήση της οποίας το κοινό έχει εξοικειωθεί.

Η φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε και εμείς με την εφαρμογή μας και να διευκολύνουμε την καθημερινότητα όλων μας. Γι’ αυτό μη διστάσετε να εγγραφείτε στην πλατφόρμα www.doitforme.eu. Η εγγραφή είναι τελείως δωρεάν και προς το παρόν οι συναλλαγές δεν έχουν καμία επιβάρυνση. Επωφεληθείτε λοιπόν και καλές συνεργασίες.


Η ομάδα της πλατφόρμας Doitforme:

Luigi Goulianos, CEO & founder,

Youssef Reda, CTO & co-founder,

Themistoklis Sgouridis, senior developer

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn