sel.50-vasikh.jpg

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναμφίβολα αλλάξει πολύ την καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια σε πάρα πολλούς τομείς, και φυσικά στον τρόπο που βρίσκουμε εργασία.

Οι τρόποι που μπορούμε πλέον να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας αλλά και τον εαυτό μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αναρίθμητοι. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα όχι απλά να αναζητήσουμε θέσεις εργασίας ευκολότερα αλλά και να δικτυωθούμε με τα κατάλληλα άτομα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά το μέλλον μας.

Απλά να αναφέρουμε ότι 70% των ατόμων υπευθύνων για προσλήψεις κοιτάζουν το προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για εμάς όταν στέλνουμε το βιογραφικό μας για εργασία. Αυτό και μόνο είναι αρκετό να παρακινήσει κάποιο να προσέχει όσο περισσότερο γίνεται την εικόνα που προβάλλει προς τα έξω.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να εκμεταλλευτεί σωστά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποκτήσει τη θέση εργασίας που επιθυμεί αλλά και να γίνει περιζήτητος για εργοδότηση; Παρακάτω θα δούμε τις βέλτιστες πρακτικές.

  1. Φροντίστε την εικόνα σας: Η εικόνα που προβάλλουμε προς τους άλλους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (το προσωπικό μας branding) είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη φωτογραφία που έχουμε στα προφίλ μας μέχρι τις αναρτήσεις μάς, όλα επηρεάζουν την άποψη που σχηματίζει κάποιος για εμάς. Φροντίστε λοιπόν να δείχνετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
  2. Αναδείξτε την ειδικότητά σας: Πολλές φορές ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτός από το να μοιραζόμαστε υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, άρθρα) σχετικά με αυτό που ασχολούμαστε ή έχουμε σπουδάσει και θέλουμε να βρούμε εργασία. Εάν η πλειοψηφία των αναρτήσεων μας είναι περιεχόμενο σχετικό με την ειδικότητά μας, τότε δείχνουμε στους άλλους ότι ασχολούμαστε σοβαρά με το θέμα, πόσο μάλλον εάν δίνουμε και τη δική μας ματιά επί του θέματος.
  3. Δικτυωθείτε σωστά: Η σωστή δικτύωση είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να είστε μπροστά στα μάτια αυτών που κάνουν προσλήψεις θα πρέπει να βρείτε ποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν και να τους ακολουθήσετε ή να συνδεθείτε μαζί τους. Το LinkedIn είναι ένα εξαιρετικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επαγγελματίες, όπου εκεί μπορείτε να βρείτε από ιδιοκτήτες εταιριών που σας ενδιαφέρουν μέχρι επαγγελματίες υπευθύνους ανθρωπίνου δυναμικού που θα έχουν τη δυνατότητα να σας βρουν εργασία.
  4. Μάθετε καλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Για να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε τη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να τα μάθετε όσο καλύτερα γίνεται. Το κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει τις δικές του δυνατότητες και περιορισμούς για το υλικό που μπορείτε να αναρτήσετε αλλά και τον τρόπο σύνδεσής σας με εταιρίες και άτομα που σας ενδιαφέρουν. Επιπλέον, το κάθε ένα από αυτά έχει τις δικές του δυνατότητες για να σας βοηθήσει να αναδείξετε τις δεξιότητές σας και το πόσο καλοί είστε στο αντικείμενό σας.
  5. Κάντε σωστά την επαφή: Αφού έχετε δικτυωθεί σωστά και τοποθετήσατε τον εαυτό σας μπροστά στα μάτια των ατόμων και εταιριών που σας ενδιαφέρουν να εργαστείτε, θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε σωστά την επαφή μαζί τους γιατί ίσως να είναι και η καλύτερή σας ευκαιρία μαζί τους. Κατ’ αρχάς να πούμε, όταν ζητάτε από κάποιον άγνωστο να συνδεθείτε μαζί του, επιλέξτε έναν από τους δύο πιο κάτω τρόπους: α) Ζητήστε σύσταση από κάποιον κοινό γνωστό ή β) στείλτε ένα προσωπικό μήνυμα παρουσιάζοντας σύντομα τον εαυτό σας και γιατί θέλετε να συνδεθείτε μαζί του. Προσοχή όμως. Στην αρχική επαφή δεν προσπαθούμε να «πουλήσουμε» τον εαυτό μας και να ζητήσουμε δουλειά. Όταν κάποια από τις επαφές σας αναζητά ένα άτομο με την ειδικότητά σας για εργασία, τότε είναι και η κατάλληλη στιγμή να έρθετε σε επαφή.
  6. Παρακολουθήστε τις αναρτήσεις: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει ο αγαπημένος χώρος για πολλές εταιρίες για εξεύρεση προσωπικού ή συνεργατών. Παρακολουθήστε λοιπόν σε τακτά διαστήματα τις σελίδες που διατηρούν για αγγελίες πρόσληψης. Ειδικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn υπάρχει ειδική εφαρμογή για αναρτήσεις πρόσληψης προσωπικού. Αυτό και μόνο μπορεί να σας φέρει σε επαφή με μια τεράστια επιλογή θέσεων εργασίας.

sel.50 social media

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κάτι στην τύχη αλλά να εκμεταλλευτούμε όλες αυτές τις δυνατότητες που μας δίνουν να μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρούμε εργασία.

Αρχίζοντας από τη φροντίδα της προσωπικής μας εικόνας και την προβολή των δεξιοτήτων μας στα άτομα και τις εταιρίες που μας ενδιαφέρουν μέχρι τη σωστή δικτύωση και επαφή την κατάλληλη στιγμή, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητές μας για πρόσληψη ή συνεργασίες.

Όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να είναι μια συστηματική ενασχόληση σε βάθος χρόνου και όχι κάτι περιστασιακό. Η στρατηγική εφαρμογή ενός πλάνου φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Πόλυς Ξιναρής,
Σύμβουλος στρατηγικής μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακού μάρκετιγκ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn