18a.jpg

 

Αγαπητέ/ή υποψήφιε/α, θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαστε από την ίδια μεριά, θέλουμε όσο το θέλεις κι εσύ να ταιριάζει το βιογραφικό σου στη θέση που επιθυμούμε να καλύψουμε. Τα κατάλληλα βιογραφικά είναι η χαρά των ανθρώπων που ασχολούμαστε με την επιλογή προσωπικού. Η δουλειά μου είναι να σε βοηθήσω να βρεις δουλειά και θα ήθελα να με βλέπεις ως συνεργάτη σου όταν στέλνεις βιογραφικό.

Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη σου να βρεις δουλειά. Έχω περάσει την αγωνία σου και δεν την ξεχνώ ποτέ, γι’ αυτό και πάντα σε αντιμετωπίζω με την ίδια τρυφερότητα και κατανόηση. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, αισθάνομαι ότι βάζεις τρικλοποδιές στον εαυτό σου. Η απελπισία δεν είναι καλός οδηγός, έχω την εντύπωση ωστόσο ότι ορισμένες λανθασμένες κινήσεις συχνά δεν προέρχονται καν από απελπισία, αλλά από άγνοια ή ακόμη και αδιαφορία.

Είμαι σίγουρη ότι έχεις συναντήσει διάφορες περιπτώσεις αγγελιών, εταιριών και επαγγελματιών, ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει εκεί έξω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθούμε από την προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προσωπικά αγαπάω και σέβομαι πάρα πολύ το επάγγελμά μου κι εσένα, όραμα μου είναι να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για να είναι αμοιβαία καλό το αποτέλεσμα.

Θα σου πω επιγραμματικά τι συναντώ και, αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε κάτι από τα παρακάτω, πιστεύω ότι θα βοηθούσε στον εσωτερικό σου διάλογο ώστε να αναρωτηθείς μήπως θα μπορούσες να κάνεις κάτι διαφορετικά απ’ ό,τι έκανες μέχρι τώρα, για να έχεις και διαφορετικά αποτελέσματα. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις με ανοιχτή καρδιά, είμαι μαζί σου.

  • Διασφαλίζουμε ότι το βιογραφικό μας σημείωμα δεν έχει ορθογραφικά λάθη. Νομίζω δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση αυτό, σωστά; Απλό, σημαντικό και κατανοητό.
  • Στέλνουμε το βιογραφικό μας σημείωμα στη γλώσσα που είναι αναρτημένη η αγγελία. Αυτό διασφαλίζει ότι θα γίνουν κατανοητές όλες οι πληροφορίες του βιογραφικού. Όταν τίθεται θέμα αξιολόγησης, καλό είναι να μη ρισκάρουμε σε ποια γλώσσα θα επικοινωνήσουμε καλύτερα και αμεσότερα. Μας το λέει ξεκάθαρα η γλώσσα της αγγελίας. Επίσης, αυτό δείχνει ότι είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε και να σεβαστούμε τον έμμεσο κανόνα που θέτει η αγγελία.
  • Κάποιες φορές υπάρχει ένα πεδίο στο βιογραφικό που λέγεται «τομέας ενδιαφέροντος». Αν δεν περιγράφει τη θέση για την οποία στέλνεις το βιογραφικό σου (π.χ. να ζητείται «Υπάλληλος Εξυπηρέτησης Πελατών» και να γράφεις «Υπεύθυνος Μάρκετινγκ»), τότε ή διόρθωσέ το πριν το στείλεις ή βγάλε τελείως το πεδίο αν φοβάσαι μήπως κάποια φορά ξεχαστείς. Τέτοια λάθη προκαλούν μια ανασφάλεια ως προς το πόση προσοχή θα δώσεις στις δουλειές που θα σου ανατεθούν αν προσληφθείς και κόβουν τη φόρα του αξιολογητή από το να σε συμπεριλάβει στη λίστα των κατάλληλων υποψηφίων για το στάδιο της συνέντευξης.
  • Η εμφάνιση του βιογραφικού μας είναι επαγγελματική και «έξυπνη». Αναγνωρίζουμε ότι κυρίως στις μεγάλες εταιρίες καταφθάνει τεράστιος όγκος βιογραφικών, οπότε φροντίζουμε να είμαστε σύντομοι και περιεκτικοί. Είναι πολύ σημαντικό να είναι κατατοπιστικό το περιεχόμενο και να διευκολύνει το άτομο που το διαβάζει ώστε να καταλάβει μέσα σε δύο σελίδες μάξιμουμ ότι έχουμε αυτά που ζητούν. Έτσι γινόμαστε ανταγωνιστικοί και ξεχωρίζουμε.
  • Αναφορικά με το format, η βασική αρχή είναι να είναι κατατοπιστικό (λογική σειρά, σωστές ημερομηνίες, τίτλοι, δραστηριότητες κ.λπ.). Αρκετοί συνάδελφοι αφήνουν στην άκρη το European CV. Για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά δεν με πειράζει καθόλου, αρκεί το περιεχόμενο να είναι κατατοπιστικό και ταιριαστό, αλλά επειδή το ακούω συχνά στις συζητήσεις των recruiters σας το λέω να το γνωρίζετε και, αν θέλετε, να επιλέξετε πιο σύγχρονα formats. Υπάρχουν πλέον εταιρίες που μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά τη γνώμη μου αξίζει τον κόπο, καθώς πρόκειται για ένα έντυπο που είναι το εισιτήριό σας. Θα χρειαστεί να το συντάξετε μία φορά με εξωτερική βοήθεια και θα το έχετε για καιρό, κάνοντας τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο περιεχόμενο όποτε έχετε να προσθέσετε κάτι καινούριο. Δείτε το βιογραφικό σαν την business card σας. Με αυτό συστήνεστε, οπότε ας είναι επαγγελματικό, προσεγμένο και όμορφο.
  • Πριν στείλουμε το βιογραφικό μας αξιολογούμε κατά πόσο ταιριάζει με την αγγελία με τα εξής απλά βήματα: Τι προσόντα ζητάει η αγγελία (πτυχία, προϋπηρεσία, πιστοποιήσεις, γλώσσες κ.λπ.); Τα έχω; Αν ναι, στέλνω. Αν όχι, το κρατάω για κάποια άλλη θέση. Επίσης, όσοι/ες δεν έχετε προϋπηρεσία στοχεύστε σε θέσεις που είναι entry level. Όταν βλέπετε διευθυντικές θέσεις ή θέσεις υπευθύνων, συνήθως και δικαίως απαιτούν πολυετή σχετική εμπειρία. Υπάρχουν όμως θέσεις στις οποίες μπορείτε να ανταποκριθείτε με ακρίβεια. Γενικότερα, ελέγχουμε τι ζητάει η αγγελία και τι διαθέτουμε, καθώς για μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία δεν αρκεί το να έχουμε στόχους, αλλά είναι απαραίτητο να ξέρουμε και σημάδι.

Να σας εξηγήσω τι συμβαίνει. Η κάλυψη μιας θέσης δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν γίνεται κατά προσέγγιση. Η αγγελία είναι μελετημένη και υπάρχει λόγος που ζητάμε τα προσόντα που ζητάμε. Δεν έχει να κάνει με το τι άνθρωπος είστε ή με την αξία σας. Έχει να κάνει με τις απαιτήσεις της θέσης. Επίσης, όταν άλλο ζητάμε και άλλο διαβάζουμε στο βιογραφικό, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να απορρίψουμε για πάντα μια υποψηφιότητα, γιατί μας δημιουργεί έντονες υποψίες ότι το άτομο δεν μπορεί να αφουγκραστεί και να κατανοήσει την πραγματικότητα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το πιο μεγάλο λάθος των υποψηφίων και, όσο κι αν γίνεται κατανοητή από μέρους μας η ανάγκη σας για εύρεση εργασίας, θα έπρεπε να ξέρουμε να κάνουμε μαγικά για να προχωρήσει μια μη σχετική υποψηφιότητα. Το να στέλνετε βιογραφικά στα τυφλά δεν αυξάνει σε καμία περίπτωση την πιθανότητα να βρείτε δουλειά. Αυξάνει μόνο τη δυσφορία και από τις δύο μεριές. Εκτός του ότι κάνει τη δική μας δουλειά πιο δύσκολη και πιο στενάχωρη (εμένα ειλικρινά με λυπεί αυτό το φαινόμενο), και εσείς βιώνετε απογοήτευση και απόρριψη χωρίς κανέναν λόγο. Θα μπορούσα να αναλύσω αυτό το φαινόμενο με τις ώρες, πώς λειτουργεί αρνητικά και για τις δύο μεριές, αλλά να μη σας κουράσω, να συνοψίσω:

  • Στέλνετε βιογραφικό μόνο εφόσον έχετε διαβάσει τα κριτήρια και μόνο εφόσον ανταποκρίνεστε όντως σ’ αυτά. Έτσι αυξάνετε όσο δεν φαντάζεστε τις πιθανότητες να βρείτε απασχόληση. Εκτιμούμε πάρα πολύ τέτοιους υποψηφίους.

Φύλαξα για το τέλος την πιο πολύτιμη συμβουλή, και ικανή να κάνει τη διαφορά. Δεν αρκεί να αναζητάς εργασία χωρίς να αναζητάς παράλληλα και τον εαυτό σου. Ασχολήσου και ανακάλυψε ποια είναι τα χαρίσματα και οι κλίσεις σου, ποια είναι η προσωπικότητά σου, τα στοιχεία που σε καθιστούν μοναδικό/ή έτσι ώστε να νιώθεις σίγουρος/η για τον εαυτό σου, και έλα να μας πεις γι’ αυτά, αλλά κυρίως να τα εκπέμπεις στη συνέντευξη.

Ένα βιογραφικό με τα επιθυμητά προσόντα σε συνδυασμό με έναν άνθρωπο που ξέρει ποιος είναι και τι μπορεί είναι ένας συνδυασμός που δύσκολα χάνει ή, αν φαινομενικά χάνει, μπορεί ουσιαστικά να προωθείται σε κάτι καλύτερο. Έλα χωρίς τον φόβο της αλαζονείας αλλά με την ηρεμία της αυτογνωσίας και, πίστεψε με, θα κερδίσεις τους κατάλληλους ανθρώπους.

Καλή επιτυχία!

 

Χρυσάνθη Κωστάρα,

Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού & υπεύθυνη επιλογής προσωπικού,

findyourbliss.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn