×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 727

farmakopios.jpg

Φαρμακοποιός: Το πρόσωπο που εκτελεί τις ιατρικές συνταγές, ο επιστήμονας που είναι υπεύθυνος για να απαλύνει τον πόνο του συνανθρώπου μας με την αποτελεσματική θεραπεία που του χορηγεί είτε κατ’ εντολή του γιατρού είτε βάσει των δικών του επιστημονικών γνώσεων. Ένα επάγγελμα στο οποίο υπάρχουν λίγοι τομείς απασχόλησης, αλλά είναι πολύ σημαντικοί για τη μακροζωία του γενικού πληθυσμού.

Μέχρι πρότινος ήταν ένα κλειστό επάγγελμα, όμως τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει και πλέον τόσο τα φαρμακεία όσα και τα προϊόντα τα οποία αυτά εμπορεύονται είναι πολλά περισσότερα με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Αν θέλουμε να βρούμε ένα κακό στην απελευθέρωση του επαγγέλματος, θα λέγαμε ότι μακροπρόθεσμα το φαρμακείο θα γίνει ένα σημείο λιανικής πώλησης με τους αντίστοιχους υπαλλήλους και με τις αντίστοιχες επιπτώσεις.

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να εργαστούν είτε σε δικό τους κατάστημα ή ως υπάλληλοι σε κατάστημα συναδέλφου είτε ως φαρμακοποιοί σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο. Ένας άλλος τομέας όπου απασχολούνται οι φαρμακοποιοί είναι οι εταιρίες παρασκευής φαρμάκων, όπου εργάζονται ως ερευνητές.

Τα προσόντα ενός φαρμακοποιού, εκτός από το πτυχίο του (Τμήμα Φαρμακευτικής των πανεπιστημίων), είναι η άριστη γνώση αγγλικών και κυρίως της ορολογίας των σκευασμάτων που διαχειρίζεται, η πολύ καλή χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι γνώσεις βιοχημείας, χημείας και βιολογίας.

Ο φαρμακοποιός για την κάλυψη μιας θέσης εργασίας θα πρέπει να διαθέτει και δεξιότητες ανάλογες με τον τομέα όπου θα δραστηριοποιηθεί. Η δυνατή μνήμη, η οξυδέρκεια, η ακρίβεια, η υπευθυνότητα, η υπομονή, η ευσυνειδησία, η προθυμία, η ευγένεια και η κοινωνικότητα είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος. Η διαχείριση και η λειτουργία αποθήκης, οι οργανωτικές και διαχειριστικές ικανότητες, η ικανότητα στην πώληση και τη σωστή επιλογή των σκευασμάτων για τους πελάτες είναι σημαντικά για κάποιον που θέλει να εργαστεί σε φαρμακείο ή να ανοίξει δικό του.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού συνίσταται στην παροχή των φαρμάκων που έχει χορηγήσει με συνταγή ο γιατρός και στις συμβουλές για τη δοσολογία και τον τρόπο χρήσης τoυς. Σε πολλές περιπτώσεις ετοιμάζει φαρμακευτικά σκευάσματα, πάντα σύμφωνα με την ιατρική συνταγή, και τα παρέχει στους νοσούντες. Η μέτρηση της πίεσης, ο εμβολιασμός (σε ενήλικες κυρίως) και η περιποίηση απλών τραυμάτων είναι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένας φαρμακοποιός. Η τακτοποίηση, η τοποθέτηση και η συντήρηση των φαρμάκων είναι μέσα στα καθήκοντά του. Η εξυπηρέτηση και η πώληση είναι και αυτά καθήκοντα ενός εργαζομένου σε φαρμακείο. Ένα μέρος του χρόνου εργασίας του το ξοδεύει σε γραφειοκρατικές εργασίες, όπως η υποβολή καταστάσεων σε ταμεία ή η είσπραξη οφειλών από δημόσια ταμεία και η τήρηση καταστάσεων συνταγών ή παρασκευής φαρμάκων.

Οι συνθήκες εργασίας σε ένα φαρμακείο δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, εκτός από το ότι κάποιες μέρες του μήνα το φαρμακείο διανυκτερεύει. Αυτές οι μέρες είναι περισσότερο κουραστικές και καμιά φορά και λίγο επικίνδυνες. Αν ο φαρμακοποιός εργάζεται σε βιομηχανία φαρμάκων, οι συνθήκες θεωρούνται ανθυγιεινές, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα.

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού θεωρείται κορεσμένο και οι θέσεις εργασίας είναι πολύ λίγες. Ενδεικτικό της δυσκολίας απορρόφησης των αποφοίτων φαρμακοποιών στην αγορά εργασίας είναι τα στατιστικά που μας παρέχει η ιστοσελίδα skywalker.gr, όπου το τελευταίο εξάμηνο έχουν αναρτηθεί 11 αγγελίες.

Σωτήρης Χατζηιωαννίδης,
Εμπορικός διευθυντής-Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn