jan20lezada900x600.jpg

 

Τηλεργασία: Μέσα σε όλους τους καινούργιους όρους που μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια, εξοικειωθήκαμε ξαφνικά και με την έννοια της απομακρυσμένης εργασίας. Μια μορφή καθημερινότητας που είχαμε συσχετίσει με επαγγέλματα που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με το διαδίκτυο. Development, online marketing, blogging.

Είτε μέχρι σήμερα είχατε κάποια εμπειρία με την εργασία από το σπίτι είτε όχι, κατά πάσα πιθανότητα έχετε καταλήξει κι εσείς στο ακόλουθο συμπέρασμα: εδώ τα πράγματα λειτουργούν εντελώς διαφορετικά. Η βασική αλήθεια που ισχύει είναι: δεν μπορούμε να αναπαράγουμε το περιβάλλον ενός επαγγελματικού γραφείου στο σπίτι ούτε το αντίθετο. 

Μόλις το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τα πράγματα γίνονται αυτομάτως ευκολότερα. Στη συνέχεια, βάζοντας κάποιους βασικούς κανόνες οριοθέτησης, κατά κύριο λόγο σε εμάς, μπορούμε να λειτουργήσουμε ως επαγγελματίες καθώς εργαζόμαστε από το σπίτι. 

Ας σας συστηθώ

Με λένε Φωτεινή και εργάζομαι από το σπίτι μου από το 2010. Η εργασία με έδρα το σπίτι είναι ιδανική λύση για έναν νέο επαγγελματία, γιατί μειώνει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα έναρξης και συντήρησης μιας επιχείρησης. Το αντικείμενο του online marketing έκανε τα πράγματα ακόμα ευκολότερα. 

Ευτυχώς αυτό το περιβάλλον εργασίας μού ταίριαξε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα ήταν εύκολα από την αρχή. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ξεκίνησα κάνοντας τα πάντα λάθος. Έτσι, στη συνέχεια, όταν έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα επέστρεψα και πάλι στο ελεύθερο επάγγελμα με έδρα το σπίτι, πήρα την απόφαση να πάρω όλα μου τα λάθη, να τα μελετήσω και να ξεκινήσω σωστά.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τις δικές μου συνήθειες για μια ισορροπημένη καθημερινότητα σε ένα σπίτι που περιλαμβάνει προσωπική και επαγγελματική ζωή. Με έχουν βοηθήσει πολύ, εύχομαι να βοηθήσουν κι εσάς.

«Εργασία από το σπίτι; Είσαι πολύ τυχερή!»

Είναι μια πρόταση που ακούμε συχνά όταν λέμε όταν εργαζόμαστε από το σπίτι. Δεν θα σας πω ψέματα, για μένα είναι μια ιδανική κατάσταση. Δεν είναι όμως κάτι εύκολο. Αυτό το ιδανικό χρειάζεται να το κατακτήσουμε μέσα από κανόνες και μια πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση έρχεται στο γεγονός ότι όλα αυτά χρειάζεται να τα θέσουμε εμείς σε εμάς. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά από ένα επαγγελματικό γραφείο, που έχει ήδη μια καθημερινότητα την οποία καλούμαστε να ακολουθήσουμε. 

 

Η παραγωγικότητα και η απόδοσή μας βρίσκονται στα χέρια μας

Οριοθέτηση: Η βασική μας πρόκληση

Το σπίτι έχει πάντα ως πρωταρχικό σκοπό τη φιλοξενία της προσωπικής ζωής των ανθρώπων που μένουν σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι πάντα θα υπερτερεί στη μάχη με το εργασιακό περιβάλλον που καλούμαστε να δημιουργήσουμε μέσα σε αυτό. 

Έτσι λοιπόν, μια από τις προτεραιότητές μας είναι να γράψουμε τους δικούς μας κανόνες, απαντώντας στην ερώτηση: «Τι σημαίνει για μένα να εργάζομαι από το σπίτι;»

Στη συνέχεια, αφού καταλήξουμε σε αυτούς τους κανόνες, χρειάζεται να τους επικοινωνήσουμε στα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού. Δεν είναι υποχρεωμένοι να τους γνωρίζουν, δεν είναι δική τους δουλειά. Η αρχή θα γίνει από εμάς. Έπειτα το περιβάλλον θα προσαρμοστεί στα δικά μας όρια.

Ακολουθούν λοιπόν ορισμένοι από τους δικούς μου κανόνες:

Ορίστε το γραφείο σας μέσα στο σπίτι

Σε ποιο σημείο του σπιτιού θα εργάζεστε; Χρειάζεται να το κάνετε ξεκάθαρο στο μυαλό σας, για να το βοηθήσετε. Είναι σαν να του λέτε: «Όταν βρισκόμαστε σε αυτά τα τετραγωνικά, εργαζόμαστε».

Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε συνειδητά, αλλά για το μυαλό, αυτό είναι μεγάλη βοήθεια. Θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, γιατί θα σας βάλει αυτόματα σε ένα περιβάλλον εργασίας. 

Φτιάξτε το γραφείο σας όπως ακριβώς σας αρέσει. Είπαμε, εργαζόμαστε από το σπίτι. Έχουμε όλο το ελεύθερο να εκμεταλλευτούμε το φιλικό του περιβάλλον και να δημιουργήσουμε έναν χώρο στα δικά μας μέτρα και σταθμά.

Αφήστε τις πιτζάμες σας στο υπνοδωμάτιο

Η λογική εδώ είναι η ίδια με το γραφείο. Κάντε ένα πείραμα. Δοκιμάστε να καθίσετε μια μέρα στο γραφείο με τις πιτζάμες. Την επόμενη ημέρα επιλέξτε να βάλετε ρούχα που θα φορούσατε έξω. Έστω, κάτι απλό, ένα τζιν και μια μπλούζα. Παρατηρήστε τη διαφορά και κρατήστε ό,τι βοηθά τη συγκέντρωσή σας.

Ορίστε ξεκάθαρες ώρες γραφείου

Δεν είναι ανάγκη να είναι κάθε μέρα οι ίδιες. Εδώ εκμεταλλευόμαστε και πάλι την ελευθερία που μας δίνει η εργασία από το σπίτι. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να πηγαίνετε σε ένα πρωινό τμήμα γιόγκα ή να ετοιμάζετε τα παιδιά σας για το σχολείο με μεγαλύτερη άνεση και να ξεκινάτε την εργασία σας στις 11:00, δεν σας εμποδίζει κανείς. 

Είναι όμως σημαντικό να έχετε ξεμπερδέψει με ό,τι έχει να κάνει με την προσωπική σας ζωή πριν από τις 11:00, ώστε όταν θα καθίσετε στο γραφείο, να έχετε μια ξεκάθαρα ορισμένη ώρα για την εργασία σας. 

Εκείνη την ώρα δεν σας νοιάζουν τα άπλυτα πιάτα στην κουζίνα ή τα ασιδέρωτα ρούχα στο δωμάτιο. Θα ασχοληθείτε και πάλι μαζί τους όταν η ώρα εργασίας έχει τελειώσει.

Δημιουργήστε τη δική σας ρουτίνα

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα όρια ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή στο σπίτι είναι λεπτά και μπορούν άνετα να μπερδευτούν. Έτσι λοιπόν, αν δεν λειτουργήσουμε έξυπνα, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια χαοτική καθημερινότητα, όπου θα τρέχουμε να ικανοποιήσουμε όλους και όλα ταυτόχρονα. 

Από την προσωπική μου εμπειρία, το καλύτερο αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση είναι μια πολύ συγκεκριμένη εβδομαδιαία ρουτίνα. Σήμερα που σας γράφω αυτό το άρθρο, έχω ένα αναλυτικό σημειωματάριο στο οποίο έχω ορίσει στον εαυτό μου:

  • Ποιες ώρες βρίσκομαι στο γραφείο;
  • Ποιες είναι η βασικές εργασίες που χρειάζεται να γίνουν για κάθε project μου κάθε εβδομάδα;

Αλλά και:

  • Ποια ημέρα της εβδομάδας βάζω πλυντήριο ρούχων;
  • Ποια ημέρα της εβδομάδας σιδερώνω τα πλυμένα μου ρούχα;
  • Κάθε πότε μαγειρεύω και ποια στιγμή της ημέρας κάνω παύση για το κυρίως γεύμα μου;

Καθώς και όλα τα υπόλοιπα μικροπράγματα της καθημερινότητας που απαιτούν την προσοχή μου σε επαγγελματική και προσωπική ζωή. Το σημαντικό εδώ είναι όλα να λειτουργούν μεταξύ τους αρμονικά ώστε μια υποχρέωση να μην επεμβαίνει σε κάποια άλλη.

Ξεκινήστε την ημέρα σας σωστά

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα μάτια σας μέχρι την ώρα που θα πατήσετε το κουμπί on στον υπολογιστή. Δεν είμαστε μηχάνημα, και αυτό δεν είναι ντροπή. 

Βάλτε μουσική που σας αρέσει, κάντε διαλογισμό ή απολαύστε το πρωινό σας βλέποντας ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σας σειρά. Τι σας αρέσει και σας ξεκουράζει περισσότερο; Ό,τι κι αν είναι, αποτελεί το κατάλληλο κίνητρο για να ξεκινήσει σωστά η ημέρα. Άλλωστε δεν είναι ότι έχετε να διανύσετε μεγάλη απόσταση από το σπίτι στο γραφείο. Εκμεταλλευτείτε το.

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές:

Επενδύστε σε μια καλή σύνδεση διαδικτύου

Ένα από τα θετικά που μας έφερε αυτή η περίοδος την οποία διανύουμε είναι ότι μπορούμε να βρούμε υψηλές ταχύτητες διαδικτύου και στις οικιακές συνδέσεις και μάλιστα σε καλές τιμές. Αν λοιπόν βλέπετε ότι η απομακρυσμένη εργασία ήρθε στη ζωή σας για να μείνει, καλό είναι να επενδύσετε σε ένα πακέτο σύνδεσης της τάξεως των 50 Mgbps. 

Πιο συγκεκριμένα, σας προτείνω να συνδέσετε τον υπολογιστή σας με καλώδιο Ethernet και να μην αρκεστείτε στο wi-fi του σπιτιού. Θα δείτε σημαντική διαφορά και θα κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, σας προτείνω να ρωτήσετε κάποιον τεχνικό, αν υπάρχει λύση σε σχέση με τα δεδομένα του σπιτιού σας.

Φροντίστε τον εξοπλισμό σας

Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Σίγουρα δεν θέλουμε να τον χάνουμε περιμένοντας μια σελίδα να ανοίξει σε έναν φορτωμένο και ταλαιπωρημένο υπολογιστή. Αντίστοιχα είναι κρίμα να μην μπορούμε να διαχειριστούμε κάτι έκτακτο από το κινητό μας τηλέφωνο και να πρέπει να επιστρέψουμε άρον άρον στο σπίτι από τη βόλτα μας για να το λύσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε την ευκολία και την άνεση που σας προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία μέσα από τα κατάλληλα εργαλεία. Δεν είναι ανάγκη να τρέξετε στο πλησιέστερο κατάστημα για να αγοράσετε ό,τι πιο ακριβό. Αφιερώνοντας τον κατάλληλο χρόνο και ενδιαφέρον για το επάγγελμά σας, θα μπορέσετε να φτιάξετε τον δικό σας συνδυασμό μηχανημάτων στον προϋπολογισμό που σας εξυπηρετεί. 

 

arthro1

Αν κάνετε συναντήσεις μέσω video, φροντίστε την κάμερα και την εικόνα σας

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Δώστε την επαγγελματική εικόνα που θέλετε να μεταφέρετε στους άλλους, φροντίζοντας το περιβάλλον που φαίνεται μέσα από την κάμερά σας.

Αγοράστε ένα ζευγάρι γυαλιά υπολογιστή

Υπάρχουν πλέον πολλές αναφορές στη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το blue light της οθόνης στα μάτια και τον εγκέφαλό σας. Η καλύτερη λύση σε αυτό είναι ένα ζευγάρι γυαλιά που μας προστατεύουν από την ακτινοβολία της οθόνης. Επιπρόσθετα, φροντίζετε να κλείνετε πάντα όλες τις οθόνες μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. 

Για παράδειγμα: Σας απασχολεί διαρκώς το ότι δεν βρίσκετε χρόνο για διάβασμα; Να η ευκαιρία!

arthro4

Εξοικειωθείτε με όλα τα ψηφιακά εργαλεία που χρειάζεστε

Ναι, μπορεί να μη σας αρέσουν όλα αυτά και να νιώθετε ότι δεν το έχετε καθόλου με την τεχνολογία. Σε αυτή την περίπτωση όμως νομίζω ότι δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να εξοικειωθείτε με όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται. 

Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζετε τα πάντα! Σε αυτά όμως που σας χρειάζονται, πρέπει να αποβάλετε τον φόβο του αγνώστου και να τους αφιερώσετε χρόνο για να αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε ως επαγγελματίες.

Για το κλείσιμο, ας επιστρέψουμε λίγο στα θέματα της προσωπικής / επαγγελματικής μας ισορροπίας

Να μην ξεχνάμε τη ζωή

Όσο εύκολο είναι να απορροφηθούμε στην προσωπική μας ζωή μέσα στο σπίτι, άλλο τόσο κινδυνεύουμε να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας. Για την ακρίβεια, αυτό έγινε ακόμα ευκολότερο μέσα σε αυτή την κατάσταση της πανδημίας. Η απομόνωση και η ζωή μέσα στο σπίτι ευνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, μια και έτσι χρειάστηκε να γίνει.

Μια τέτοια κατάσταση όμως δεν είναι υγιής. Μπορούμε να το καταλάβουμε από όσα βλέπουμε κι ακούμε τους τελευταίους μήνες. Ως άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Αντίστοιχα ως μέλη αυτού του πλανήτη είμαστε μέρος της φύσης. Όταν λοιπόν χάνουμε την επαφή μας με τους υπόλοιπους ανθρώπους ή με τη φύση, διαταράσσεται κάποιο μέρος της ισορροπίας μας. Εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.

Αν λοιπόν παρατηρείτε ότι αρχίζετε να συνηθίζετε στη μοναξιά και στο σπίτι, χτυπήστε το καμπανάκι του κινδύνου και μπείτε σε διορθωτικές κινήσεις. Μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και κανονίστε ένα ραντεβού. Αν μπορείτε να το συνδυάσετε και με περπάτημα κάπου στη φύση, ακόμα καλύτερα.

Θα δείτε ότι, ενώ αρχικά μπορεί να βαρεθείτε να το κάνετε, όταν θα επιστρέψετε από τη βόλτα σας θα νιώθετε πολύ καλύτερα. Ίσως να σας απασχολούν τα μισά από όσα σας απασχολούσαν πριν από τη βόλτα σας.

Είναι ωραίο να παθιαζόμαστε με την εργασία μας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ζωή περιλαμβάνει κι άλλα κομμάτια, επίσης σημαντικά. Ένα βασικό πλεονέκτημα της απομακρυσμένης εργασίας είναι ότι μας επιτρέπει να τα συμπεριλάβουμε όλα στην καθημερινότητά μας, μια και δεν είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε σε ένα γραφείο για συγκεκριμένες ώρες.

Το σημαντικό όμως εδώ είναι να λειτουργήσουμε έξυπνα με γνώμονα την αποδοτικότητά μας, αλλά και την ψυχική μας υγεία.

arthro2

Συνοψίζοντας

Η τηλεργασία φαίνεται να ήρθε στη ζωή μας για να μείνει. Αν το σκεφτούμε καλά, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Η απομακρυσμένη εργασία μάς δίνει την ευκαιρία να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας όπως μας εξυπηρετεί και ταυτόχρονα να αυξάνουμε την αποδοτικότητά μας. Το καλύτερο είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου επιθυμούμε και να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους ανεξαρτήτως συνόρων. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης πολλαπλασιάζονται!

Η αλήθεια είναι όμως ότι χρειάζεται ισορροπία έτσι ώστε εκτός από μια επιτυχημένη καριέρα να έχουμε και μια ευτυχισμένη ζωή. Αυτό δεν θα έρθει από μόνο του. Χρειάζεται να κάνουμε μια προεργασία και να δημιουργήσουμε το δικό μας ιδανικό περιβάλλον.

Όταν το κάνουμε αυτό, σταδιακά ανοίγουμε την πόρτα σε μια ξεκούραστη καθημερινότητα που περιλαμβάνει στιγμές επαγγελματικής επιτυχίας, αλλά και όμορφες εμπειρίες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Εσείς ποιο ιδανικό περιβάλλον απομακρυσμένης εργασίας θα δημιουργήσετε;

Φωτεινή Βαβίτσα

I am an Economist by profession but a Business Mentor by heart!

Σπούδασα Οικονομικά στο ΑΠΘ, όπου συνέχισα το μεταπτυχιακό μου στην Πληροφορική & Διοίκηση. Από την πρώτη στιγμή ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με το marketing και την επιχειρηματικότητα.

Σήμερα, ως ελεύθερη επαγγελματίας, προσφέρω σεμινάρια και υπηρεσίες προσωπικής συμβουλευτικής. Ταυτόχρονα, συνεχίζω να συνεργάζομαι με επιχειρήσεις στο κομμάτι του copywriting. Μέσα από κάθε συνεργασία μου μοιράζομαι την εμπειρία και τη γνώση μου με ανθρώπους και επιχειρήσεις που θέλουν να ανακαλύψουν και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην αγορά.

Website: https://foteini.me/

Like me on Facebook

Follow me on Instagram

Connect with me on LinkedIn

Photo credits: Δημήτρης Σταμάτης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn