epanast.jpg

Οι περισσότεροι από εμάς, στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου, κάνουμε μία ανασκόπηση όλων αυτών που θέλαμε να κάνουμε μέσα στη χρονιά και εστιάζουμε σε αυτά που δεν καταφέραμε. Βάζουμε νέους στόχους και ετοιμάζουμε λίστες -τουλάχιστον οι πιο οργανωτικοί- για όλα αυτά που θέλουμε οπωσδήποτε να πετύχουμε μέσα στον νέο χρόνο.

«New Year’s Resolutions» λοιπόν, αυτή τη χρονιά όμως η προσωπική μου επιλογή είναι «A New Year΄s Revolution» να είναι δηλαδή αυτή η χρονιά μία επανάσταση ενάντια σε όλα εκείνα που με καθηλώνουν και εμποδίζουν την ατομική και επαγγελματική μου ανάπτυξη.

Ακολουθεί η προσωπική μου λίστα με 11 αποφάσεις για πράγματα που θέλω να καταφέρω το 2018 και ελπίζω να τη βρείτε ενδιαφέρουσα!

Να ξεκινάω την κάθε μου ημέρα με κάτι που με ενθαρρύνει και με εμπνέει

Κάθε πρωί που ξυπνάμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Αν αφήσουμε αυτά τα προβλήματα να μας καταβάλουν, θα διογκωθούν και δεν θα λυθούν ποτέ. Ένας απλός τρόπος για να διατηρήσουμε μία θετική στάση καθημερινά είναι να βρίσκουμε κάτι που μας ενθαρρύνει και γιατί όχι, να μας εμπνεύσει, να μας δώσει ιδέες για τη λύση των προβλημάτων μας, ή απλά να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να δούμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Μπορεί να είναι μία φωτογραφία, ένα τραγούδι που θα ακούσουμε, ένα γνωμικό που θα διαβάσουμε. Η έμπνευση είναι εντελώς προσωπική υπόθεση. Σημασία έχει να βρεις κάτι που θα το έχεις στο μυαλό σου όλη την ημέρα και θα ενθαρρύνει τη δημιουργικότητά σου!

Να παραμένω κοινωνικά δικτυωμένη

Είμαστε κοινωνικά όντα. Και υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το να είμαστε κοινωνικοί είναι εντελώς απαραίτητο για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Για κάποιους ανθρώπους είναι αδύνατο να μείνουν μόνοι τους, ενώ άλλοι είναι πολύ ευτυχισμένοι στη μοναχικότητα. Ωστόσο η απομόνωση πρέπει να έχει όρια. Αναμφισβήτητα απολαμβάνω τις μοναχικές μου ώρες, μάλιστα θεωρώ θησαυρό τον χρόνο που περνάω μόνη μου, ώστε να σκεφτώ, να σχεδιάσω, να είμαι παραγωγική. Απολαμβάνω όμως εξίσου το να κάνω πράγματα με άλλους, να μοιράζομαι δραστηριότητες, στιγμές, ιδέες και συναισθήματα, είτε διά ζώσης είτε και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (social media). Η επαφή με τους άλλους με βοηθάει να αναπτύσσω κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που είναι εντελώς απαραίτητες στην επαγγελματική μου εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην προσωπική μου βελτίωση.

Να μαθαίνω κάθε μέρα κάτι καινούριο

«Όποιος σταματά να μαθαίνει είναι γέρος, είτε είναι είκοσι είτε ογδόντα χρονών. Όποιος συνεχίζει να μαθαίνει παραμένει νέος» (Henry Ford). Ζούμε σε έναν πολύπλοκα θαυμαστό κόσμο που καθημερινά μπορούμε να ανακαλύπτουμε και να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμη, όπως θέματα του επαγγελματικού μας τομέα, θέματα που αφορούν τις δεξιότητές μας, την προσωπική μας ανάπτυξη και δεκάδες άλλα. Ας εκμεταλλευτούμε την κάθε μας ημέρα, μαθαίνοντας νέα πράγματα.

Να σταματήσω να είμαι αναβλητική

Αυτό είναι κάτι που πονάει και δυστυχώς βρίσκεται κάθε χρονιά στη λίστα των αποφάσεών μου. Αναβάλλω για αργότερα τις πιο σημαντικές μου εργασίες, γιατί είμαι απασχολημένη με λιγότερο σημαντικά πράγματα. Προσδοκώ να έχω περισσότερο χρόνο και καλύτερη διάθεση στο μέλλον για να ξεκινήσω να κάνω τις εργασίες μου και να τις κάνω σωστά. Αποτέλεσμα; Κάθε φορά που πλησιάζει μία χρονική προθεσμία, μου προκαλεί κρίση άγχους. Αν αισθάνεστε έτσι, τότε μάλλον πάσχετε και εσείς από το σύνδρομο της αναβλητικότητας. Για να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να καταφέρουμε. Το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψουμε τι προσπαθούμε να αποφύγουμε και να σχεδιάσουμε να το αντιμετωπίσουμε αμέσως. Το σημαντικό είναι να βρούμε ποιοι είναι οι «κλέφτες» του χρόνου και της ενέργειάς μας και αν πραγματικά μας δίνουν χαρά. Γνωρίζω καλά ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσω την αναβλητικότητά μου, αλλά είμαι διατεθειμένη να κάνω σημαντική προσπάθεια αυτή τη χρονιά.

Να γίνω πιο ενεργητική

Δυστυχώς, η ρουτίνα της καθημερινότητας (δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις) μας οδηγεί στην παραμέληση του εαυτού μας. Πόσες φορές δεν αισθανόμαστε ανίκανοι να κάνουμε οτιδήποτε, σαν να έχουμε χάσει την όρεξή μας για τη ζωή, σαν να μη θέλουμε να πετύχουμε τίποτα; Εκείνες τις στιγμές είναι που πρέπει να ενεργοποιήσουμε την εσωτερική μας δύναμη, να θυμηθούμε τα πράγματα που μας αρέσουν πραγματικά να κάνουμε και να κινητοποιηθούμε άμεσα. Το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου είναι επένδυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται τόσο σκληρά που ξεχνούν στην κυριολεξία τον εαυτό τους, αλλά και τους ανθρώπους που είναι ο κόσμος τους. Το να είμαστε ενεργητικοί μας βοηθάει να έχουμε ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής μας και να αντλούμε χαρά.

Να αποβάλω το στρες

Το να έχεις ένα δημιουργικό άγχος είναι ίσως και απαραίτητο, το ζήτημα είναι να αποφύγεις να είσαι μόνιμα σε μία κατάσταση αγωνίας, κυρίως στην εργασία σου. Γιατί αποδεδειγμένα αυτό βλάπτει και την απόδοσή σου και τις σχέσεις με τους συναδέλφους και κυρίως την υγεία σου. Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα και ραβδιά που να μειώνουν το στρες. Ο καθένας από εμάς έχει να βρει τη δική του ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή, ακολουθώντας ίσως τη «συνταγή των δύο βημάτων για το στρες»: 1) Μην παιδεύεστε με μικροπράγματα. 2) Να θυμάστε ότι όλα είναι μικροπράγματα (Tony Robbins).

Να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και να μάθω να αρπάζω ευκαιρίες

Κάνοντας μία ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, συνειδητοποιώ ότι άφησα πολλές ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες, λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Δίστασα να μιλήσω όταν έπρεπε, αρνήθηκα επαγγελματικές προτάσεις, γιατί πίστευα ότι δεν ήμουν έτοιμη. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που έχω να κάνω για να έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου είναι να τοποθετώ τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Ένα βουνό είναι ένα βουνό και μία πεδιάδα είναι μία πεδιάδα. Το να «βλέπω» μία πεδιάδα ως βουνό σίγουρα δεν είναι ρεαλιστικό. Τα σενάρια με τις αβάσιμες υποθέσεις πρέπει να σταματήσουν. Ακόμη και αν υπάρχουν ζητήματα που δεν τα κατέχω, έχω πάντα τη δυνατότητα να τα μάθω, να αποκτήσω περισσότερη επαγγελματική γνώση και εφόδια, ώστε να ανταποκριθώ. Και πάντα μπορώ να τολμάω να ζητάω βοήθεια από άτομα με μεγαλύτερη γνώση στο αντικείμενο. Γιατί στην εποχή μας πια ο μόνος τρόπος να αναπτύξεις τη δουλειά σου είναι να εξερευνήσεις νέες ευκαιρίες και να εμπλακείς σε νέες ιδέες. Σημαντικό: Να απομακρυνθώ από άτομα που με υποτιμούν και με κάνουν να αμφιβάλλω για τις ικανότητές μου!

 

Να έχω τουλάχιστον μία εθελοντική δράση και να συμβάλω στην κοινότητα

Σε μια ατομικιστική εποχή που θέλει το άτομο επίκεντρο όλων των αξιών και επιτευγμάτων, ας κάνουμε τη διαφορά μετατρέποντας το εγώ στο εμείς. Οι δράσεις εθελοντισμού προσφέρουν αφενός στην κοινότητα και αφετέρου στους ίδιους τους εθελοντές, οι οποίοι βιώνουν ικανοποίηση, πληρότητα και το απίστευτο αίσθημα της αποστολής. Για κάθε χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία υπάρχει και μία κατάλληλη εθελοντική δράση. Εξετάζοντας προσεκτικά τις ικανότητές μας και τα ενδιαφέροντά μας, σίγουρα θα βρούμε και τον χρόνο να ασχοληθούμε εθελοντικά προσφέροντας αγάπη στους συνανθρώπους μας.

Να διαχειρίζομαι καλύτερα τον χρόνο μου

Ο χρόνος είναι ένα πολύτιμο δώρο που δυστυχώς όλοι το θεωρούμε δεδομένο, ενώ είναι περιορισμένο. Δεν αγοράζεται και δεν αποθηκεύεται. Το να τον διαχειριζόμαστε με σοφία λοιπόν, μας βοηθάει να ελέγξουμε τη ζωή μας, το άγχος μας και την ενέργειά μας. Μας βοηθάει να γινόμαστε ευέλικτοι και να ανταποκρινόμαστε σε αλλαγές και σε νέες ευκαιρίες. Η καλή διαχείριση του χρόνου προϋποθέτει να έχουμε στόχους, να προγραμματίζουμε και να οργανώνουμε. Να ξέρουμε να βάζουμε προτεραιότητες και να μάθουμε να λέμε όχι ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Να γίνω περισσότερο δημιουργική

Όλοι είμαστε δημιουργικοί. Κάποιοι περισσότερο, κάποιοι λιγότερο, αλλά όλοι αν πιστέψουμε στις ικανότητές μας, μπορούμε να γίνουμε δημιουργικά άτομα. Δημιουργία δεν είναι μόνο να φτιάξεις κάτι εντελώς νέο. Δημιουργία είναι και το να δώσεις νέα προοπτική σε κάτι δεδομένο. Πρέπει να έχεις πάθος και αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή για να δώσεις πνοή στις ιδέες σου. Και βέβαια σκληρή, καθημερινή δουλειά. Να αναζητάς διαρκώς ιδέες παντού. Σε ό,τι βλέπεις, ακούς, διαβάζεις και γενικά αντιλαμβάνεσαι με τις αισθήσεις ή το ένστικτό σου.

Να μάθω πώς θα γίνω ευτυχισμένη με τη ζωή μου

Τις περισσότερες φορές αναζητάμε την ευτυχία στα πράγματα που έχουμε ή επιθυμούμε να αποκτήσουμε, καθώς και στα συναισθήματα που μας δημιουργούν οι άλλοι. Μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν και ονειρευόμαστε το μέλλον αγνοώντας εσκεμμένα την πιο βασική αλήθεια. Κλισέ, αλλά η αληθινή ευτυχία είναι εσωτερική προσωπική υπόθεση του εδώ και τώρα! Το να γκρινιάζω μόνιμα για το πόσο άδικη είναι η ζωή, πόσο άσχημα φέρονται οι συνάνθρωποί μου, το να περιμένω πάντα από τους άλλους να αλλάξουν ή το να περιμένω ότι κάποιο μελλοντικό γεγονός θα μου φέρει ευτυχία δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Στόχος λοιπόν είναι να βλέπω αντικειμενικά τον εαυτό μου στο εδώ και τώρα και να κάνω εγώ εκείνες τις αλλαγές που χρειάζομαι για να βρίσκω χαρά. Γιατί από μικρή έμαθα να λέω: «ό,τι με ενοχλεί μπορώ να το αλλάξω».

Δεν γνωρίζω αν θα πετύχω όλους τους παραπάνω στόχους, το βέβαιο είναι ότι θα προσπαθήσω πολύ για όλους. Και η προσπάθεια οδηγεί το ταλέντο στην ικανότητα και την ικανότητα στα αποτελέσματα, άρα μετράει διπλά.

Εύχομαι από καρδιάς μία υπέροχη, δημιουργικά επαναστατική νέα χρονιά!

Ρεβέκκα Τσιπνή,

Σύμβουλος επιχειρήσεων,

creative-attitude.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn