ergasia-koinwniaba.jpg

 

Αφετηρία

Όταν βρίσκεσαι στην αφετηρία, είσαι γεμάτος/η ενέργεια να διατρέξεις το μονοπάτι, πανέτοιμος να πετύχεις τον στόχο που έχεις ανακαλύψει και έχεις τελικά μπροστά σου. Νιώθεις δυνατός/ή, έχεις τον έλεγχο. Στην αφετηρία έχεις σχέδιο αλλά συγχρόνως διακατέχεσαι και από ένα σχετικό αλλά δημιουργικό στρες. Μια αγωνία ή, διαφορετικά, ένα έντονο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα που θα σας αποζημιώσει και θα σας ενθουσιάσει και για κάποιο απρόβλεπτο παράγοντα που ενδεχομένως να επηρεάσει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

 Προθάλαμος

Ο προθάλαμος είναι διαφορετικός. Εκεί γίνονται όλες οι απαραίτητες συναισθηματικές και πρακτικές διαδικασίες και ζυμώσεις μέχρι να φτάσεις στην αφετηρία. Δηλαδή η συγκέντρωση πληροφοριών, η αξιολόγηση, η ανατροφοδότηση, η διαχείριση των συναισθημάτων, όπως η ανασφάλεια, η έλλειψη συγκεκριμένου στόχου, το άγνωστο, η έλλειψη διαύγειας, το μετέωρο βήμα και, φυσικά, η ανακάλυψη των νέων στόχων του νέου προορισμού και το σχέδιο, το μονοπάτι προς αυτόν, η ανάκτηση του ελέγχου.

Συνοπτικά, στον προθάλαμο ικανοποιείται η ανάγκη της επανάκτησης του ελέγχου μέσω της ορθής αξιολόγησης των παραγόντων και ο ορισμός νέων στόχων.

Το εδώ και τώρα – Η σημερινή κατάσταση

Προσωπικά πιστεύω ότι είμαστε στον προθάλαμο και όχι ακόμη στην αφετηρία μιας νέας εποχής.

Τα νέα δεδομένα στο φυσικό, πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πάρα πολλά και συνεχώς μεταλλάσσονται. Οι αναταραχές και οι ακραίες συμπεριφορές, όπως και τα ακραία φαινόμενα (η παγκόσμια πανδημία και η υπερθέρμανση του πλανήτη), βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα δύο τελευταία χρόνια εντάξαμε νέες συνήθειες στην καθημερινότητά μας και βιώσαμε πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα στο προσωπικό αλλά και στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Θετικά και αρνητικά, διότι τα ετερώνυμα έλκονται, όπως η λύπη και η χαρά (θα γράψω περισσότερα γι’ αυτή τη διαπίστωση, που με εκπλήσσει, όπως και εσένα φαντάζομαι).
Επιπροσθέτως, συνεχίζουμε να ακροβατούμε ανάμεσα στην επιζητούμενη ασφάλεια και στην αναμφισβήτητη ανασφάλεια που προκύπτει από τις συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές.

«Προσωπικά πιστεύω ότι είμαστε στον προθάλαμο και όχι ακόμη στην αφετηρία μιας νέας εποχής.
Τα νέα δεδομένα στο φυσικό, πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι πάρα πολλά και συνεχώς μεταλλάσσονται. Οι αναταραχές και οι ακραίες συμπεριφορές, όπως και τα ακραία φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη»

Τρόποι να βγούμε από τον προθάλαμο

Για να μπορέσουμε να βγούμε από τον προθάλαμο της αβεβαιότητας και να πάμε στην αφετηρία μιας νέας πιο αντιπροσωπευτικής, ελεγχόμενης εποχής για τους λόγους που σας ανέφερα παραπάνω (διαύγεια, στόχευση, ενεργοποίηση, ενθουσιασμός), κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Το εδώ και τώρα.
Αξιολογώ, μετρώ τις πράξεις μου για να ξαναπάρω τον έλεγχο της ζωής μου στα χέρια μου. Μετρώ την απόδοσή μου σε αυτές, όχι τον εαυτό μου. Δεν επικρίνω τον εαυτό μου, παίρνω την πρόοδό μου στα χέρια μου, αποκτώ την αυτονομία μου, λαμβάνω τη θέση μου στην αφετηρία. Παίρνω τον έλεγχο της ζωής μου στα χέρια μου και διεκδικώ δυνατά τη χαρά της επίτευξης.


Το εδώ και τώρα όμως συμπεριλαμβάνει και τους άλλους ανθρώπους, το περιβάλλον, τις συνθήκες. Γι’ αυτό τον λόγο σάς ζήτησα να συμμετάσχετε σε μια έρευνα.

Η έρευνα

Σας ρώτησα όλους/ες μέσα από τα newsletters μου και τα social media πώς βιώσατε αυτή την εποχή. Τι σας δυσκόλεψε, τι σας διευκόλυνε και ποιες είναι οι σημερινές προσδοκίες σας. Μου απαντήσατε 100! Και σας είμαι ευγνώμων για την ουσιαστική συμμετοχή σας. Με αυτό τον τρόπο κατάφερα να βγάλω κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία, όπως σας υποσχέθηκα, θα μοιραστώ μαζί σας ώστε ο καθένας / η καθεμία να βγάλει τα δικά του και να εξοπλιστεί ώστε να επιβιώσει στον δικό του προθάλαμο με σκοπό να φτάσει με σταθερά βήματα στην αφετηρία μιας νέας εποχής αλλά και της δικής του νέας ζωής.

«Συνοπτικά σας αποκαλύπτω ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί μια νέα επικοινωνιακή καθημερινότητα, που να συνδέει τους ανθρώπους ουσιαστικά αλλά και να αναδεικνύει τα νέα ηγετικά χαρακτηριστικά για σήμερα και το μέλλον»

 

Βαρβάρα Ασημακοπούλου

Top Team & Executive Coach, συγγραφέας, ομιλήτρια, ιδρύτρια HRE

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8160255

www.BarbaraAsimakopoulou.com

Συνδέσου μαζί μου

https://www.linkedin.com/in/barbara-asimakopoulou-mba-pcc-16bb78b/
https://www.facebook.com/Barbara.Asimakopoulou.MyPage
https://www.instagram.com/barbaraasimakopoulou/
https://twitter.com/asimakop

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn